Підкомітет ВР з питань реклами роз’яснив, які видання можуть містити рекламу тютюну й алкоголю

29 Грудня 2009
16195
29 Грудня 2009
14:42

Підкомітет ВР з питань реклами роз’яснив, які видання можуть містити рекламу тютюну й алкоголю

16195
Підкомітет ВР з питань реклами роз’яснив, які видання можуть містити рекламу тютюну й алкоголю

Поки парламент не ухвалив зміни до Закону «Про рекламу» щодо деталізації означення «спеціалізовані видання», Мін'юст сам визначатиме, які друковані ЗМІ з 1 січня 2010 року матимуть право друкувати рекламу алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2010 року вступають в дію зміни до Закону України «Про рекламу», згідно з якими реклама алкогольних та тютюнових виробів може розміщуватися лише в спеціалізованих друкованих виданнях . Публікації в решті видань заборонено. Втім, законодавство не деталізує, які саме друковані ЗМІ входять до переліку тих «спеціалізованих видань». Це питання можна було врегулювати 2009 року законодавчим шляхом, внісши зміни до закону про рекламу. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді під № 5316, але так і не ухваллили.

 

Його автори Олена Кондратюк та Микола Баграєв (фракція БЮТ) пропонують ввести позначку про спеціалізованість видання у свідоцтві про реєстрацію ЗМІ, а розповсюджувати таку пресу можна буде лише в непрозорій упаковці зі спеціальним повідомленням: «Продукція містить рекламу алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів».

 

Віце-спікер парламенту Микола Томенко передбачав такий перебіг подій, тому запропонував тимчасово залагодити це питання шляхом роз'яснення Мін'юсту.

 

Нагадаємо, що 5 листопада 2009 року відбувся круглий стіл, присвячений цій темі. Його учасники вирішили створити робочу групу, що має розробити максимально точне визначення терміну «спеціалізоване видання». Якщо Верховна Рада не встигне до 2010 року внести відповідні правки до закону «Про рекламу», представники галузі сподіваються, що це зробить своїм розпорядженням Мін'юст.

 

Заступник міністра юстиції Наталя Богашева розповіла ТК, що поки що міністерство послуговуватиметься роз'ясненням парламентського профільного комітету, де вказано, що у свідоцтві спеціалізованого видання повинно бути зазначена спеціальна категорія читачів від 21-го року.

 

Голова підкомітету з питань реклами профільного комітету Олена Кондратюк зазначила ТК, що над визначенням поняття «спеціалізоване видання» попрацювала група фахівців-юристів. «Ми направили до Мін'юсту лист з роз'ясненням, у якому зауважили, що у ст. 22 Закону України "Про рекламу" критерії, за яким друкований ЗМІ класифікується як спеціалізоване видання, не визначаються та не деталізуються. Однак вважаємо, що під час практичної правозастосовчої діяльності необхідно виходити з того, що критеріями віднесення певного друкованого ЗМІ до спеціалізованих видань, у яких дозволяється реклама алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів, за аналогією зі статтями 21 та 23 Закону, на нашу думку, можуть бути наявність та зазначення у свідоцтві спеціальної категорії читачів - осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів та/або спеціальної тематичної спрямованості - висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів», - пояснила Олена Кондратюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16195
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
OBI-Consulting.eu
5230 дн. тому
Ганьба тютюнопалінню!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду