НЕК розглянула звернення щодо роботи Браткова, яка демонструється в PinchukArtCentre

18 Лютого 2010
14601
18 Лютого 2010
19:05

НЕК розглянула звернення щодо роботи Браткова, яка демонструється в PinchukArtCentre

14601
НЕК розглянула звернення щодо роботи Браткова, яка демонструється в PinchukArtCentre

Київська міська організація Всеукраїнського об'єднання «Свобода» звернулася до голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі з вимогою вилучити з експозиції фотовиставки, що проходить PinchukArtCentre, роботу «Хортиця» фотохудожника Сергія Браткова як таку, що носить порнографічний характер та ображає гідність української нації.

 

НЕК розглянула це питання під час чергового засідання 18 лютого у розділі «Різне», оскільки нещодавно отримала звернення і ще не встигла зробити експертний висновок.

 

На засідання були запрошені представники «Свободи» та PinchukArtCentre. Сторону заявників представляли заступник голови міської організації Руслан Андрійко та Анастасія Свердел. У своїх виступах вони зазначили, що картина Сергія Браткова «Хортиця», яка демонструється на виставці у PinchukArtCentre з 23 січня, викликає обурення. На ній зображена дівчина у вишиванці та віночку з оголеними статевими органами, на яких розміщена комаха. «Аморальність цієї роботи очевидна», - кілька разів наголошувала Анастасія Свердел. Крім того вона зазначила, що незважаючи на відомість художника, все ж немає висновку, що саме ця його робота належить до класичного мистецтва.

 

Свободівці вимагали зняти цю картину з експозиції, як таку, що принижує честь і гідність українців. Вони також наголошували, що відвідування виставки є вільним, без вікових обмежень.

 

Честь мундиру PinchukArtCentre захищали чотири представники: виконавчий директор Дмитро Логвин, директор з комунікаційних зв'язків Денис Казван, кандидат мистецтвознавства, який також представляв Міністерство культури та туризму Олексій Роготченко, Олександр Соловйов, куратор сучасного мистецтва Pinchukfund.

 

Дмитро Логвин представив висновки фахівців, згідно яких роботи Браткова не є еротичними, а тим паче порнографічними і такими, що проповідують культ жорстокості і насильства. Він спростував слова заявників щодо вільного доступу на виставку школярів: «У нас на всіх дверях написано, що не рекомендується відвідування виставки особам до 18 років без супроводу дорослих».

 

Олексій Роготченко зауважив, що йому засідання комісії видається схожим на збори 37-го року, коли під час тоталітарного режиму в СРСР засуджували творчих людей. Він вважає, що Братков не хотів образити Україну, і як представник Мінкульту вважає, що ця картина не є порнографічною.

 

На думку Дениса Казвана, жінка з оголеними статевими органами, яка лежить на землі, є символом «чогось такого, що плодоносить». А Олександр Соловйов провів аналогію з творами відомих художників з інших країн. Він також переконаний, що в цій картині немає ознак порнографії і образи національної гідності.

 

Всі захисники Браткова відзначили, що він майстер світового масштабу, а муха на органах зображеної дівчини опинилася там випадково і є банальним браком.

 

Запрошені так багато говорили, що голова НЕК зробив їм зауваження. Члени НЕК були обурені деякими висловами, зокрема і порівнянням їхнього засідання з тими, що відбувались під час репресивного сталінського режиму.

 

У результаті одноголосно було прийняте рішення про те, щоб віддати цю фотороботу на експертизу до Мінкульту та Академії мистецтв і повернутися до цього питання після отримання висновків.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14601
Читайте також
19.02.2010 10:55
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ»
27 383
10.02.2010 08:20
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
37 398
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nacionalistka
5151 дн. тому
У більшості моїх друзів і знайомих вона викликала відразу, мовляв, треба митися моделям, щоб мухи на них не сідали. Але це – не жарти. І справа тут не тільки в мусі на причинному місці. Чим керувався, звідки черпав натхнення фотограф, знімаючи дівчину в образі українки у такій позі? Чи у такий ганебний спосіб намагався він привити любов до національної символіки України, чи, можливо, він хотів подати «гідний» приклад молодим українкам? Уявіть собі, щоб подібну картину виставили у Білорусі чи Росії. Недовго такий геній ходив би у національних героях.
Стаханов
5152 дн. тому
А що це за КОМУНІКАЦІЙНИХ ЗВ'ЯЗКІВ директор? І ці люди нам будуть розповідати за порнографію? :)))
//
5152 дн. тому
Порадовали. Это было несравненно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду