Валерій Хмелько: Національному екзит-полу необхідно визнати помилку

23 Січня 2010
12084
23 Січня 2010
11:33

Валерій Хмелько: Національному екзит-полу необхідно визнати помилку

12084
Валерій Хмелько: Національному екзит-полу необхідно визнати помилку

Причиною системної помилки Національного екзит-полу стало переформатування виборчих дільниць і відсутність інформації про їхні реальні розміри. Про це у коментарі «Дзеркалу тижня» заявив президент одного з виконавців цього екзит-полу - Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько.

 

«Нас підвело переформатування дільниць. Випадковий набір дільниць по областях добре працює, коли дільниці не дуже різняться. У нас були старі дані про кількість виборців. Працівники, котрі готували вибірку, скористалися саме ними. І були впевнені, що дані збігатимуться. Не збіглися», - зазначив соціолог.

 

За словами пана Хмелька, дослідників підвів підсумковий дисбаланс вибірки по різних регіонах України.

 

«Мабуть, нас підвела певною мірою самовпевненість і відсутність контролю, що його ніколи не треба вважати зайвим. Таким чином, частка виборців, приміром, Західного регіону, від усіх тих, хто проголосував, у нашій вибірці виявилася на 1,7% більшою. Там електорат Тимошенко. Особливо постраждав Південний регіон, у якому частка вибірки від усіх, хто проголосував, мала бути 26,6%, а в нас тільки 21%. А там, як відомо, вотчина Януковича», - сказав Хмелько.

 

Вчений вважає, що організаторам і консультантам Національного екзит-полу необхідно визнати свою помилку.

 

«Насправді ми мусимо визнати помилку. Для нас це не політична боротьба, а можливість перевірити свою методику. Ми це зробили. І помилилися. Це прикро, але в таких випадках виробники автомобілів відкликають свою продукцію і переробляють», - підсумував Хмелько.

 

Нагадаємо, екзит-поли в першому турі виборів проводили шість організацій. Дані п'яти з них - екзит-полу «Савік Шустер студії», «Інтера», ICTV, «Аргументов и фактов в Украине» і Research&Branding Group - майже не відрізнялися і показували розрив між Віктором Януковичем та Юлією Тимошенко у 10%-11%. Натомість, згідно з даними Національного екзит-полу, розрив між Януковичем і Тимошенко склав трохи більше 4%.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12084
Читайте також
23.01.2010 10:44
Інна Ведерникова, «Дзеркало тижня»
27 886
16.01.2010 09:23
Ірина Ведерникова, «Дзеркало тижня»
31 416
15.01.2010 13:46
Марія Томак, Алла Дубровик, «День»
19 468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду