«Українські новини»: рекламна кампанія з виборів Президента України обійшлася в 1,9-3 млрд грн

10 Лютого 2010
16487
10 Лютого 2010
17:37

«Українські новини»: рекламна кампанія з виборів Президента України обійшлася в 1,9-3 млрд грн

16487
«Українські новини»: рекламна кампанія з виборів Президента України обійшлася в 1,9-3 млрд грн

Експерти рекламного ринку оцінюють рекламну кампанію всіх кандидатів на виборах Президента протягом обох турів у 1,9-3 млрд. гривень. Про це з посиланням на експертів рекламного ринку повідомляє інформаційне агентство «Українські Новини».

 

«Загалом на вибори пішло десь до 1,9 млрд. гривень, ну, до 2 млрд. - це максимум, це планка за всіма кандидатами, за усіма гонорарами політтехнологів», - повідомив журналістам  голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко.

 

На його думку, до сукупного бюджету увійшли близько 1 млрд грн, витрачених всіма кандидатами в 1-му турі виборів на пряму рекламу, та до 750 млн грн, що було витрачено на непряму рекламу.

 

У 2-ому ж турі виборів, за оцінками асоціації, 2 кандидати, які залишилися, витратили по 80-90 млн. гривень.

 

Водночас голова Спілки рекламістів Євген Ромат оцінює вартість рекламної кампанії всіх кандидатів у 3 млрд. гривень.

 

«Разом усі витратили близько 3 млрд. гривень», - наполягає пан Ромат.

 

За його оцінками, кандидати в Президенти Віктор Янукович і Юлія Тимошенко витратили на свою рекламу орієнтовно по 1 млрд грн.. Ще 1 млрд гривень сплатили інші кандидати.

 

При цьому експерт зазначив, що точніше визначити вартість рекламної кампанії складно через неможливість відстежити замовлені матеріали в ЗМІ, сірий піар, оплату участі кандидатів на рейтингових телевізійних ефірах.

 

Віце-президент українського PR-альянсу Валерій Курейко вважає, що близько 30% від загального бюджету рекламної кампанії, зазначеної його колегами, займає оплата піар-послуг, до яких належить організація з'їздів і мітингів, а решта - пряма реклама.

«Реально сума, яку показують штаби кандидатів, і те, що відстежив Комітет виборців, - різниця в 8 разів, тобто все, що сказали в гривнях, Комітет виборців показав у долларах», - висловив свої спостереження Курейко.

 

Також всі експерти підкреслили складнощі з визначенням вартості рекламної кампанії, спричинені тим, що чимало політиків почали розміщення своєї зовнішньої реклами влітку 2009 року, тобто до офіційного старту виборчої кампанії, унаслідок чого їхню рекламу зараховували до соціальної.

 

За офіційними даними «Українських новин», під час першого туру виборів найбільшу суму на свою кампанію витратили Сергій Тігіпко - 101,976 млн грн, Арсеній Яценюк - 93,109 млн грн, Володимир Литвин - 63,689 млн грн.

 

У листопаді 2009 року Комітет виборців прогнозував, що вартість кампанії з виборів Президента становитиме приблизно 1 млрд доларів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду