Карловим Варам «відкриють очі» на фільми Лозниці та Михалкова

2 Липня 2010
38034
2 Липня 2010
23:58

Карловим Варам «відкриють очі» на фільми Лозниці та Михалкова

38034
Цього тижня стартував один із найпомітніших кінооглядів Центральної і Східної Європи — Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах (він протриває до 10 липня). Цього року форум у курортному містечку обіцяє справжнє свято кіноманам
Карловим Варам «відкриють очі» на фільми Лозниці та Михалкова

Нагадаю, що з 1956-го цей фестиваль у категорії «А». Вперше відбувся в 1946-му. Цього ж року в конкурсній програмі змагатимуться 12 художніх фільмів і 16 документальних.

 

Глава журі нинішнього фестивалю - продюсер Рон Єркса («Гамлет 2», «Як малі діти», «Холодна гора», «Маленька міс Щастя»). Український фільм режисера Сергія Лозниці «Щастя моє», який брав участь в основному конкурсі в Каннах, покажуть на фестивалі в секції «Розплющені очі».

 

Досить довго фестиваль у КВ проводився раз на два роки. Але з 1994-го став щорічним. Сьогодні це один із найбільш представницьких і авторитетних у Європі кінофорумів. Цікавий факт... Колись саме цей чеський фест вважався «побратимом» російського і йшов із ним поперемінно: по непарних роках - Московський, по парних - Карловарський. Після розпаду соцтабору обидва фестивалі стали щорічними. І з «однокашників» перетворилися на конкурентів. На сьогодні Карловарський кіноогляд навіть випереджає Московський: і за кількістю глядачів, і за авторитетом у кіносвіті.

 

Чеський фестиваль служить свого роду культурним мостом між країнами Заходу і Сходу. Є традиційна програма «До сходу від Заходу», де змагаються картини з країн колишнього соцтабору.

 

Крім того, фестиваль у Карлових Варах заслужив репутацію «наймолодіжнішого» в Європі. Тут грандіозний конкурс повнометражних художніх фільмів проходить на такому самому високому рівні, як і в Каннах, Берліні, Венеції.

 

Щоб побувати на Міжнародному Карловарському фесті, не обов'язково бути знаменитістю. Впродовж останніх років форум зажив собі слави «найдемократичнішого» з усіх кінофестивалів категорії «А».

 

Утім, не можна сказати, що популярні актори чи режисери обходять його стороною. Тут гостювали: і виконавець ролі Фродо в трилогії «Володар перснів» Елайджа Вуд. І актор, який озвучував роль Короля в мультиплікаційному фільмі «Шрек 2» Джон Кліз. І скандальний Роман Поланскі. І Шерон Стоун... Почесним гостем нинішнього кінофесту в Карлових Варах стане знаменитий британський красень Джуд Лоу. Йому буде вручено почесну премію.

 

За підсумками основної програми вручаються: «Кришталевий глобус» (за кращий фільм), «Спеціальний приз журі». А далі, як на багатьох фестивалях, - «Краща режисура», «Краща чоловіча роль», «Краща жіноча роль»...

 

Крім Рона Єркси, основну конкурсну програму судитимуть:

 

Миряна Каранович - сербська кіно- і театральна актриса. Дебютувала в кіно в 1980 році, міжнародний успіх прийшов до неї після ролі у фільмі Еміра Кустуріци «Тато у відрядженні».

 

Лі Чан Дон - південнокорейський режисер, дебютував у 1997 році фільмами «Зелена риба» і «М'ятна цукерка». Його картини постійно показують на фестивалі в Карлових Варах.

 

Лола Майо - іспанський сценарист і продюсер. У 2009 році спродюсувала і написала разом із режисером Хав'єром Реболло сценарій фільму «Жінка без піаніно». Ця картина буде представлена цього року в Карлових Варах у секції «Горизонти».

 

Олексій Попогребський - його стрічка «Прості речі» у Карлових Варах виборола призи екуменічного журі та ФІПРЕССІ.

 

Богдан Слама - один із найвидатніших сучасних чеських режисерів.

 

Девід Стреттон - впливовий британський кінокритик.

 

***

 

В основному конкурсі українські стрічки не значаться. У головному огляді буде представлена одна російська картина «Інше небо» (режисер Дмитро Мамулія).

 

Також у конкурс увійдуть «Діаго» (реж. Чі Чжан, Китай ); «Гітлер у Голлівуді» (реж. Фредерік Сойче, Бельгія-Франція-Італія); «Є речі, яких ти не знаєш» (реж. Фардін Саеб Замані, Іран); «Три сезони в пеклі» (реж. Томаш Машин, Чехія-Німеччина-Словаччина); «Брат і сестра» (реж. Даніель Бурман, Аргентина-Уругвай); «Тільки між нами» (реж. Райко Грліч; Хорватія-Сербія-Словенія); «Кукі» (реж. Ян Сверак, Чехія-Данія); «Сітка для комарів» (реж. Агусті Віла, Іспанія); «Мати Тереза котів» (реж. Павел Сала, Польща); «Траур для Анни» (реж. Катрін Мартен, Канада); «Миле зло» (реж. Олів'є Куссмак, Франція).

 

У конкурсній секції «Документальні фільми» беруть участь 16 картин - як повнометражних, так і короткометражних.

 

У секції «До сходу від Заходу», де представлені фільми з країн колишнього Радянського Союзу і Східної Європи, серед учасників конкурсу - «Спокуса святого Тоні» Вейко Иинпуу (Росія, фільм компанії «ЛеопАРТ»), «Ляльки» Чингіза Расулзаде (Азербайджан), «Не дивися в дзеркало» Сурена Бабаяна (Вірменія), «Гастарбайтер» Юсупа Разикова (Росія) та ін.

 

А в секції «Форум незалежних» покажуть картини незалежних режисерів з усього світу. І змагаються вони за приз Independent Camera Award. Серед дванадцяти картин із Чехії, Канади, Німеччини, Ірану та інших країн значиться також стрічка «Я» Ігоря Волошина (Росія, 2009).

 

Також цікава програма «Вибір критиків Variety», в якій представлено десять європейських фільмів, відібраних авторитетним журналом Variety.

 

Цікаво, що після невдачі в прокаті стрічки Микити Михалкова «Стомлені сонцем 2: Передстояння» цю картину метра покажуть і на Карловарському фесті.

 

Як виявилося, Микиту Сергійовича дуже хвилює, як оцінить його блокбастер чеська публіка: «Сподіваюся, що там її приймуть краще, ніж тут», - сказав Микита Сергійович на ММКФ, який нещодавно завершився. Михалкову буде вручено в Чехії приз «Кришталевий глобус» «За видатний внесок у світове кіно». Цей режисер відвідував Карловарський фестиваль 11 років тому із «Сибірським цирульником», а два роки тому фільм «12» здобув тут приз глядацьких симпатій.

 

Картини Сергія Лозниці і Микити Михалкова будуть представлені в одній програмі - «Розплющені очі». На цьому фестивалі також буде чимало фільмів, які брали участь у конкурсній програмі Каннського кінофестивалю.

 

Загалом, кіномарафон у Карлових Варах відкритий для всіх, хто любить десяту музу. Адже це невеличке чеське містечко (всього 50 тис. жителів) на час фестивалю оживає і набуває нових барв. Та й статистика не мовчить: упродовж дев'яти фестивальних днів тут продають більш як 120 тис. квитків на картини в різноманітних секціях...

 

Катерина Константинова, тижневик «Дзеркало тижня»

 

Ілюстрація - «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду