Нацрада відреагувала на новорічні привітання кандидатів листом до ЦВК

12 Січня 2010
22753
12 Січня 2010
16:48

Нацрада відреагувала на новорічні привітання кандидатів листом до ЦВК

22753
Нацрада відреагувала на новорічні привітання кандидатів листом до ЦВК

4 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала звернення мешканця Фастова Кравця-Кравченка С. М. про те, що 29 грудня в ефірі ТОВ «Музичний канал „О-ТВ"» транслювався музичний відеокліп «Юля», який, на думку заявника, містив ознаки політичної агітації за одного з кандидатів на пост президента України. Про це йдеться в офіційному листі Нацради на адресу Центральної виборчої комісії.

 

Нацрада відзвітувала про результати моніторингу програмного наповнення телерадіоорганізацій щодо дотримання ними порядку мовлення під час виборчої кампанії у період з 28 грудня 2009 року по 4 січня 2010 року. На її думку, агітаційні матеріали кандидатів за рахунок коштів Державного бюджету розміщуються без суттєвих порушень.

 

Регуляторний орган відзначив появу передноворічних привітань кандидатів на пост президента на всіх 15 загальнонаціональних телеканалах, а також на окремих місцевих каналах.

 

Зокрема поздоровлення державних діячів - кандидатів транслювалися у форматі привітання вищих посадових осіб України і подавалися як окремий елемент програм без посилання на визначення «політична реклама». «Аналогічний формат привітання було застосовано і лідером опозиції також на більшості загальнонаціональних телеканалів», - йдеться в листі.

 

Виступи окремих кандидатів в ефірі кількох телерадіокомпаній транслювалися російською мовою у супроводі субтитрів українською. «Оскільки в нашій державі мова офіційних повідомлень та реклами - українська, а згадані звернення містились у блоках політичної реклами, то така форма трансляції новорічних привітань має ознаки порушення Законів України „Про мови в Україні" та „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади"», - наголошують у Нацраді.

 

Новорічне звернення до співвітчизників одного з кандидатів, який теж є відомим державним діячем, на кількох загальнонаціональних каналах подавалося і без відповідної відбивки, і без заставки з оголошенням посади, яку обіймає кандидат.

 

Також Нацрада зафіксувала випадки виходу в ефір роликів з новорічним привітанням кількох кандидатів без ідентифікації звернень як політичної реклами та в якості самостійного елемента програмного наповнення, коли ці самі вітання на інших каналах транслювались і були ідентифіковані як політична реклама.

 

Вітання одного з учасників виборчих перегонів взагалі не мало жодної ідентифікації особи виступаючого, ще один кандидат на пост Президента України був представлений як лідер певної партії.

 

«Все вищезазначене має ознаки порушення ч. 10 ст. 64, а в разі трансляції привітань без укладання угоди та сплату з виборчого фонду цих кандидатів і ч. 9 ст. 61 Закону України „Про вибори Президента України"», - резюмувала Нацрада.

 

За даними моніторингу мовлення виявлені й інші ознаки порушень: перевищення обсягу реклами в ефірі 3 компаній, відсутність ідентифікації політичної реклами й агітації в ефірі 7 компаній, включення агітаційних матеріалів до інформаційних програм в ефірі 3 компаній, відсутність необхідної інформації про опитування в ефірі 1 компанії, факти участі в передвиборній агітації органів виконавчої влади та їх посадових осіб в ефірі 1 компанії.

 

Традиційно Національна рада не називає публічно імена кандидатів, щодо яких зафіксовані ознаки порушень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду