Ілюзорна благодать

4 Березня 2010
20067
4 Березня 2010
09:14

Ілюзорна благодать

20067
«Інтер» і ТРК «Україна» починають любити новообраного президента, а «1+1» продовжує добивати Тимошенко. Моніторинг порушень стандартів у теленовинах за 15 – 27 лютого 2010 року
Ілюзорна благодать

Після виборів джинси в теленовинах майже не стало. Тенденція до зниження її кількості простежувалася ще до дня голосування, а вже за підсумками першого тижня після повторного голосування (8 - 13 лютого) було виявлено лише п'ять підозрілих матеріалів. Чи можемо ми розслабитись і констатувати тимчасове «вирішення» проблеми з замовними матеріалами в інформаційних телепрограмах? Аж ніяк. Адже зміни суто сезонні: так само після тижня відлиги ми бачимо на вулиці вже менше снігу й криги, та це, на жаль, не є результатом вчасної й професійної роботи комунальних служб - просто прийшла весна. Кияни жартують, що, на думку міської влади, сніг має прибирати той, хто його накидав. Так само й джинсу з новин прибрали ті, хто її «накидав», - політики та власники - коли вибори скінчилися, штаби закрились і потреба у щоденному піарі кандидатів відпала. До початку наступного «сезону» - кілька місяців або й рік, адже Верховна Рада скасувала проведення місцевих виборів у травні поточного року й поки що не визначилась із датою, на яку їх буде призначено.

 

Протягом цього періоду «міжсезоння» нашим завданням залишається, по-перше, вплив на джерела джинси - замовників (політиків, бізнесменів), які платять гроші; медіавласників, які змушують свої медіа продавати новини або благословляють їх на це; медіаменеджерів, які організовують процес і дають указівки; і журналістів, які виконують подібні завдання або за грошову винагороду, або зі страху чи з невиправданого почуття обов'язку. По-друге, вплив на аудиторію новин, яка повинна навчитися розрізняти замовні матеріали, бачити їх у загальному потоці інформації, фільтрувати їх і ті канали, що їх постачають, аналізувати причини їхньої появи, зрештою, будувати свою медійну картину світу з якісних джерел, вільних від джинси. Якщо це вдасться, джинса втрачатиме ефективність, а відтак і сенс.

 

Відповідно до нових умов, моніторинг буде дещо видозмінений і публікуватиметься що два тижні. Ми звертатимемо увагу не лише на сюжети та повідомлення з явними ознаками, що свідчать про заможність, але й на інші грубі порушення професійних стандартів.

 

15 - 27 лютого 2010 року

 

15 лютого. На «Інтері» - підозрілий сюжет, присвячений затримкам із видачею закордонних паспортів. Проблеми, нагадаємо, пов'язані з загостренням відносин між консорціумом ЄДАПС, який є підрядником уряду із виготовлення паспортів та інших бланків, та урядом; епізодом цього протистояння був передвиборний конфлікт навколо поліграфічного комбінату «Україна», потужності якого використовує ЄДАПС. Тоді урядовці неодноразово заявляли, що посередник у вигляді компанії, що контролюється народним депутатом із Партії регіонів Василем Грицаком, державі не потрібен.

 

Сюжет Веніаміна Трубачова знятий цілком із позиції правоти ЄДАПСа; зокрема, ситуацію описано так: «Загранпаспорта в Украину изготовляет только одно предприятие, которому Госказначейство задолжало около 150 миллионов гривен, потому печатать документы перестали. Сейчас долги начали погашать, и буквально сразу же возобновились поставки.

СИНХРОН: Александр Драников, заместитель генерального директора по связям с общественностью консорциума ЕДАПС: "С 8 февраля ежедневно производим и отгружаем загранпаспорта в адрес Министерства внутренних дел. Мы произвели и отгрузили 33896 загранпаспортов"». Ані про зміст конфлікту, що викликав проблему з друком бланків, ані про теперішню позицію уряду щодо співпраці з ЄДАПСом нічого не сказано - наведено лише синхрон речника МВС Геннадія Гребньова про те, що «МВС зараз робить все для того, щоб цю чергу ліквідувати». Акценти в сюжеті розставлено таким чином, щоб наголосити на потребі населення отримувати паспорти й необхідності задовольнити цю потребу в будь-який спосіб (зокрема й продовжуючи співпрацювати з ЄДАПСом).

 

На ТРК «Україна» - незбалансований сюжет про оскарження Юлією Тимошенко результатів виборів у Вищому адміністративному суді. В сюжеті Світлани Бородіної наведено синхрони сторін (Олександра Турчинова від штабу Тимошенко, Олени Бондаренко від Партії регіонів), висвітлено суперечку між Юрієм Луценком та Генпрокуратурою щодо порушень на виборах, однак завершує сюжет коментар Дмитра Видріна, заступника секретаря РНБОУ, який виступає в ролі експерта: «Политолог Дмитрий Выдрин убежден: действия Юлии Тимошенко не более, чем желание омрачить победу Виктора Януковича. Изменить результаты выборов не удастся.

СИНХРОН: Дмитрий Выдрин, политолог: "Нужно остановить этот процесс, который имеет колоссальную силу. Не только внутри политики, но имеет колоссальную силу во внешних политиках. Можно было бы остановить инаугурацию до поздравления например Обамы, или например руководства ЕС. Но после этих поздравлений это очень маловероятно"». Очевидно, що Дмитро Видрін не може виступати безстороннім в оцінці дій Юлії Тимошенко, оскільки мав у минулому особистий конфлікт із нею та її оточенням, і відтоді є традиційно упередженим у своїх коментарях на її адресу.

 

16 лютого. У новинах ТРК «Україна» - переказ заяви Віктора Януковича, витриманий у панегіричному стилі: «Виктор Янукович заявляет, что у него хватит твердости и последовательности в отстаивании национальных интересов Украины в отношениях со всеми партнерами. Так лидер Партии регионов прокомментировал призыв действующего президента к своему преемнику. В отношениях с Россией - предано обеспечивать процесс национального сопоставления. В заявлении Януковича, которого Центризберком огласил победителем выборов, говорится, что каждый его шаг будет направлен на укрепление независимости Украины и на построение сильного государства с высоким уровнем жизни людей. Виктор Янукович уже получил приглашение от Дмитрия Медведева и Владимира Путина посетить Москву и обсудить вопросы сотрудничества между странами».

 

18 лютого. «Інтер» дає незбалансоване повідомлення про судовий процес у Донецьку щодо визнання незаконним Указу про присвоєння Степанові Бандері звання «Герой України». У повідомленні наведено синхрон позивача, юриста Володимира Оленцевича, із роз'ясненням його позиції, тоді як про іншу сторону згадано лише побіжно, й жодних аргументів захисту не наведено:

 

«Сегодня в Донецке начали рассмотрение дела по иску о признании незаконным указа президента о присвоении Степану Бандере звания "Герой Украины". Иск подал юрист Владимир Оленцевич. Он настаивает, что это высокое звание можно присваивать только гражданам Украины. А Бандера, который умер в эмиграции задолго до провозглашения независимости страны, с юридической точки зрения таковым не является. Представителей ответчика - президента Ющенко - на заседании не было. Но они прислали письменные возражения: полномочия главы государства не превышены, а права истца не нарушены. Решения суда юрист ожидал уже сегодня. Однако служители Фемиды хотят детально изучить дополнительные материалы. Следующее заседание назначено на 24 марта.

 

СИНХРОН: Владимир Оленцевич, истец: "Я не хочу лезть в мировоззренческие вопросы, зачем тебе надо, какое твое дело. Я считаю, что недопустимо средь бела дня, в ХХІ веке, в Европе, так вопиюще нарушать закон о государственных наградах, давая эти звания по политическим предпочтениям"».

 

19 лютого. «Інтер» незбалансовано висвітлив конфлікт у книгарні «Сяйво», де дійшло до силового захоплення та протистояння. Не називаючи прізвищ людей, які претендують на приміщення, автори повідомлення вживають слова на кшталт «захватчики» і навіть «злоумышленники» (що є очевидним порушенням журналістських стандартів, оскільки зловмисником може визнати лише суд).

 

«Драка за "Сяйво". Сегодня ближе к вечеру в помещение книжного магазина в центре столицы ворвались более полусотни людей в масках. Без лишних объяснений они начали выталкивать продавцов на улицу. Несколько сотрудников успели закрыться в подсобном помещении, но захватчики выбили дверь, избили людей и также вытолкнули наружу. Сразу после этого злоумышленники изнутри заварили вход металлической решеткой. Двоих захватчиков, оставшихся на улице, задержали сотрудники милиции. Сейчас представители трудового коллектива магазина пытаются попасть в помещение, но захватчики поливают их из огнетушителя. Около магазина также находятся приблизительно 20 сотрудников милиции.

 

Синхрон: Игорь Гринцевич, первый заместитель начальника Шевченковского РУ МВД в Киеве: "Зараз працює слідчо-оперативна група, більш детальну інформацію ви зможете отримати в головному управлінні, у прес-служби УМВС".

Синхрон: Константин Климашенко, представитель общества магазина "Сяйво": "Ногами вибили двері, ось, ми тільки змогли забрати печатку магазина. Особисті речі - я, як був, так мене і викинули. Отримав по щелепі, отримав у вухо, отримав ще у зуби".

 

Напомним, это - уже второй захват магазина за последний месяц. 9-го февраля несколько десятков неизвестных действовали по такому же сценарию. Они провели в магазине почти сутки, но затем покинули помещение. Скандал вокруг "Сяйва" вспыхнул прошлой осенью. Тогда магазин продали с молотка, но сотрудники утверждают, что продажа была незаконной. Точку в этом деле должен поставить суд. Заседание состоится 1 марта».

 

Можна оцінювати дії загарбників як такі, що суперечать закону, але в матеріалі про конфлікт двох сторін, які вважають себе власниками приміщення, мало бути наведено позицію обох сторін - або, якщо одна з них відмовилася коментувати, зазначено факт відмови. Зауважмо, що 22 лютого канал, повертаючись до висвітлення конфлікту, говорить про нього в такому ж ключі, наводячи синхрон захисника книгарні Володимира Яворівського, але навіть не роблячи спроб отримати коментар сторони, яка захопила приміщення.

 

На ICTV - матеріал про презентацію фондом Віктора Пінчука українського видання книги президента США Білла Клінтона «Час віддавати».

 

23 лютого. У ТСН «1+1» - матеріал із явними ознаками замовності, присвячений презентації в Угорщини фільму про Юлію Тимошенко та Павла Лазаренка. Жоден телеканал, окрім «1+1», не висвітлив цієї події, «Плюси» ж спеціально для цього скерували до сусідньої країни свого кореспондента Олександра Загороднього. В сюжеті, як і у згаданому вище матеріалі ТРК «Україна», фігурує Дмитро Видрін - давній і послідовний опонент Юлії Тимошенко, який виступає єдиним коментатором від України. У сюжеті містяться численні оцінкові судження та необґрунтовані твердження, що стосуються корупційного бекґраунду Юлії Тимошенко:

 

«Поки в Україні обговорюють долю Юлії Тимошенко, в Європі обговорюють фільм про неї та ув'язненого колишнього прем'єра Павла Лазаренка із назвою "Вкрадений поп-корн".

 

Автор: Олександр ЗАГОРОДНИЙ. На перегляд "Втраченого поп-корну" зібралися угорські журналісти та політологи. Від України приїхав Дмитро Видрін - колишній соратник самої Тимошенко, а сьогодні - заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України. Те, що так вразило американців, серед експертів у Будапешті викликало дискусію. Фільм про буремні 90-і роки. В Україні до влади приходить харизматичний Павло Лазаренко. Російський газ не купується, а обмінюється на військове майно. Разом з бартером розквітає корупція. Лазаренко тікає до США з панамським паспортом, але його ловлять і саджають до в'язниці. У стрічці згадують, що його спільником була Юлія Тимошенко. Дмитро Видрін одразу ж вказує на технічні помилки американським авторів фільму. Павло Лазаренко замолоду не був комуністичним функціонером, а всього-на-всього колгоспником, який доріс до прем'єр-міністра. Та вкрав він не так вже і багато.

СИНХРОН: Дмитро Видрін, політолог: "Там говорится, что он украл 200 миллиардов. Это нереально, потому что это десятки бюджетов Украины. Он украл, но украл меньше. Там говорится, что ему 63 года, а ему 58 лет, насколько я помню. И там говорится, что Тимошенко - блондинка, а она - брюнетка".

РЕПОРТАЖ: Американська стрічка - лише поштовх до обговорення. На думку угорських експертів, корупція роз'їдає не лише Україну, а й Угорщину. Та й корупційні схеми продажу російського газу через Україну зазвичай вели саме до Угорщини, - переконує один з організаторів перегляду фільму професор політології Ласло Кемене. Тоді у 90-х спритні бізнесмени і в українців, і в угорців крали мільярди доларів, - пригадує він.

СИНХРОН: Ласло Кемене, професор політології: "Чтобы не быть баранами. Вот это фильм очень хороший пример... Что не быть такими, что с нами можно делать, что угодно".

РЕПОРТАЖ: Для того, щоб побороти корупцію, кожен має почати із себе. Не давайте хабарів, - пропонує правозахисниця і журналіст Агнуш Бос. Вона погоджується - корупція в Угорщині існує, десь там - на вищому державному рівні. У повсякденному житті з неї ніде грошей в Угорщині не вимагають на відміну від України.

СИНХРОН: Агнуш Бос, угорська журналістка: "Я ни разу не давала взятку здесь ни врачу за хорошее медицинское обслуживание, ни милиционеру для того, чтобы получить водительские права, допустим, или зарегистрировать машину".

РЕПОРТАЖ: Про корупцію треба постійно писати. Угорські політологи вирішили підтримати ініціативу Дмитра Видріна створити Міжнародний антикорупційний комітет. Є пропозиція, щоб найкращі журналістські антикорупційні матеріали отримували від комітету премії».

 

Наскрізною тезою сюжету є причетність Юлії Тимошенко до корупційних дій, у яких звинувачують Павла Лазаренка. У другій частині сюжету йдеться про проблему корупції як таку, одначе глядач не забуває, що цю тему піднято у прив'язці до минулого Юлії Тимошенко; таким чином коментарі угорських експертів щодо корупції сприймаються як оцінка дій українського прем'єра. У сюжеті жодним чином не висвітлено позицію Тимошенко, Лазаренка чи їхніх представників щодо достовірності викладених у згадуваному фільмі фактів. Зауважмо, що в Україні цей фільм використовувався як частина контрагітаційної кампанії Партії регіонів проти Юлії Тимошенко.

 

24 лютого. «1+1» із недостовірним посиланням («за інформацією деяких друкованих ЗМІ, а також власних джерел ТСН») озвучує перелік імовірних претендентів на посади голів обласних державних адміністрацій. Після переліку - ремарка: «Зрештою, цей перелік поки що не офіційний. А явним він стане тільки тоді, коли своє "але" не скаже прем'єр-міністр України». Спроби отримати підтвердження від перелічених осіб (Віри Ульянченко, Віктора Балоги, Бориса Адамова, Владислава Лук'янова, Дмитра Шенцева і Петра Писарчука) або представників команди Януковича у матеріалі немає.

 

На СТБ - повідомлення, а на ICTV - сюжет про відкриття у Сумах центру допомоги новонародженим «Колиска надії» за програмою, яку фінансує фонд Віктора Пінчука. На ТРК «Україна» - повідомлення-анонс про захід, організований фондом Ріната Ахметова «Ефективне управління».

 

25 лютого у сюжеті Едуарда Ганішевського на ТРК «Україна» політологи та інші спікери «заспокоювали» телеглядачів у зв'язку з обранням Віктора Януковича президентом:

 

«Кость Бондаренко, политолог: "Не удивлюсь, если целый ряд национал-демократов займут свои должности в системе исполнительной власти, в том числе и губернаторские посты".

РЕПОРТАЖ: Главная задача перед новым Президентом, по мнению политологов - преодоление последствий финансового кризиса. Для развития страны Януковичу и его команде придется обратить внимание на малый и средний бизнес. Также, по мнению экспертов, важно поменять стиль работы правительства. А именно - внедрить в мировую практику консолидации отраслей экономики под принятые проекты.

СИНХРОН: Дмитрий Выдрин, политолог: "Уверяю всех - не беспокойтесь. Они либо будут реформаторами либо уйдут сами".

РЕПОРТАЖ: Внешняя политика нового главы государства останется многовекторной, считают политологи. Экономический акцент будет ставиться на отношениях с Россией.

СИНХРОН: Виктор Черномырдин экс-посол России в Украине: "Обязательно изменится и только в лучшую сторону. Мы будем сотрудничать и развивать отношения".

РЕПОРТАЖ: Политолог Михаил Погребинский уверен: ожидать резкого поворота в сторону России безосновательно.

СИНХРОН: Михаил Погребинский, политолог: "Никакого резкого поворота не будет. И не потому, что вот такой непосредственный Янукович. А потому что Янукович не получает полного контроля над страной".

РЕПОРТАЖ: Первый государственный визит Виктора Януковича будет в Брюссель. Сегодня Европейский парламент проголосовал за право Украины обратиться с заявлением о членстве в ЕС. А вот второй визит украинского президента - в Москву».

 

Добір спікерів є тенденційним, адже щонайменше троє з них демонстрували симпатію до Януковича протягом виборчої кампанії, тоді як серед їхніх колег можна почути значно песимістичніші прогнози щодо його президентства.

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

«Перший канал» - 0 матеріалів

 

«1+1» - 1 матеріал

23.02 - фільм про Тимошенко і Лазаренка.

 

«Інтер» - 1 матеріал

15.02 - ЄДАПС і видача закордонних паспортів.

 

СТБ - 1 матеріал

24.02 - відкриття медичного центру в Сумах за сприяння фонду Пінчука.

 

Новий канал - 0 матеріалів

 

ICTV - 2 матеріали

19.02 - презентація книжки фонду Пінчука.

24.02 - відкриття медичного центру в Сумах за сприяння фонду Пінчука.

 

5 канал - 0 матеріалів

 

ТРК «Україна» - 2 матеріали

24.02 - дебати фонду Ріната Ахметова.

25.02 - політологи про Януковича.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - www.prt.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20067
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 875
08.02.2010 09:48
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
22 756
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 367
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 315
20.01.2010 10:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
26 620
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
15.01.2010 13:57
Отар Довженко
1 232 558
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 244
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 932
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 099
01.10.2009 13:53
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
58 487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду