Експерти рекомендують телеканалам утриматися від показу агітфільму «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!»

23 Грудня 2009
16002
23 Грудня 2009
16:27

Експерти рекомендують телеканалам утриматися від показу агітфільму «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!»

16002
Експерти рекомендують телеканалам утриматися від показу агітфільму «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!»

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа виявила у агітаційному фільмі «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!» ознаки порушення Закону «Про вибори Президента України» та не рекомендує транслювати його в ефірі. Про це «Детектор медіа» повідомила секретар Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів Катерина Котенко.

 

Йдеться про пункт п'ятий статті 64. Зокрема, у фільмі поширено «завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента України Віктора Януковича». 

 

Хронометраж ролика становить 30 секунд. Він поданий кандидатом на пост Президента України Юлією Тимошенко за кошти її виборчого фонду. 

 

У тексті рішення Ради за підписом пані Котенко та Голови Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів Тетяни Котюжинської  зазначено:

 

«Відеофільм містить такі твердження кандидата Тимошенко Ю.В.: "він розпочав красти "... і не може зупинитися досі», "він розпочав красти..., а закінчив "Криворіжсталлю", "Дніпроенерго" та Межигір'ям". Ці твердження є достатньо зрозумілими, щоб у виборців склалося враження, що кандидата звинувачено у скоєнні злочинів. Такі звинувачення мають ґрунтуватися на фактичній основі, їх не можна вважати звичайною політичною риторикою, оціночним судженням, які не підлягають доведенню. Такі звинувачення не можуть обґрунтовуватись наявністю чуток чи опосередкованих фактів. Вони мають робитися відповідально. Крім того, є різниця між критичним висловлюванням одного кандидата стосовно іншого і політичною рекламою, для якої характерні повторюваність та використання інших рекламних засобів. В даному випадку є твердження, що саме Янукович В.Ф. здійснив злочини щодо трьох великих об'єктів. Проте загальновідомою є інформація, що відносно Януковича В.Ф. немає порушених кримінальних справ чи будь-яких рішень судів, якими б визнавалися неправомірними саме його, Януковича В.Ф., дії» .

 

Крім юридичних ознак невідповідності виборчому законодавству даного відеофільму, представники Експертної ради відзначили також неетичність музичного супроводу та відеоряду передвиборної агітації кандидата.

 

Приводом для розгляду стали запити, які Експертна комісія отримала від телерадіокомпанії «НБМ», «Експрес-Інформ» та Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії.

 

«За» дане рішення проголосували 12 експертів з 21. Повний текст висновку Експертної ради представлено нижче:

 

Про передвиборний фільм Юлії Тимошенко «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!»

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів отримала запити від Телерадіокомпанії «НБМ», телерадіокомпанії «Експрес-Інформ», Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії щодо відеофільму «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!».

 

Відеофільм (хронометраж 30 секунд) поданий кандидатом на пост Президента України Тимошенко Ю.В. для проведення передвиборної агітації у відповідності з Законом України «Про вибори Президента України» за кошти виборчого фонду кандидата.

 

Телерадіокомпанії просять дати правову оцінку даному відеофільму та відповісти на запитання:

 

  • 1. Чи не суперечить цей відеофільм вимогам п. 5 ст. 64 Закону України „Про вибори Президента України"?
  • 2. Чи можлива трансляція даного відеофільму в ефірі у такому вигляді?

 

Розглянувши поданий відеофільм, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів вважає, що подана агітаційна інформація містить ознаки порушення п. 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», а саме завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.

 

Даний висновок експерти роблять виходячи з того, що:

  • 1) Інформація у відеофільмі стосується кандидата на пост Президента України: «таких як він, Президентами не обирають». У відеофільмі постійно вживається займенник «він». Кандидатів на пост Президента України чоловіків, щодо яких може бути вжито займенник «він», - п'ятнадцять, всіх таких кандидатів можна чітко ідентифікувати через реєстрацію у ЦВК України. Крім того, відео ряд містить фрагмент автобіографії кандидата, в якій вказано його колишню посаду - Прем'єр-міністр України. З поміж зареєстрованих ЦВК кандидатів на пост Президента України лише двоє чоловіків займали посаду Прем'єр-міністра України. Інша наведена у відеофільмі загальновідома автобіографічна інформація про кандидата не лишає сумнівів, що йдеться саме про кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.
  • 2) Відеофільм містить прямий заклик голосувати проти кандидата, що дозволяється Законом України «Про вибори Президента України». Але п. 1 статті 58 вказаного Закону містить вимогу, що передвиборна агітація не повинна суперечити Конституції України та законам України. Стаття 64 вказаного Закону містить перелік обмежень щодо ведення передвиборної агітації, серед яких пунктом 5 забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Ця заборона є загальною і не містить виключень. В даному випадку важливо, що заборона розповсюджувати завідомо неправдиву інформацію поширюється і на кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В., і на засоби масової інформації, яким пропонується відеофільм для трансляції. Законом саме на засоби масової інформації покладено обов'язок за свій рахунок надати кандидату, який вважає поширену про нього інформацію явно недостовірною, такий же ефірний час для спростування цієї інформації. Отже, для уникнення відповідальності за розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата, засоби масової інформації повинні пересвідчитись, що такі відомості відсутні у поданій їм для трансляції агітації.
  • 3) Закон України «Про вибори Президента України» не містить визначення «завідомо неправдиві відомості». Ми виходимо з того, що термін «завідомо» означає усвідомлення суб'єктом поширення неправдивості відомостей, умисел на вчинення правопорушення. На підтвердження цього можна навести визначення умислу журналіста та/або службової особи засобу масової інформації, яке дається в статті 17 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»: «Умислом журналіста та/або службової особи засобу масової інформації є таке їх/її ставлення до поширення інформації, коли журналіст та/або службова особа засобу масової інформації усвідомлювали недостовірність інформації та передбачали її суспільно небезпечні наслідки». Відеофільм явно має на меті спонукання голосувати проти кандидата, нанести шкоду його репутації.
  • 4) Щодо неправдивості/недостовірності інформації. Відеофільм містить такі твердження кандидата Тимошенко Ю.В.: «він розпочав красти... і не може зупинитися досі», «він розпочав красти..., а закінчив «Криворіжсталлю», «Дніпроенерго» та Межигір'ям». Ці твердження є достатньо зрозумілими, щоб у виборців склалося враження, що кандидата звинувачено у скоєнні злочинів. Такі звинувачення мають ґрунтуватися на фактичній основі, їх не можна вважати звичайною політичною риторикою, оціночним судженням, які не підлягають доведенню. Такі звинувачення не можуть обґрунтовуватись наявністю чуток чи опосередкованих фактів. Вони мають робитися відповідально. Крім того, є різниця між критичним висловлюванням одного кандидата стосовно іншого і політичною рекламою, для якої характерні повторюваність та використання інших рекламних засобів. В даному випадку є твердження, що саме Янукович В.Ф. здійснив злочини щодо трьох великих об'єктів. Проте загальновідомою є інформація, що відносно Януковича В.Ф. немає порушених кримінальних справ чи будь-яких рішень судів, якими б визнавалися неправомірними саме його, Януковича В.Ф., дії.

 

Ще раз наголошуємо: інтерес суспільства у політичній дискусії щодо передвиборчої кампанії та політичних фігур, залучених до неї є законним відповідно до статті 10 Конвенції захисту прав людини та основоположних свобод.

 

В той же час, необхідно розрізняти критику та нічим не підтвердженні звинувачення у злочинах, що становить легітимне обмеження свободи слова відповідно до Конституції України, Конвенції захисту прав людини та основоположних свобод та заборонено Законом «Про вибори Президента України». Небезпечною є підміна важливої суспільної дискусії з приводу приватизації державних об'єктів на голослівні звинувачення у зневажливому тоні.

 

Крім формальних юридичних ознак невідповідності виборчому законодавству даного відеофільму, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів відзначає також неетичність музичного супроводу та відео ряду передвиборної агітації кандидата.

 

Зважаючи на вищевикладене, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів не рекомендує транслювати в ефірі відеофільм «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!», хронометражем 30 секунд, поданого кандидатом на пост Президента України Тимошенко Ю.В. для проведення передвиборної агітації у відповідності з Законом України «Про вибори Президента України» за кошти виборчого фонду.

 

Голова Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас медіа під час виборів

 

Котюжинська Тетяна

Секретар Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас медіа під час виборів

 

Котенко Катерина

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Баландін Федір

Большакова Ольга

Дорошенко Костянтин

Ковриженко Денис

Ковтиха Віра

М'ясникова Катерина

Погорелов Олексій

Чекмишев Олександр

Черненко Олександр

Іванов Валерій

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16002
Читайте також
25.12.2009 09:15
Наталія Петрова, для «Детектор медіа»
19 066
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
5232 дн. тому
Подскажите, где искать клип
эхо
5234 дн. тому
т.е. клиническому шизоиду ющю ежедневное поливание исключительно одного "оппонента", да еще с использованием госканала, да еще в рабочее время(он президент, если кто забыл)- это норм?
Lom
5235 дн. тому
так нехай і подають до суду ті, хто вважає, що звинувачення неправдиві. так ні - знаходять маріонеток і через них псують інформпростір.
atos
5235 дн. тому
Решение справедливое.Это касается не только Януковича. Любое открытое обвинение в преступлении того или другого человека должно основываться на решении СУДОВ. И только.
Герман
5235 дн. тому
"...є різниця між критичним висловлюванням одного кандидата стосовно іншого і політичною рекламою, для якої характерні повторюваність та використання інших рекламних засобів". Иначе говоря, Ющенко, Герман, Бутербродский и компания могут свободно обвинять Тимошенко в украденніх 8 миллиардах (хотя тут как раз есть решение СУДА) и в причастности к убийству Евгения Щербаня. Независимая комиссия, однако...
friend
5235 дн. тому
боже мой...это просто мрак..какой дурак к ним может обращаться????
Lom
5236 дн. тому
как эти несчастные исполнители относятся к творчеству недочеловека кваснюка? мне интересно знать, осудили ли они его?
Lom
5236 дн. тому
КТО ЭТИ ЛЮДИ? ЧТО ЗДЕСЬ ПРОИСХОДИТ?
satyr
5236 дн. тому
а можна про музичний супровід подробніше?
Игорь Левенштейн
5236 дн. тому
Отрадно, что главный тезис моего поста на сайте "Дуся" (под названием "Пережеванное - невкусно") нашел формальное подтверждение. "Настоящий художник обязан быть социальным пророком" (Аркадий Белинков).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду