Яценюк хоче встановити кримінальну відповідальність за порушення кваліфікаційних вимог при призначенні на керівні посади

25 Червня 2010
18256
25 Червня 2010
11:19

Яценюк хоче встановити кримінальну відповідальність за порушення кваліфікаційних вимог при призначенні на керівні посади

18256
Яценюк хоче встановити кримінальну відповідальність за порушення кваліфікаційних вимог при призначенні на керівні посади

Народний депутат Арсеній Яценюк пропонує встановити кримінальну відповідальність за порушення кваліфікаційних вимог та законодавчих обмежень при призначенні на керівні посади. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 6585 він зареєстрував 24 червня.

 

Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 365-1, згідно з якою порушення посадовими особами, які призначають на керівні посади (вносять подання, пропозиції щодо такого призначення чи ставлять їх на голосування колегіальному органу), кваліфікаційних вимог та законодавчих обмежень щодо осіб, які претендують на ці посади, - карається штрафом до 50 неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням  волі на строк 2-5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

При цьому під керівними посадами у цьому розуміються посади державних службовців I-IV категорії (прирівняних до них осіб).

 

Необхідність прийняття законопроекту Арсеній Яценюк пояснює масштабним поширенням корупції та посадових злочинів в Україні.

 

«Найбільш тяжкими та латентними серед зазначених правопорушень є ті, що вчиняються вищими посадовими особами, уповноваженими призначати на керівні посади інших осіб. За інформацією із ЗМІ на сьогодні більше ніж 100 осіб призначено на керівні посади не за професійним критерієм, а за політичними та родинними ознаками», - ідеться в пояснювальній записці. Як приклад наводиться призначення керівником МВС однієї з областей особу, яка раніше засуджувалася за вчинення злочину.

 

Нагадаємо, минулого тижня розгорівся скандал у зв'язку з відбором кандидатів на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Профільний Комітет з питань свободи слова та інформації відсіяв дев'ять претендентів, зокрема декількох - через невідповідність кваліфікаційним вимогам. Але парламентська більшість наполягає на внесення на розгляд Верховної Ради всіх кандидатур, навіть тих, хто поданий з порушенням закону.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18256
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду