Припинення моніторингу України з боку ПАРЄ – малоймовірне, – Герасим’юк

23 Червня 2010
28527
23 Червня 2010
10:16

Припинення моніторингу України з боку ПАРЄ – малоймовірне, – Герасим’юк

28527
арламентська асамблея Ради Європи констатувала погіршення ситуації з громадянськими правами та свободами в Україні. Про це йдеться у інформаційній записці доповідачок ПАРЄ по Україні Ренате Вольвенд та Мейліс Репс. Як заявила в інтерв’ю Радіо Свобода член української делегації у ПАРЄ, народний депутат Ольга Герасим’юк, йдеться, передовсім про погіршення ситуації зі свободою слова, свободою зібрань та про тенденцію до концентрації влади в одних руках.
Припинення моніторингу України з боку ПАРЄ – малоймовірне, – Герасим’юк
- Які конкретні приклади погіршення ситуації із дотримання громадянських прав та свобод в Україні наводять доповідачки?

- Вони констатують, що на тлі концентрації влади помітили значне погіршення стану з правами та свободами в Україні. Їх турбують факти цензури з якими вони зустрілися, і про які дуже багато почули перебуваючи в Україні, проблеми із свободою зібрань та висловлювань, що є основною ознакою демократії. Вони говорять про те, що начебто можна радіти, що наводиться лад у владних структурах, нібито ми уникаємо конфліктів між гілками влади, але є тенденція до концентрації влади в одних руках. Відтепер і до осені будуть дуже пильно спостерігати за тим, як працюють інститути демократії в Україні. Це буде головним фокусом їхньої уваги перед доповіддю восени, яка готується щодо ситуації в Україні. Також наводяться приклади, як парламент дуже стрімко ухвалює законопроекти, які не проходять консультацій, обговорень та не направляються до Венеціанської комісії, як то було обіцяно. 
 

- Доповідачки ПАРЄ розкритикували голову СБУ Валерія Хорошковського. Яку загрозу, на їхню думку, це несе?

- Вони говорять, що дуже тривожним і далеким від демократії є факт наявності конфлікту інтересів. Оскільки голова СБУ, людина, наближена до Президента, власник найбільшого в Україні медіа ресурсу, поширює також свій вплив на державний канал УТ-1. Це є неприпустимо. Тому вони наводять це, як приклад впливу СБУ, і особисто пана Хорошковського, на клімат в інформаційному просторі. Вони вважають, що це є абсолютно ненормально. 
 

- Чи може за таких умов йтися про припинення моніторингу ситуації в Україні з боку ПАРЄ, про необхідність чого заявляли нинішні керівники держави? 

Ми наближаємося до головування. І, звісно, що необхідно перевести країну, хоча б на пост-моніторинговий режим. Оскільки, ще жодна країна, яка перебуває під моніторингом не головувала. Тому про цю необхідність і говорять чільники держави. Але оскільки ми не провели жодної реформи, і у нас немає жодного свідчення, що ми підходимо до цього стану, то це виглядає проблематичним. Особливо при констатації того, що в Україні політичний клімат поляризується. Як говорять доповідачки, в Україні зараз дуже серйозно розвивається розкол країни на схід і захід. Дуже багато є прикладів порушення прав людини. Звичайно, це ускладнює цей процес. Ми би щиро прагнули вийти з-під моніторингу, оскільки хочеться просуватися на шляху до демократії, але на тлі погіршення, це виглядає проблематичним. І переможні реляції про те, що це станеться, думаю, дуже передчасні на сьогодні.    
 
 
Тетяна Ярмощук,  «Радіо Свобода»
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Ярмощук, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду