Експерти рекомендують ТРО розміщувати три фільми про Луганськ як передвиборну агітацію

5 Лютого 2010
6118
5 Лютого 2010
13:44

Експерти рекомендують ТРО розміщувати три фільми про Луганськ як передвиборну агітацію

6118
Експерти рекомендують ТРО розміщувати три фільми про Луганськ як передвиборну агітацію

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа рекомендує телерадіоорганізаціям під час виборів розміщувати фільми «Снегопад в Луганське» («Снігопад у Луганську»), «Захват «Луганскводы» («Захоплення «Луганськводи»), «Фармацея - метод обмана луганчан» («Фармація - метод обману луганчан») як передвиборну агітацію на підставі угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата в Президенти України. Експертна рада отримала запит від довіреної особи кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко Чаплигіна І.Т. щодо цих трьох відеофільмів, виготовлених на його замовлення. Він просить дати правову оцінку цим відеофільмам та відповісти чи можливе їх розміщення в ефірі місцевих ТРО у якості офіційної виборчої агітації за кошти виборчого фонду кандидата.

 

«Відеофільми містять суспільно-важливу інформацію з критикою дій місцевої влади. Подано синхрони офіційних посадових осіб та невдоволених мешканців м. Луганська. Але відеофільми не можна вважати журналістськими матеріалами, призначеними для інформування глядачів телерадіоорганізацій», - йдеться у рішенні, і зазначається, що запитувач й не приховував, що фільми мають на меті спонукати виборців голосувати проти Віктора Януковича.

 

Експерти рекомендують ТРО розміщувати ці три фільми як передвиборну агітацію на підставі угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата в Президенти України.

 

«За» це рішення проголосували 12 експертів з 21. 

 

Повний текст висновку Експертної ради:

 

Київ, 02 лютого 2010 року                                                                                     Рішення

 

Експертний висновок № 7

 

Про фільми «Снегопад в Луганске» («Снігопад у Луганську»), «Захват "Луганскводы"» («Захоплення "Луганскводи"»), «Фармацея - метод обмана луганчан» («Фармація - метод обману луганчан»)

 

До Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів надійшов запит від Чаплигіна І.Т., довіреної особи кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В., щодо трьох відеофільмів, виготовлених на його замовлення: «Снегопад в Луганске» («Снігопад у Луганську»), «Захват "Луганскводы"» («Захоплення "Луганскводи"»), «Фармацея - метод обмана луганчан» («Фармація - метод обману луганчан»).

 

Довірена особа просить дати правову оцінку цим відеофільмам та відповісти на запитання: чи можливе їх розміщення в ефірі місцевих телерадіоорганізацій як офіційної виборчої агітації за кошти виборчого фонду кандидата.

 

Всі фільми, хронометражем 6 хв. 34 с., 9 хв. 12 с. та 8 хв. 07 с., присвячені аналізу проблемних питань м. Луганська та Луганської області, пов'язаних з:

 

- прибиранням снігу у м. Луганську, підвищенням тарифів за воду та передачею у концесію комунального підприємства «Луганськвода»;

 

- підвищенням роздрібних цін на фармацевтичну продукцію під час епідемії грипу комунальним підприємством «Фармація» та рішенням Антимонопольного Комітету України щодо незаконності такого підвищення.

 

У відеофільмах міститься критика рішень і дій обласної та міської рад, їх посадових осіб. Проблеми пов'язуються з діями місцевих керівників - членів Партії регіонів та соратників В. Ф. Януковича.

 

Відеофільми містять суспільно-важливу інформацію з критикою дій місцевої влади. Подано синхрони офіційних посадових осіб та невдоволених мешканців м. Луганська. Але відеофільми не можна вважати журналістськими матеріалами, призначеними для інформування глядачів телерадіоорганізацій. Автор не аналізує діяльності центральних органів виконавчої влади та її вплив на перелічені проблеми, відсутні коментарі представників місцевої влади, які критикуються у фільмах та коментарі незалежних експертів.

 

В той же час, запитувач - довірена особа кандидата Тимошенко Ю.В. - не приховує, що фільми є передвиборною агітацією і критиковані посадові особи подаються як члени Партії Регіонів саме з метою спонукати виборців голосувати проти кандидата від цієї партії. Отже, фільми мають мету спонукати виборців голосувати проти В. Ф. Януковича, висунутого Партією регіонів кандидатом у Президенти України (відповідно до ст. 12 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат, партія, які висунули кандидата, є суб'єктами виборчого процесу). Зважаючи на це, відмова місцевих ТРК від розміщення матеріалів передвиборної агітації за угодою з відповідною оплатою з виборчого фонду кандидата на пост Президента України, можлива лише на підставах перелічених у статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».

 

Подана агітаційна інформація не містить порушень п. 3 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», оскільки не містить закликів до ліквідації незалежності України,  зміни конституційного ладу насильницьким шляхом,  порушення  суверенітету і територіальної цілісності  держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади,  пропаганди  війни,  насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

 

Подана агітаційна інформація не містить порушень п. 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», оскільки не містить завідомо неправдивих відомостей про кандидатів на пост Президента України. Інформація, яка міститься у фільмі, є критичною оцінкою дій посадових осіб органів місцевого самоврядування. Крім того, інтерес суспільства у політичній дискусії є законним відповідно до статті 10 Конвенції захисту прав людини та основоположних свобод. Від посадових осіб, згаданих у відеофільмах, очікується терпимість до критики, адже, як зазначає Європейський суд з прав людини: «обираючи свою професію, вони залишили себе відкритими для суворої критики і пильного нагляду; це той тягар, який політики мають прийняти в демократичному суспільстві».

 

На підставі цього Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів може рекомендувати телерадіоорганізаціям розміщувати фільми «Снегопад в Луганске» («Снігопад у Луганську»), «Захват "Луганскводы"» («Захоплення "Луганськводи"»), «Фармацея - метод обмана луганчан» («Фармація - метод обману луганчан») як передвиборну агітацію на підставі угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата в Президенти України.

 

 

Голова Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас-медіа під час виборів

 

Котюжинська Тетяна

Секретар Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас-медіа під час виборів

 

Котенко Катерина

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Баландін Федір

Большакова Ольга

Головенко Роман

Дорошенко Костянтин

Іванов Валерій

Ковтиха Віра

Лигачова Наталія

М'ясникова Катерина

Погорєлов Олексій

Хоменок Олег

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду