Самі, любі, самі!

22 Січня 2010
22663
22 Січня 2010
15:12

Самі, любі, самі!

22663
Роздуми про вітчизняний блакитний екран без російської попси
Самі, любі, самі!

Узявши участь у зйомках української версії шоу «Інтуїція», старт якої відбувся 8 січня на Новому каналі, вже наступного ранку я мав усі підстави заперечувати українським снобам, які переконані, що «ящик» в Україні нормальні люди не дивляться. Мені дзвонило з десяток нормальних людей, котрі спеціально ввімкнули Новий, аби подивитися розважальне шоу, і випадково побачили серед учасників другого плану мене, свого доброго знайомого.

 

Діставши 15 хвилин заслуженої слави, я вирішив подивитися повтор. Не тому, що сам собі подобаюсь у телевізорі: просто саме того суботнього ранку до мене завітали гості з Москви, де російська версія «Інтуїції» йде вже досить давно й користується, принаймні в моїх гостей, певною популярністю. Вони захотіли подивитися улюблене шоу. Пристебніться, громадяни України: зірок основного складу, задіяних у проекті та показаних у рекламних роликах та «фільмі про фільм», котрий супроводжував прем'єру української версії, москвичі не впізнали.

 

Виявляється, є ще на карті світу міста, навіть не просто міста - столиці сусідніх держав, від яких ми, українці, намагаємося всіляко відмежуватися, де не знають і не впізнають Настю Каменських, Потапа, Влада Яму, Лілію Подкопаєву, Сергія Притулу, словом - усіх тих, без кого ми вже більше року не можемо уявити собі українське розважальне телешоу. Ці та інші наші зірки коли по черзі, коли - всі разом, у тому чи іншому складі, та все одно - однією обоймою, кочують із каналу на канал у ролі або ведучих, або запрошених медійних персонажів, або й тих, і інших разом. Скажімо, Потапа&Насті з початку вересня на ТБ стало забагато: вони і в «Народній зірці», і в «Я люблю Україну», і в «Танцюю для тебе -3», і просто так - у сюжетах, знятих для різних проектів, де вони задіяні як коментатори. З'являться у телевізорі на 30 секунд, скажуть два слова - і все, рейтинг підскакує. Те ж саме - з Віктором Бронюком, Тіною Кароль, Віталієм Козловським, парою Єгорова-Мухарський, перелік можна продовжити. Але, коли чесно, перелік обмежиться вже на другому десятку: зірок у нас - невелика кількість. Маю на увазі тих, кого можна впізнати, так званих «розкручених».

 

Проте московським гостям усе одно нічого не відомо про шалену популярність в Україні і, відповідно, затребуваність вітчизняним ТБ того ж Влада Ями. Повторюю ще раз: ми знаємо, що він - модний танцівник, а північні сусіди дивляться на нього байдуже, без жодних емоцій, хоча Яма принципово говорить російською. Значить, мова насправді нічого не означає. Українське і російське телебачення протягом кількох останніх років справді почали рухатися в різних напрямках. Коли - паралельних («Інтуїція» чи «Велика різниця» в Україні), коли - абсолютно протилежних («Танцюють всі!») Я зловив себе на тому, що українська версія «Великої різниці» підтвердила дві речі, хорошу і погану. Хороша - в нас справді є програми та персонажі, які можна пародіювати, це буде смішно і впізнавано. Погана: хоча глядачі кричать, як їм набридли одні й ті самі обличчя в телевізорі, проте насправді цього «однакового» дуже мало.

 

Ми можемо ставити під сумнів повноцінну «зірковість», наприклад, Наталі Могилевської - фільм про неї в проекті каналу СТБ «Моя правда» лише підтвердив дещо сумнівний статус співачки як загальної улюблениці: вона сама призналася, що її з дитинства мало хто любив. Можемо погоджуватися із тим, що Ані Лорак за рівнем емоційності та справжності нагадує ляльку Барбі, а Влад Яма - взагалі штучний, бо надто вже пай-хлопчик, від нього не чекаєш безумства. Але якщо градус «зірковості» вимірюється кількістю пародій на ту чи іншу зірку, то та ж сама російська версія «Великої різниці», показана в ефірі IСTV, доводить: є в російському телевізорі імена та проекти, котрі навіть нашим телеманам уже нічого не скажуть! Ми тут, в Україні, перестали впізнавати нових російських зірок так само, як москвичі не ідентифікують наших.

 

Що нарешті підводить нас, громадян України, до логічного висновку: аби стати популярним, аби тебе впізнавали та запрошували в телевізор або на інтерв'ю, тобто - кидали в медійні жорна, вже не конче прориватися в Москву, аби там цю зірку запалили і світло її побачили тут, на батьківщині. Виявляється, більшість отих самих обпльованих новорічних та інших святкових «вогників» із Кіркоровим, Басковим та Галкіним, якими нас нібито перегодовують - це лише експортний варіант, зроблений для України. Або ми самі запрошуємо сюди цих зірок, бо вони в себе вдома вже всім набридли. Проте ситуація, охарактеризована поняттям «криза», зробила неможливе: поступово, тихою сапою, виробники українського телевізійного продукту навчилися обходитися власними силами і власними «зірками». Як у тій рекламі: «Сам, любий, сам!».

 

Згоден: одного Потапа на всіх каналах забагато. Значить, потрібно десять Потапів. І нічого в цьому страшного нема. Я, наприклад, не впізнаю на вулиці зірку грузинського чи литовського шоу-бізнесу чи телебачення, але на батьківщині їх на руках носять і автографи в них беруть не менше, ніж у московського гостя. Стань відомим у себе вдома. Розумному цього досить. Усе інше прийде саме. Конкуренція допоможе викристалізувати справжні таланти.

 

Андрій Кокотюха, письменник, для газети «Україна молода»

 

Фото - www.grani-t.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Кокотюха, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22663
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
j;k
5201 дн. тому
cap obvious is smiling
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду