Ігор Розкладай: Перепідпорядкування Нацрадіо, як і НТКУ, не відповідає закону про телерадіомовлення

14 Червня 2010
14772
14 Червня 2010
11:06

Ігор Розкладай: Перепідпорядкування Нацрадіо, як і НТКУ, не відповідає закону про телерадіомовлення

14772
Ігор Розкладай: Перепідпорядкування Нацрадіо, як і НТКУ, не відповідає закону про телерадіомовлення

Перепідпорядкування Національного радіо України Держкомтелерадіо, як і раніше  - Національної телекомпанії України Кабінету Міністрів, не відповідають нормам Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а отже, їх можна сприйняти лише як вимушену і тимчасову норму до ухвалення парламентом змін до телевізійного законодавства. Про це в коментарі ТК сказав юрист Інститут медіа права Ігор Розкладай.

 

На думку юриста, ситуація з перепідпорядкуванням НТКУ і НРКУ є вкрай неоднозначною і викликана головним чином діяльністю і бездіяльністю Верховної Ради. Адже тривалий час Президент України за погодженням з Верховною Радою де-факто призначав і звільняв президента НТКУ і НРКУ. З новою редакцією закону про ТБ такий порядок став де-юре. Утім, такі повноваження не були прописані Конституцією.

 

«Серед правників немає однозначного розуміння чи можуть законом на вищі владні інституції покладатися додаткові права і обов'язки, окрім переліку визначеного в Основному законі. З одногу боку виключний перелік убезпечує зловживання і встановлює чіткі правові рамки, а з іншого, у випадку, коли потрібне паритетне вирішення суспільно важливих питань, покладення на Президента та ВРУ таких повноважень могло б на певний час, до зміни Конституції, що в українських реаліях є вкрай складним процесом, забезпечити вирішення таких питань», - говорить Розкладай.

 

Тим не менш, пояснює медіаюрист, Конституційний суд пристав на жорстку позицію і рішенням № 21-рп/2009  від 15.09.2009 року позбавив Президента і Верховну Раду права призначати керівників НТКУ-НРКУ з одночасною рекомендацією Верховні Раді врегулювати на законодавчому рівні це питання. «Таким чином, в процедурі призначення керівників залишилось лише право Громадської ради НТКУ і НРКУ висувати кандидатуру керівників. Ситуація ускладнилась тим, що самі громадські ради не були створені, а Верховна Рада не спромоглась ухвалити законодавчо затверджені статути цих мовників», - говорить він.  

 

З одного боку, відзначає юрист, дії Кабінету Міністрів України базуються на законі про Кабінет Міністрів і де-юре цього закону дотримано.

 

«Водночас такі дії не відповідають нормам закону про телерадіомовлення, які вимагають затвердження статутів законом, а не постановою КМУ. Відтак діями ВРУ створено правову колізію, яка потребує вирішення», - говорить Ігор Розкладай.

 

Також медіаюрист нагадує, що України серед своїх зобов'язань, що випливають з членства Ради Європи задекларувала створення суспільного мовлення. За таких обставин підпорядкування державних мовників Кабінету Міністрів можна сприйняти лише як вимушену і тимчасову норму до ухвалення парламентом змін до телевізійного законодавства.

 

Як відомо, Кабінет Міністрів України вніс зміни до статуту Національної радіокомпанії України (постанова від 2 червня 2010 р. №383). Згідно з документом, функції з управління радіокомпанією здійснює Державний комітет телебачення та радіомовлення. Керівництво діяльністю радіокомпанії здійснює її генеральний директор (а не президент, як було раніше), який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо. Раніше зміни щодо підпорядкування та керівництва уряд вчинив щодо Національної телекомпанії України, коли видав постанову №272 від 17 березня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14772
Читайте також
22.06.2010 15:31
Ігор Розкладай
, для «Детектор медіа»
17 705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду