Інформація про діяльність Комісії з журналістської етики

22 Листопада 2001
856
22 Листопада 2001
09:54

Інформація про діяльність Комісії з журналістської етики

856
<i>Володимир Мостовий</i>,голова комісії Колеги журналісти,
Інформація про діяльність Комісії з журналістської етики
Хочу запевнити всіх, що Комісії з журналістської етики, яку вже два місяці як, з ласки багатьох товаришів по нашому Цеху, маю честь очолювати, вбирається в пір’я.

Вдалося розробити основні методологічні принципи нашої роботи, заручитися підтримкою західних донорів, почати реальну роботу.

17 листопада ц.р. у Львові відбулася зустріч з небайдужою журналістською громадою Західних областей. Інтенсивна дискусія засвідчила – Комісія потрібна нашій громаді. Створено обласне представництво, розширено коло “підписантів” з інших областей. На черзі подібні кущові семінари для Півдня та Сходу.

Завдяки підтримці ОБСЄ та Посольства Великобританії маємо змогу не лише їздити, а й працювати на місці – обладнати мінімально необхідний офіс. Контактуйте з нами за електронною поштою cje@charter4.com.ua, заходьте на сайт Комісії www.uamedia.org. Найближчим часом у Комісії з’явиться окрема телефонна лінія, тим часом можете телефонувати до мене (044-269-78-22), або Тараса Кузьмова (044-293-24-04).

Пропонуємо вашій увазі низку документів, що мали би прояснити якісь малозрозумілі аспекти діяльності Комісії з журналістської етики. І звертаюся до вас: приєднуйтесь до “підписантів”, створюйте місцеві представництва, бо гряде лихоліття на наші журналістські голови і мусимо займати кругову оборону.

Володимир Мостовий

Найчастіше вживані питання, що виникають у регіональних журналістів з приводу діяльності Комісії з журналістської етики

Як працюватиме Комісія? (який порядок звернення до неї, механізм прийняття та виконання рішень) Звернутись до Комісії (надавши вирізку з газети чи журналу, касету з записом програми) може будь-хто, хто почуває себе скривдженим через ЗМІ. Комісія, попередньо ознайомившись з колізією, розгляне заяву (по змозі у присутності обох Сторін) і винесе своє рішення, яке стане доступним не лише для Сторін, а й для широкої журналістської (та й не тільки) громадськості. Чи буде Комісія розглядати справи, що стосуються журналістів, які не підписали Принципи і не є членами Спілки Журналістів України?

Так, буде. Чи буде Комісія захищати журналістів від осіб, що порушують наші права?

Однозначно. Шляхом публічних заяв з того чи іншого приводу.

Як відбуватиметься ротація членів Комісії?

Комісію сформували майже сто підписантів-ініціаторів 16 вересня з “мандатом” на півроку. У планах, крім поточної роботи, три великі конференції в різних регіонах країни з метою пропаганди філософії Комісії та розширення числа “адептів”. А в кінці лютого чи в першій половині березня у Києві мав би відбутися великий з’їзд підписантів, який не лише “підіб’є підсумки та накреслить перспективи”, а й обере нового голову Комісії, а вже він, якщо буде на те згода “вірних” сформує новий склад цього самоврядного органу.

За які кошти фінансується Комісія? Що за чутки про 400 000 ам. дол.?

Чутки відверто перебільшені. Насправді все значно скромніше. Установчі збори Громадської ініціативи “Журналісти за чисті вибори” у вересні ц.р. профінансували Інститут “Республіка” та Українсько-польський журналістський клуб “Без упереджень”, використавши на добру справу невитрачені рештки грантів, отриманих раніше на інші проекти від “Фрідом хаус”. Після створення Комісії з журналістської етики бажання підтримати її діяльність з власної волі виявили представництво ОБСЄ та Британське посольство. Британці в середині листопада надали 15 000 ум.од. на матеріально-технічне забезпечення роботи офісу Комісії впродовж півроку. Розпорядником гранту (через те, що Комісія не є юридичною особою) виступила громадська організація “Хартія-4”. ОБСЄ взяла на себе оплату витрат, пов’язаних з проведення трьох регіональних конференцій Комісії та київського підсумкового з’їзду. Перша конференція вже відбулась у Львові 17 листопада за участю не лише львів’ян, а й журналістів з шести сусідніх областей. У грудні подібні конференції відбудуться на Півдні та на Сході країни (орієнтовно, в Одесі та Дніпропетровську).

Отже, гроші невеликі і чесні. Звичайно, якщо справа набере обертів і всі побачать реальну віддачу від діяльності Комісії з журналістської етики, легше буде знайти більші кошти. Читайте на "Детектор медіа" детально - про історію створення Комісії
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду