Підготовка до свята з російським акцентом

23 Травня 2010
41785
23 Травня 2010
12:05

Підготовка до свята з російським акцентом

41785
Пам’ятник Сталіну, місто-герой Москва і зустріч Януковича з ветеранами. Моніторинг матеріалів з ознаками замовності у випусках новин телеканалів 3 – 8 травня:
Підготовка до свята з російським акцентом

 

 

3 травня (понеділок)

 

На Першому каналі цього дня з ознаками замовності подано інформацію про те, що в Єврокомісії назвали питання об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом» «внутрішньою справою» України й Росії (ознакою замовності є журналістські судження і недостовірність посилань).

 

На ICTV з ознаками замовності подано інформацію про те, що організація «Репортери без кордонів» оприлюднила список ворогів преси (ознака замовності - критична неповнота інформації, немає згадки про оприлюднений цього дня аналогічний список Інституту масової інформації, який «очолив» генпрокурор Медведько).

 

На «Україні» з ознаками замовності - фрагменти сюжету про автопробіг колишніх моряків Мурманськ - Варна (в сюжеті незбалансовано подано думки учасників пробігу про «спільну україно-російську історію»).

 

4 травня (вівторок)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна» подають із ознаками замовності матеріали про генеральну репетицію параду до 65-ї річниці перемоги (з порушень - недотримання балансу думок, зокрема, підкреслюється перевага спільного строю українських і російських вояків, лише позитивні відгуки, всі канали не дають належних бекґраундів, на «Україні», - журналістські оцінки). «Інтер» і Новий канал так само подають матеріали про репетицію параду в Севастополі.

 

«Україна» з ознаками замовності подає інформацію про те, що до Миколаєва зайшов російський десантний корабель «Ямал» - позитивні оцінки, брак належного бекґраунду й замовчано інформацію про те, що цей корабель перекинув український буксир «Бузький». Цю інформацію замовчали й інші канали, повідомив про це лише «1+1».

 

На «Україні» у вівторок - з ознаками замовності матеріал про відкрите тренування футбольної команди «Шахтар» напередодні вирішального матчу з «Динамо». Балансу думок нема.

 

5 травня (середа)

 

Незбалансовано, з журналістськими оцінками й недостовірністю посилань Перший канал подає інформацію про те, що за квітень «Нафтогаз» заплатив «Газпрому» 419 млн доларів. З ознаками замовності подано сюжет про відкриття пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. Тут набагато більше уваги приділено думці прихильників відкриття пам'ятника, аніж його супротивникам. Є журналістські оцінки на користь «сталіністів». Немає необхідних бекґраундів. Не згадано, що дозволу на цю акцію комуністи не отримували.

 

Перший канал також подає інформацію про створення інтелігенцією Національного комітету порятунку України. При цьому ознакою замовності матеріалу можна вважати те, що до ладу не пояснено цілі організаторів комітету, натомість хорошу трибуну надано заступниці глави АП Ганні Герман, яка звинувачує організаторів у намірах дестабілізації ситуації й порушення громадянського миру. Слова у відповідь на ці серйозні звинувачення організаторам не надано.

 

Крім того, Перший канал подає з ознаками замовності сюжет про російський корабель «Ямал» у Миколаєві. Усі коментарі, в тому числі простих миколаєвців - позитивні щодо цієї події. Звучать позитивні журналістські оцінки. Ще один замовний матеріал - про те, що уряд до свята забезпечить ветеранів машинами та квартирами. Інший - про виплату ветеранам одноразової допомоги і самопіарна заява Януковича з цього приводу. В обох матеріалах критично порушено баланс думок і повноту інформації, в самих ветеранів журналісти нічого не запитали.

 

На «1+1» - матеріал про заяви Януковича й Азарова, що до питання об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом» слід підходити з урахуванням національних інтересів. Балансу думок немає, бекґраундів немає, експертних оцінок немає.

 

Замовний матеріал про те, що в Україні вперше запровадили мінімальну погодинну оплату праці. Ознакою замовності є те, що в сюжеті не зазначено автора. Не дотримано балансу думок, є недостовірні посилання на анонімних «аналітиків» та «експертів».

 

Ще один сюжет на «1+1» з ознаками замовності - про підготовку до свята 9 травня. Наступний - сюжет про зустріч міністрів транспорту України й Росії. Тут знову брак балансу думок, позитивні оцінки українсько-російській співпраці в галузі, нема експертних оцінок. Має замовний характер і сюжет про автопробіг «Каховка - Київ» до свята перемоги. Авторство сюжету не зазначено.

 

На «Інтері» з ознаками замовності подано повідомлення про те, що вже в травні пенсіонери отримають надбавки до пенсій. Новину подано критично неповно (навіть не сказано про розмір цих надбавок) і незбалансовано. Так само незбалансовано й неповно подано коментарі Азарова щодо ідеї об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом» (тут традиційно нема балансу і критично необхідних експертних оцінок). Аналогічно подано коментарі Януковича з цього приводу. Так само, без дотримання балансу думок, без експертних оцінок повідомляється про заяви російського посла Зурабова щодо будівництва мосту через Керченську протоку.

 

З ознаками замовності - незбалансовано, з журналістськими оцінками і без належної повноти повідомлення - «Інтер» розповідає про відкриття пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. З ознаками замовності подається повідомлення про те, що Янукович провів засідання з підготовки параду.

 

На Новому каналі й на ICTV - замовні сюжети про отримання власником каналу Віктором Пінчуком премії журналі Time. На ICTV, крім того, повідомлення про поздоровлення Пінчука Януковичем.

 

На ICTV з ознаками замовності цього дня подано вже згадані вище теми: заяви Азарова з приводу об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом»; заяви Януковича з цього ж приводу; заява Азарова про виплату одноразової допомоги ветеранам; інформація про підготовку до параду (нарада у президента); повідомлення про відкриття пам'ятника Сталіну.

 

ICTV й «Україна» незбалансовано подають повідомлення про створення опозиційними партіями Комітету порятунку України.

 

На «Україні» в середу ознаки замовності мають повідомлення про обіцянку уряду дати пенсіонерам надбавки до пенсій уже в травні; про коментарі Азарова з приводу об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом»; про нараду в президента з підготовки до параду; сюжет про відкриття пам'ятника Сталіну в Запоріжжі.

 

6 травня (четвер)

 

У четвер Перший канал із ознаками замовності подає звіт про поїздку Януковича до Єнакієвого і його заяви там. Незбалансовано подано думку російського посла Зурабова щодо збільшення орендної плати за базу ЧФ в Севастополі з 98 млн до 1 млрд 800 млн доларів на рік (тут явно бракує експертних оцінок і бекґраундів). Подається замовний матеріал про те, що Кабмін привітав із Днем перемоги колишніх кабмінівців (?!).

 

Перший канал і «1+1» подають із ознаками замовності (незбалансовано) заяви екс-президента Леоніда Кучми, де він коментує різні актуальні теми.

 

«1+1» подає з ознаками замовності звіт про поїздку Януковича до Єнакієвого і його заяви там (протокольна новина плюс самопіарні заяви, брак балансу думок). Незбалансовано подано заяви опозиції про обвал гривні і критику бюджетних статей із фінансування регіонів. Має ознаки замовності повідомлення про відкриття міністром оборони Єжелєм пам'ятника морякам-підводникам на Рибальському півострові.

 

«Інтер» подає з ознаками замовності заяви Януковича в Єнакієвому. Явно з ознаками замовності подає канал сюжет про відкриття віце-прем'єром Борисом Колесніковим в Одесі меморіалу загону донецьких шахтарів, які в серпні 1941 року, за оцінками журналістів каналу, «фактически спасли город от уничтожения». З ознаками замовності (неповно, протокольно і незбалансовано, без експертних оцінок і бекґраундів) подано інформацію про зустріч міністра палива та енергетики Юрія Бойка з єврокомісаром з енергетичних питань. З ознаками замовності (незбалансованість, схвальні оцінки журналістів) подано тему репетиції параду в Москві.

 

Новий канал із ознаками замовності подає інформацію про заяви Януковича в Єнакієвому і про відкриття Колесніковим меморіалу в Одесі.

 

ICTV у четвер подає з ознаками замовності звіт про єнакієвську поїздку Януковича. Так само з ознаками замовності (нема балансу, бекґраунду) подано обіцянки Януковича про роздачу квартир та машин ветеранам. Без балансу думок подано звіт із засідання опозиційного уряду з критикою держбюджету. Канал подає замовний матеріал про те, що трудові колективи трубних підприємств компанії «Інтерпайп» «висловили подяку президенту і прем'єру за підтримку держави у відстоюванні інтересів вітчизняних виробників під час економічної скрути»! З ознаками замовності канал подає матеріал про те, що Донецьк взяв кредит у банку на реконструкцію меморіального комплексу. Ще один замовний матеріал у четвер на каналі - про те, що Фонд Леоніда Кучми дарує кільком ветеранам поїздку до Берліна, а школам - книги про Велику вітчизняну війну. Також ICTV подає матеріал про відкриття Колесніковим меморіалу в Одесі.

 

На «Україні» з ознаками замовності подано інформацію про поїздку ветеранів із Києва на парад до Москви (порушено баланс думок, судження й оцінки журналістів). Як і на інших каналах, з ознаками замовності подано інформацію про відкриття Колесніковим в Одесі меморіалу. З ознаками замовності подано інформацію про критику опозицією держбюджету (замовчано головні тези, подаються другорядні).

 

7 травня (п'ятниця)

 

На Першому каналі в п'ятницю подано з явними ознаками замовності звіт про зустріч Януковича з ветеранами в Українському домі. Схвальні журналістські оцінки, наголос на абстрактних обіцянках президента тощо. З ознаками замовності подається інформація про приїзд до Києва ветеранів із пострадянських країн. У повідомленні про відмову столичним адмінсудом якимось чотирьом ініціативним групам у проведенні 9 травня акцій, альтернативних офіційним, навіть не повідомляється, що це були за групи і що саме вони планували, що є ознакою замовного замовчання важливої для новини інформації.

 

З ознаками замовності (незбалансованість, критична неповнота і брак балансу) подано заяву голови Пенсійного фонду Зайчука про незначне підвищення пенсій. Незбалансовано і неповно подано інформацію про те, що в Миколаєві відновили радянську традицію, за якою школярі-відмінники відстоювали «почесну варту» біля вічного вогню. Зокрема, нема думок самих школярів із цього приводу.

 

На «1+1» із ознаками замовності подано звіт про зустріч Януковича з ветеранами. Однією з надійних ознак замовності є анонімність сюжету.

 

На «Інтері» з ознаками замовності висвітлюються теми: прибуття ветеранів із Росії та Білорусі; запалення вогню в Національному музеї історії війни Януковичем, Литвином та Азаровим. Ознаки замовності є в сюжеті про відкриті шкільні уроки, присвячені святу. Тут грубо порушено баланс думок і є безпідставні журналістські узагальнення про те, що «у старшеклассников нет сомнений, как правильно называть ту войну - Великой отечественной или Второй мировой».

 

З ознаками замовності подає тему приїзду російських і білоруських ветеранів і Новий канал.

 

ICTV подає з ознаками замовності матеріал про свято для ветеранів у Лютежі. Ще на каналі - замовний сюжет із обґрунтування переваг можливого об'єднання атомної енергетики України й Росії. І замовний сюжет про горілчане підприємство «Хортиця».

 

На «Україні» з ознаками замовності подано інформацію про зустріч Януковича з ветеранами.

 

8 травня (субота)

 

У суботу Перший канал з усіма ознаками замовності подає сюжет про неофіційний саміт президентів СНД у Москві. Інший замовний матеріал - про вручення Азаровим ключів фронтовикам-інвалідам. Замовний звіт про зустріч Азарова з головою адміністрації президента Росії. Ще один замовний матеріал - про те, як Харків готується до свята зі слів голови ОДА Добкіна.

 

«1+1» та «Інтер» з ознаками замовності повідомляють про саміт президентів СНД.

 

«Інтер», крім того, з ознаками замовності повідомляє про візит до Києва глави адміністрації президента Росії і про його зустрічі з Литвином та Азаровим. Незбалансовано подано інформацію про те, що Бандера і Шухевич стали почесними громадянами Львова. Так само незбалансовано повідомлено про акцію в Одесі, де Потьомкінські сходи накрили гігантською Георгієвською стрічкою. Замовний сюжет про місто-герой Москву.

 

На ICTV з ознаками замовності повідомляється про московський саміт. Замовний матеріал про вітання Азарова в Київському пансіонаті ветеранів праці. Сюжет з ознаками замовності про визволення Львова Червоною армією.

 

На «Україні» з ознаками замовності повідомлено про московський саміт. Незбалансовано подано інформацію про те, що Тимошенко починає збір депутатських підписів за імпічмент президента. Сюжет з ознаками замовності (незбалансованість і журналістські оцінки) про парад в Івано-Франківську.

 

* * *

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовних матеріалів (і матеріалів із окремими ознаками замовності):

ICTV                          24;

Перший канал          22;

«Інтер»                      21;

«Україна»                  17;

«1+1»                         12;

Новий канал             7;

СТБ                            0 матеріалів.

 

(5-й канал не оцінювався з технічних причин)

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - k.img.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41785
Читайте також
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 822
13.05.2010 07:29
Отар Довженко
45 747
30.04.2010 10:30
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
48 673
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 916
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 461
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 747
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Любов Марченко Новини Першого національного
5077 дн. тому
У огляді - помилка. Про те, що "Ямал" перекинув буксир - було і в нашому сюжеті з Миколаєва. Спеціально відкрила архів і подивилася.
123
5077 дн. тому
а я еще думаю, что ж мне так тошно от наших новостей? Спасибо, "разложили по полочкам" мою болезнь. Я-то не смотрю этой гадости, но остальных людей как-то надо спасать!?
Игорь
5078 дн. тому
А что 5 канал не принимался у тех, кто так рьяно оценивал всех остальных ? Или мониторинг 5 канала на входил в "заказ" ? :) Или он бы перебил всю статистику, выйдя на 1 место, только по тенденциозному освещению событий с другой стороны ? :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду