Журналісту Нового каналу в Українському домі ніхто не перешкоджав: суд скасував кримінальну справу

12 Липня 2010
29751
12 Липня 2010
15:17

Журналісту Нового каналу в Українському домі ніхто не перешкоджав: суд скасував кримінальну справу

29751
Журналісту Нового каналу в Українському домі ніхто не перешкоджав: суд скасував кримінальну справу

12 липня Шевченківський суд скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста Нового каналу Сергія Кутракова.

 

Це рішення суд прийняв задовольнивши скаргу «Беркуту» подану у відповідь на порушення кримінальної справи. Про це ТК розповів Сергій Кутраков.

 

«Я  думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію - це справа прокуратури, а не моя особиста», - зазначив пан Кутраков.

 

У постанові суду наголошується, що при порушенні кримінальної справи проти співробітників «Беркуту» Максима Корчева та Вадима Нечипайла не були дотримані вимоги статті 98 КПК України. Зокрема, на думку суду, у постанові слідчого відсутні дані, які б свідчили про наявність в діях обвинувачених ознак злочину щодо перешкоджання діяльності журналіста та заподіяння йому тілесних ушкоджень.

 

«Відсутні також дані, які б свідчили про те, що Корчев М.М. та Нечипайло В.В. перевищили владу або службові повноваження і їх діями заподіяно істотну шкоду охороннюваним законом правам  та інтересам журналіста, оскільки вони/ за мовою оригіналу постанови, - "були болісними для потерплого та такими, що ображають його особисто гідність". За таких обставин суд приходить до висновку, що постанова про порушення кримінальної справи винесена з недодержанням вимог КПК України, може породити наслідки, які виходять за межі кримінально-процесуальних відносин, і завдати такої шкоди конституційним правам і свободам внаслідок несвоєчасного судового контролю, що поновити їх буде нездійсненним та підлягає скасуванню», - йдеться у постанові суду.

 

Апеляція на цю скаргу може бути подана упродовж семи днів після її винесення.

 

 

 

 

 

 

Як вже повідомляла ТК, нещодавно у Шевченківському суді була порушена нова кримінальна справа вже не за фактом умисного перешкоджання професійній діяльності журналіста, а проти конкретних осіб співробітників «Беркуту» за статтями 171 (перешкоджання професійній журналістській діяльності) та 365 (перевищення службових повноважень). Після цього юридичний відділ загону «Беркут» підготував нову скаргу, в якій на відміну від попередньої, вже не було  прохань відкрити провадження проти Сергія Кутракова. Нагадаємо, у першій скарзі командир загону «Беркут» Володимир Александров просив відкрити справу проти журналіста за п'ятьма статтями. Однак згодом речник київської міліції Володимир Поліщук повідомив, що ця скарга не є офіційною позицією київської міліції.

 

Нагадаємо, 8 квітня у приміщенні Українського дому кореспондент Нового каналу, виконуючи редакційне завдання, проводив зйомку сюжету про відкриття фотовиставки «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН - УПА». Коли розпочалася штовханина між організаторами виставки та ВО «Свобода», Кутраков фіксував ці події на камеру, «у зв'язку з чим охоронці, перешкоджаючи законній професійній діяльності журналіста, насильно виштовхали кореспондента телеканалу із коридору службового виходу, завдавши йому при цьому тілесних ушкоджень». У квітні 2010 року Новий канал подав  заяву до прокуратури щодо дій охорони в Українському домі та бездіяльності працівників міліції під час нападу на кореспондента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29751
Читайте також
07.07.2010 12:00
Сергій Лещенко, «Українська правда»
34 706
05.07.2010 12:22
Отар Довженко
36 674
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 656
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знающему
5025 дн. тому
Снимать на камеру беспредел по-вашему хамство и "хреновое воспитание"? А выдваливанеие глаз - по-вашему верх приличия и образец интеллигентности? Быки мечтают о покорном быдле? На Кутракове было написано, что он журналист - у него былл микрофон и камера в руках. К тому же никто из "профессионалов"-быков не соизволил поинтересоваться его документами. Куда его попросили "Выйти"? Насколько понимаю, ему не давали выйти, выдавливая глаза и зажимая руки и ноги дверями на служебном входе.
Знающий
5026 дн. тому
А прочему, как Вы пишите, на "быках" не написано, что они менты, а на Кутракове написано? "Быки" тоже выполняли свой долг и, как я писал ниже, долг "быков" имеет приоритет над долгом Кутракова, что естественно. И не "быки" пугали и хамили Кутракову, а он им. Его попросили "выйти", Кутраков стал "бычить" сам. Вот его и "выбросили" из здания. Никого не выбросили, а хамло выбросили. И правильно сделали. Не нужно "хреновое воспитание" или "неадекватное поведение" подменять понятием "выполнял журналистский долг".
знающему
5027 дн. тому
Переубеждаю. А из чего было видно, что бритоголовые быки в черных кожанках - это милиция или как вы изволили выразиться силовики?!!!!! Они что хотя бы свои удостоверения преоставили, чтобы журналист им подчинялся?!!!! А даже если и силовики, это что надо безоружному человеку глаза выдавливать и ломать дверью руки и ноги? Что это за методы!!!! Кутраков ничего предосудительного не делал. Выполнял свой профессиональный долг. Молодец. А быкам - позор, в какие бы формы они не рядились. Всегда надо оставаться ЧЕЛОВЕКОМ, а не скотиной
Парамон
5028 дн. тому
Видимо Знающий знает что-то ещё:) Вы в каком звании, товарищ?
Знающий
5028 дн. тому
Прочтите и переубедите меня. Журналист имел право на выставке снимать сюжет? ДА! Силовики имели право его "попросить выйти" или просто задержать? ДА! На каком основании? Да на любом! Например, банальная проверка документов. Закон даёт право продержать даже журналиста и даже при наличии паспорта аж 45 минут в отделении (без паспорта, но с корочкой- гораздо больше). Закон о масс-медиа не приказывает, а ПРОСИТ чиновников, силовиков и т.д. содействовать работе журналиста. В то время, как закон о милиции ПРИКАЗЫВАЕТ журналисту подчиняться работнику милиции. Иначе - 185-я (неподчинение). Почему только одного (!) Кутракова выбросили менты из сотен человек? Не задумывались? Потому что журналист забылся и вёл себя по-хамски, провоцируя силовиков, сопротивляясь им, что видно и на видеозаписи. Закон запрещает так себя вести. А что касается 171-ой статьи УК, то статеечка работает до тех пор, пока журналист сам не начинает нарушать писаные и неписаные законы и превращаться в скотину.
Зарница
5029 дн. тому
А кто-то другого ожидал? Сейчас МВД на коне.
Парамон
5029 дн. тому
Должно быть стыдно. И не только судье, но и всем остальным кто живет и хочет жить в этой стране дальше.
stasyuta
5029 дн. тому
Знающий, ты дурак? Если да, нечего на профессиональные сайты влезать. Бегом постатейно: какой закон нарушил Кутраков? Докажешь, потом вонять будешь! А вот менты нарушили Закон о журналистике, а также Закон о милиции.
Знающий
5029 дн. тому
Кутраков нарушил закон и за это поплатился. Справедливость, оказывается, есть. Жаль, что самого Кутракова не наказали. Он же просто популист, а не журналист, из клуба имени Андрушко, куда входят алкоголики из "Фокуса" и весь состав "Стоп цензуре!".
stasyuta
5029 дн. тому
Панове, нафіга бути такими наївними? В Україні більше немає судів! Відтоді, як пан Стрижак продав Україну за 30 срібляників і дозволив ПР незаконно формувати коаліцію, остання інстанція стала шльондрою. І понеслося: суд над ТВІ і 5 каналом, позбавлення Бандери звання Героя, закриття кримінальної справи проти Сан Санича Омельченка, який тачкою убив людину. Друже Кутраков, ми за тебе! Але ще півроку і нормальна Україна перестане існувати - "демократичне" биdло продало її биdлу донецькому. Що станеться після цього з нами журналістами, невідомо.
Idle-pro
5029 дн. тому
Кутраков - тримайся! Ми з тобою. А міліція з народом?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду