На Книжковому салоні у Парижі без українських стендів

2 Квітня 2010
27552
2 Квітня 2010
14:20

На Книжковому салоні у Парижі без українських стендів

27552
У Парижі завершився ювілейний Книжковий салон
На Книжковому салоні у Парижі без українських стендів

У Парижі завершився ювілейний Книжковий салон, де з-поміж 30 держав світу було також представлено Україну. Паризькому Книжковому салону виповнилося 30 років. Аби відзначити цю круглу дату, до 5-денної співпраці було запрошено 90 авторів з 30 країн світу, а також понад сотню видавництв.

 

Під час заходу відбувалися презентації та розпродаж уже виданих книжок, пошук нових літературних текстів до видання за кордоном, а також народжувалися проекти нових книжкових ярмарків та фестивалів.

 

Україну представляв лише відомий письменник Андрій Курков. Його книги досить жваво розпродавалися французькою, російською та українською мовою зі стенду паризької книгарні «Глоб».

 

Жодного українського видавництва з-поміж повноцінних учасників салону цього року не було.

 

 

В усякому разі, я констатувала реальний інтерес до української літератури, і наразі декілька французьких видавців взяли на розгляд кількох українських авторів. Це, очевидно, тільки перший етап, за яким будуть інші. Ірина Дмитришин

 

 

Проте, Ірина Дмитришин - викладач паризького Інституту Східних мов, перекладач, співкерівник колекції «Українська присутність» французького видавництва «Арматтан» вважає, що перспективи в сучасної української літератури на Заході є:

 

«Що стосується українських авторів, я би сказала, що цей салон був для мене особисто багатообіцяючим. Більшість контактів, які я мала, думаю, виявляться на майбутнє також плідними, результативними. В усякому разі, я констатувала реальний інтерес до української літератури, і наразі декілька французьких видавців взяли на розгляд кількох українських авторів. Це, очевидно, тільки перший етап, за яким будуть інші».

 

Пані Дмитришин також повідомила, що саме під час нинішнього Книжкового Салону було остаточно узгоджено проект участі України у Фестивалі Європейської Літератури, який щорічно відбувається в місті Коньяк. Україну запрошено почесним гостем цього заходу на 2012 рік.

 

«Я звернулася до засновників цього Фестивалю Європейської Літератури, який відбувається традиційно в листопаді в місті Коньяк торік з пропозицією запросити Україну як почесного гостя на фестиваль 2012 року. І зустрівшись з нагоди цього, паризького салону з директоркою фестивалю, я отримала підтвердження, що принципова згода вже є.

 

Так що 2012 рік, можемо сподіватися, буде для України не тільки роком футболу. Що стосується Фестивалю Європейської Літератури міста Коньяк, то це дуже симпатичний фестиваль, який з одного боку буде стимулом для французьких видавців друкувати українських авторів, і буде не тільки можливістю представити українську літературу, притягнути до неї увагу, але також звернути увагу на саму країну.

 

Бо зазвичай цей фестиваль, поряд з книжковим ярмарком, зустрічами з авторами і таким іншим, організовує також круглі столи, виступи, конференції, пов'язані з самою країною, так що це можливість взагалі представити країну».

 

Нині у французьких перекладах можна прочитати не так багато сучасних українських авторів. Найбільше творів видано в Андрія Куркова. Помалу набувають популярності романи Юрія Андруховича та Любка Дереша, а також есеїстика Миколи Рябчука.

 

Французькі видавництва відстають від сусідньої Німеччини. Але - як доводять події паризького Книжкового салону - починають це усвідомлювати.

 

Алла Лазарєва, для Бі-бі-сі, Париж

 

Фото - www.bbc.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Алла Лазарєва, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27552
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач
5136 дн. тому
Можливо, почнеться справжній культурний обмін між нашими країнами - без шаровар і офіціозу? Маємо якісну сучасну літературу, яку не соромно представити французьким читачам.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду