Нацрада не визначила переможців у конкурсі на цифрові канали в Києві

28 Квітня 2010
17187
28 Квітня 2010
15:54

Нацрада не визначила переможців у конкурсі на цифрові канали в Києві

17187
Нацрада не визначила переможців у конкурсі на цифрові канали в Києві

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 28 квітня підбила підсумки конкурсу на отримання ліцензій на мовлення з використанням цифрових телеканалів у місті Києві, оголошеного 31 грудня 2009 року (рішення про конкурс ухвалене 30 грудня).

 

Нагадаємо, на конкурс виносилися 43 ТВК (7 програм у стандарті DVB-T, провайдер ТОВ «ТРК Експрес-інформ»), 64 ТВК (7 програм у стандарті DVB-T, провайдер - ТОВ «Гамма-консалтинг») і 41 ТВК (2 програми в стандарті HDTV, провайдер - ДП «Ера-продакшн»).

 

З 16 конкурсних пропозицій мовників зацікавили всього п'ять, на кожну з яких виявилося по одному претенденту, які так і не змогли набрати достатню кількість голосів членів Нацради:

41/1ц ТВК (спортивна програма) - ТОВ «Поверхность Спорт-ТВ»,   м. Київ («Спорт HD») - 2 голоси (4 - проти всіх);

43/2ц ТВК - ПІІ у формі ТОВ «ТРК НБМ», м. Київ (5 канал) - 2 голоси (4 - проти всіх);

43/3ц ТВК - ТОВ «Ар ю м'юзик»,  м. Київ (Ru Music) - 0 голосів (6 - проти всіх);

43/4ц ТВК - ТОВ «Новини 24 години», м. Київ (News One) - 1 голос (5 - проти всіх);

64/4ц ТВК - ЗАТ «Українська незалежна телерадіокомпанія "Заграва"», м. Київ (Перший діловий) - 2 голоси (4 - проти всіх).

 

Оскільки переможці не були визначені, а на канали 41/2ц (музична програма), 43/3ц, 43/5ц, 43/6ц, 43/7ц, 64/1ц, 64/2ц, 64/3ц, 64/5ц, 64/6ц, 64/7ц претендентів не виявилося, всі канали, виставлені на конкурс, віднесені до резерву Національної ради.

 

«Звичайно, прикро, що немає результатів конкурсу по цифрі, тому що це є одним з пріоритетів Національної ради. Жодна із сьогоднішніх аргументацій і пояснень (конкурсантів), на жаль, не є переконливими для членів Національної ради», - прокоментувала на брифінгу результати конкурсу заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

 

Член Нацради Тетяна Лебедєва додала, що результати конкурсу - закономірні, оскільки Нацрада керувалися тим, що слід напрацювати загальну концепцію розвитку цифрового телебачення. «Перш за все треба зрозуміти загальну концепцію (розвитку цифри). Зараз Міжвідомча робоча група, до якої входить голова Національної ради, готова поєднати зусилля. А проліцензувати якісь окремі канали і відокремити це від глобального бачення, як нам будувати наше цифрове майбутнє, було б дивно», - відзначила вона.

 

Нагадаємо, наприкінці 2005 року Нацрада оголосила конкурс на експериментальне цифрове мовлення на 41-му, 43, 51 та 64 телеканалах у м. Києві. У березні 2006 року були визначені переможці, які отримали право транслювати по чотири цифрові телепрограми:

ДП «Ера-продакшн» на 41 ТВК: «Ера»/Перший національний, К1, «Київ» та К2;

ТОВ «ТРК "Експрес-Інформ"» на 43 ТВК: 5 канал, «7», «MTV-Україна» та «Мегаспорт»;

ТОВ «УЦТМ» на 51 ТВК: КДТРК, ТОНІС, «1+1» та «Гравіс»;

ТОВ «Гамма-Консалтинг» на 64 ТВК: «Гамма», ICTV, Новий та М1.

 

Ліцензії провайдерам видали терміном до 20 квітня 2016 року, кількість та перелік програм, які вони ретранслюють, можуть змінюватися згідно з рішенням Національної ради.

 

Після рішення Нацради у квітні 2008 року, що перехід на «цифру» відбуватиметься тільки в стандарті MPEG-4, Нацрада попросила провайдерів експерименту дати свої пропозиції щодо реорганізації мовлення і переходу на нові стандарти. У жовтні 2008 року «Ера-продакшн» запропонувала Нацраді оголосити на власній 41 ТВК у Києві (потужність передавача 1,3 кВт) конкурс на мовлення в стандарті високої чіткості (high definition, HD). 28 жовтня 2009 року Нацрада не визначила переможців HD через брак заявок і оголосила повторний конкурс.

 

Нинішній конкурс був оголошений, як пояснив член Нацради Ігор Курус, тому що провайдери на цих телеканалах мають ліцензії, а мовники працюють «в напівлегальному стані»: раніше провайдерам дозволили заключати тимчасові угоди з мовниками на поширення сигналу, але експеримент закінчився, і слід було підвести все під дію законодавства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду