«Сумно, що національне телебачення робитимуть ліванці...»

23 Березня 2010
34961
23 Березня 2010
18:07

«Сумно, що національне телебачення робитимуть ліванці...»

34961
Призначення бізнесмена «зі зв’язками» Валіда Арфуша заступником генерального директора Національної телекомпанії України народний депутат Тарас Стецьків називає «приниженням українців як нації»
«Сумно, що національне телебачення робитимуть ліванці...»

Зміну керівництва Національної телекомпанії України країна сприйняла неоднозначно. Та якщо призначення на посаду генерального директора відомого телепродюсера Єгора Бенкендорфа (з 1997 р. працював на телеканалі «Інтер», зробивши кар'єру від адміністратора до виконавчого продюсера) пояснити можна, то той факт, що його правою рукою став бізнесмен Валід Арфуш (на фото), у більшості українців викликав щонайменше подив. Одне з найбільш драстичних запитань - як людина, яка публічно не розмовляє українською (та й російською говорить із сильним акцентом), може керувати Національною (!) телекомпанією України? Телекар'єра Арфуша розпочалася у серпні 2007-го, коли він став генеральним продюсером телеканалу ТЕТ і організував провальний проект «Міс СНД». Перші дії пана Валіда на керівній посаді на НТКУ викликають масу запитань. Якось надто вже хвацько цей ліванський українець (громадянином України Арфуш став у 2005 році, що сам підтвердив кореспонденту «ВЗ») взявся організовувати скандальний національний відбір до «Євробачення-2010», відкрито лобіюючи інтереси співачки Alyosha...



Валід Арфуш народився 10 квітня 1971 р. на півночі Лівану. Спадкоємець старовинного аристократичного роду. Його батько - письменник, мати - професор арабської літератури. Закінчивши у 1989 р. коледж у Франції, у 1990-му, ще за Союзу, Валід приїхав до України - вслід за своїм старшим братом Омаром. Вступив на факультет журналістики Дніпропетровського державного університету. У 1993-1995 рр. стажувався на дніпропетровському телеканалі, паралельно працюючи на французький канал RFI. У 1995-му брати Арфуші запустили у Києві одну з перших FM-радіостанцій Super Nova Fm.



Як же братам Арфушам вдалося в Україні розбагатіти - заробити статки, які дозволили їм сісти за кермо найдорожчих авто - «Бентлі», «Ягуара»?.. Хтось каже, що починали вони з валютних операцій. У власній книзі «Sex. Убийство. Миллион» (видавництво «Фоліо», 2005 р.) Валід Арфуш пише, що розжилися вони завдяки... Борису Березовському, який начебто дав їм гроші на створення модельного агентства. З 1998-го по 2001 р. Валід був офіційним представником агентства Elite в Україні, проводив всеукраїнський конкурс Elite Model Look. До модельного бізнесу чоловік неабияк пристрастився: у 2002-му організував інтернет-конкурс краси Miss@Net World, що набув розголосу у 35 країнах світу. А розпочалося все, кажуть, ще у 1997-му, коли Арфуші провели у Києві конкурс «Міс Європа», на який привезли самого Алена Делона. Згодом гостем цього заходу став відомий дизайнер Роберто Каваллі. Брати Арфуші взагалі славляться колом друзів-знаменитостей, серед яких - Наомі Кемпбелл, Муаммар Каддафі...



У 2002-му Арфуш-молодший став президентом агентства Super Nova Agency, яке займається піаром, дизайном, просуванням нових брендів на ринку України. «Розкручує» й політичні бренди. Це агентство начебто й є основним бізнесом Валіда Арфуша, який не приховує своїх симпатій до Партії регіонів. На останніх виборах був «членом креативної ради і керівником відділу зарубіжної преси» табору біло-блакитних. Заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман, кажуть, - подруга Арфуша-молодшого. Його хрещеним батьком є депутат-«регіонал» Нестор Шуфрич (у 2008-му Валід Арфуш вирішив прийняти православ'я; хрещеною мамою стала співачка Ірина Білик, а ім'я, яке бізнесмену дали при хрещенні, - Володимир).



Відомий Валід Арфуш і своєю громадською діяльністю. У 2000 р. став першим Послом Доброї Волі ООН з питань боротьби зі СНІДом в Україні. Ще один напрям громадської діяльності Арфуша - створення у 2007-му суспільного об'єднання «SOS! Расизм!».



У 2003 р. Валід із братом Омаром почали видавати в Україні скандальний журнал «ПапараZZи». У 2005-му довкола видання розгорівся скандал, що зачепив сім'ю Президента Віктора Ющенка. На обкладинці журналу помістили фото президентського сина Андрія Ющенка, який купує дорогі ювелірні прикраси. Опісля Ющенко-молодший начебто погрожував Валіду, а через певний час і нібито був причетний до підпалу «Бентлі» Арфуша...



Валід Арфуш - ще й помітний світський лев. Він і його дружина Лідія Петрова, екс-телеведуча каналу М1, уже кілька років носять неофіційне звання найстильнішої парочки. Побралися Валід та Ліда у січні цього року, хоча у цивільному шлюбі прожили, роз'їжджаючись на певний час, вісім років. Весілля влаштували на острові Балі. Сім'я виховує 5-річну дочку Емілі. Від першого шлюбу в Арфуша - ще двоє дітей: Ліза та Карим.




Коментарі для «ВЗ»

Тарас СТЕЦЬКІВ, народний депутат, екс-президент Національної телекомпанії України (посаду обіймав від лютого до вересня 2005 р.):

Ні Єгора Бенкендорфа, ні Валіда Арфуша добре не знаю. Але Бенкендорф справляє враження непоганого продюсера. Він - чоловік, який, видається, зможе поставити хорошу сітку мовлення. Питання - в іншому. Він завжди працював на приватних каналах. А Перший національний - державний канал. Це - бюджетна установа, така собі державна «перша кнопка». Найбільша проблема, з якою стикнеться Бенкендорф, - не піддатися на спокусу бути керованим Ганною Герман... Тому ще питання, чи він, будучи фінансово залежним від держави, зможе вести самостійну телевізійну політику?..



Щодо Валіда Арфуша, не знаю, навіщо його призначили на цю посаду. В Україні є кращі, більш респектабельні та потужні фігури для такої роботи. Сумно, що наше національне телебачення робитимуть ліванці... Таке призначення - приниження для України, українців як нації. Арфуш має займатися тим, чим займався. І аж ніяк не бути на посаді заступника президента НТКУ. Усі питання - до Віктора Януковича та Ганни Герман, бо це їхнє призначення...



Чи з приходом на НТКУ нового керівництва Перший національний візьме проросійський курс? Така небезпека існує. Як тільки на каналі у новинах почне звучати російська, це буде символічним жестом, першим сигналом того, що відповідні задуми уже в дії. Якщо таке станеться - вони розв'яжуть війну проти українського народу. І ми будемо змушені вести боротьбу. Треба буде мобілізовувати усе українське. Щоб не допустити реваншу, русифікації.



Вахтанг КІПІАНІ, журналіст, телеведучий, політолог:

Я працював із Єгором Бенкендорфом. Він - гідний управлінець середньої ланки. Чудово виконує покладені на нього завдання. Тому щодо організованості процесів не турбуюся, а от щодо постановки завдань - не впевнений, що йому буде легко. Призначення Валіда Арфуша мені важко пояснити. Він - людина зі зв'язками. Йому довіряє політична команда, яка зараз при владі. Щодо громадянства Арфуша, то навіть якби він став громадянином України вчора, - питання зайве, бо всі громадяни України мають рівні права. Телебачення у будь-якій країні має певні технологічні властивості. І нічого окремо національного на Першому національному не було. Наразі він нічого такого не зробив, щоб до нього ставитися упереджено. Так, я здивований його призначенням, та не більше. Так само здивований призначенням Прем'єр-міністра і міністра освіти...

 

Галина Гузьо, газета «Високий замок»

 

Фото - «Високий замок»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Гузьо, «Високий замок»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34961
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лана
5118 дн. тому
Новое руководство УТ только пришло и сразу обделалось с Евровидением. На УТ1 уже давно работа построена и от перемены мест руководства ничего не меняется уже лет 20, а может и 30. Только деньги государственные дерибанятся в разные карманы. Сейчас Илащук с Коблей уехали с должностей на новых машинах по 200 тыс. евро. А потом Бенкендорф с Арфушем уедут на машинах по 500 тыс. евро. А на УТ1 как было, так все и останется.
sofo
5118 дн. тому
Сумно было когда Стецькив возглавлял ут. Обделался по полной, показав свою некомпетентность, а теперь рассуждает кто может возглавить ут кто нет. Не защищая Арфуша (не знаю какой он управленец) скажу одно: какая разница на каком языке говорит менеджер, если он может построить работу на канале - пожалуйста!
Кома
5119 дн. тому
Бенкендорф-администратор,умеет "сидеть на деньгах".
Коментатор
5119 дн. тому
А що можна до цього додати? Читайте Оксану Забужко, вони з Кіпіані все сказали красномовно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду