Президент і силовики

22 Грудня 2009
33926
22 Грудня 2009
10:58

Президент і силовики

33926
Усі канали повідомляли про звинувачення Президента на адресу силовиків у корупції, але обмежилися емоційної стороною конфлікту. Моніторинг за 7 – 12 грудня 2009 року
Президент і силовики

7 грудня (понеділок)

 

Тиждень починався без яскраво вираженої теми. Всі канали повідомили про те, що серед загиблих під час пожежі у російському нічному клубі є один українець. Як головну цю інформацію подали на СТБ. Перший канал, «1+1», «Інтер» та «Україна» першою новиною обрали аварію на трасі «Львів - Знам'янка», де після зіткнення маршрутки з причепом загинуло 10 людей. Також про це повідомив ICTV. На ICTV і на Новому каналі випуски починалися сюжетами про препарат «Україн», яким можна лікувати рак, а винайшов його колишній громадянин нашої країни. Також про це був сюжет на «1+1». У день місцевого самоврядування Тимошенко зустрілася з мерами українських міст та головами селищних і сільських рад, - про це повідомили всі канали. Головною ця тема була на 5-му каналі.

 

Про автомобільну аварію всі розповіли з посиланнями на дані представників ДАІ і ці дані були однаковими. Про пожежу в нічному клубі в Пермі, де загинув також один українець, всі розповідали з посиланням на український МЗС. Так само всі навели дані про 113 загиблих. Лише на ICTV йшлося про 112 людей.

 

Зустріч прем'єр-міністра з керівниками міст, селищ та сіл канали подавали по-різному. Але всі вони, крім матеріалу на «Україні», мають ознаки замовності. На Першому каналі (усно в студії Андрій Сміян) переважно йшлося про передвиборчі обіцянки щодо збільшення фінансування місцевих органів влади, про можливість мерів та голів рад різного рівня балотуватися до місцевих рад і таке інше. А також незбалансовано подавалася критика Тимошенко у бік Ющенка щодо накладеного вето на бюджетний кодекс.

 

На «1+1» в студійному тексті Наталії Мосейчук - оцінки та висновки: «Юлія Тимошенко зробила день місцевого самоврядування святом «пряників» для провінційних керівників. Проте натякнула: все це стане реальністю після президентських виборів і залежно від їх результату». Дослівний натяк у сюжеті Марії Васильєвої відсутній, а ось довільний переказ слів Тимошенко є: «Обіцяє гроші, які мають з'явитися у місцевих скарбницях після виборів, коли уряд таки затвердить у парламенті новий Бюджетний кодекс, нині заветований Президентом». Передвиборчі обіцянки та критика на адресу Президента в сюжеті не мають балансу. Наводиться коментар голови Полтавської ОДА Асадчева, але там йдеться лише про те, що йому на цьому зібранні навряд чи дадуть слово і що керівник уряду набрала кредитів, які потім не буде чим віддавати. До цих звинувачень балансу також немає. У тексті також є власні оцінки журналістки: «Однак справжнім нектаром для сільських і селищних голів пролунала обіцянка повернути їм право обиратися до місцевих Рад».

 

Несподівано подається інформація з цієї теми на «Інтері». Спочатку усно в студії ведуча Ольга Грицик каже, що прем'єр-міністр України пропонує створити Національний конгрес місцевої та районної влади, а через хвилину у цьому ж випуску - сюжет без титрів, де серед іншої інформації подаються ті ж передвиборчі обіцянки розширити повноваження місцевої влади та залишати більше грошей у місцевих бюджетах.

У сюжеті Тетяни Коваленко на СТБ розповідається як про передвиборчі обіцянки Тимошенко збільшити після виборів регіонам повноваження і кошти, так і про обіцянки Ющенка, Януковича та Литвина про проведення місцевих виборів за мажоритарною моделлю. Наприкінці тексту навіть є такі слова: «Єдиний, хто сьогодні не говорив про мажоритарну систему, була очільниця уряду. Хоча зачепити цю тему місцеві керівники намагалися, та Тимошенко на їхні слова не відреагувала». Щоправда, хто саме з місцевих керівників намагався зачепити цю тему, не уточнювалось. А от експертних думок політологів чи економістів з приводу того, скільки разів за часи незалежності намагалися реформувати відносини центру та регіонів і чим закінчувалися такі обіцянки і прагнення, у сюжеті не було.

 

В усній інформації Нового каналу (ведуча - Леся Яворівська) переважно подавалися незбалансовані передвиборчі обіцянки Юлії Тимошенко і те, що питання фінансування можна вирішити «...згідно з бюджетним кодексом, навіть президентське вето можна обійти. Потрібна лише відповідна постанова уряду». А от усне повідомлення на ICTV (ведуча - Інна Шевченко) починається з того, що: «Уряд планує вдруге подати до парламенту заветовані Президентом зміни до Бюджетного кодексу про перерозподіл державної скарбниці на користь регіонів». А скочується все знову ж таки до передвиборчих обіцянок без надання слова регіональним представникам влади.

 

На 5-му каналі тема усного повідомлення Олега Дейнеки зосереджувалася на можливому ухваленні державного бюджету в лютому наступного року і що для цього робиться, а от в прямій мові прем'єр-міністра знову передвиборчі обіцянки: «Навіть в цьому парламенті, без будь-яких змін, ми зможемо після президентських виборів проголосувати все: і бюджетний кодекс, і новий бюджет, який вам гроші віддає в руки, і можемо проголосувати всі 39 законопроектів, які ви нам передали».

 

Сюжет Юлії Меншакірової на каналі «Україна» був більш збалансований. Він стосувався переважно святкування Дня місцевого самоврядування у Львові та Києві. У тій частині, де мова йшла про столицю, наводився коментар Тимошенко про бюджетний кодекс і про те, що Партія регіонів не проголосувала за подолання президентського вето на нього. Баланс був дотриманий прямою мовою з цього ж приводу Януковича. Однак експертні думки, аналіз, як і на інших каналах, з приводу розвитку та фінансування місцевого самоврядування, тут також відсутні.

 

Протираковий препарат «Україн» представляє його винахідник - Новицький, який вже давно мешкає в Австрії. «1+1», Новий канал та ICTV розповідають цю історію з деякими розбіжностями, а ось бекграунд - як і де був винайдений препарат 25 років тому, чи задоволені його використанням за кордоном, наскільки широко він використовується - усього цього не наводив жодний з каналів. Якщо про закордонне використання і згадували, то виключно зі слів самого Новицького. Наприклад, «Американські онкологи випробували та додали у перелік іще й підшлункову залозу. Австрійці - молочну залозу, легені та гінекологію» (Новий канал, сюжет Оксани Котової). Посилання, звідки взято таку інформацію - не наведені. У підводці до сюжету ICTV, усно в студії ведуча Інна Шевченко: «Новицький стверджує: цей препарат діє на 120 видів онкозахворювань, зокрема, і найнебезпечніші форми. І є першим у світі, що нищить лише ракові клітини, не пошкоджуючи здорові». Водночас у сюжеті Оксани Щербини («1+1») подається коментар головного онколога МОЗ Щепотіна, який стверджує: «Його протипухлинна дія не доведена у зв'язку із тим, що ніяких досліджень клінічних про його ефективність і можливість його застосування для лікування онкологічних хворих не проведено не тільки в Україні, а й в світі взагалі». І одразу після цього журналістка робить висновки і навіть дає рекомендації: «Якщо люди хочуть лікуватися "Україном" - це їхня воля, і заборонити ніхто не може. Препарат - у вільному продажу. Хворі можуть купувати, але пам'ятати, що той не входить до стандартів лікування раку». А яким чином препарат може бути у вільному продажу, якщо він не пройшов клінічних досліджень?

 

З трохи меншим ентузіазмом, але пропонують глядачам новий препарат і на Новому каналі (усно в студії Леся Яворівська): «Якщо в українця виявляють рак - йому прописують хіміотерапію. Альтернативи не пропонують. Однак, імовірно, вона є. Наш співвітчизник з Австрії вже 10 років пропонує українцям ліки від раку».

 

А на ICTV просто переконані в дієвості цих ліків: «Прорив у лікуванні раку. Українські медики отримають тисячу ампул препарату "Україн" для першого етапу клінічних досліджень» (усно в студії Інна Шевченко). «Рак виліковний. І для цього не потрібно місяцями страждати в лікарні і отруювати організм хіміотерапією, - переконує винахідник протиракового препарату, австрієць українського походження Василь Новицький» (сюжет Оксани Скобало). Всі три канали подають слова пацієнта, який погодився приймати препарат «Україн». І якщо на «1+1» та Новому каналі він каже: «У меня заушная меланома размером 4 сантиметра на два, выступала за ухом на сантиметр. Девять месяцев спустя я нахожусь перед вами, у меня процентов на 40% все уплотнения исчезли». То вже на ICTV чоловік переконує в більшому ефекті: «Нахожусь я перед вами. У меня нет ничего. У меня были метастазы в легких, в печени, в селезенке, поджелудочной железе. Но самые большие метастазы у меня были размером 4 сантиметра на два - это были поражены легкие». Усі коментарі українських лікарів зводяться до одного - дія препарату може бути доведена тільки клінічними дослідженнями на людях, які погодяться приймати цей препарат. Лише на «1+1» та ICTV навели інформацію, що Новицький ліків для проведення досліджень не надав. Лише у сюжеті Нового каналу йдеться про те, що: «Новицький, як виходець з України, порахував, що це дорого і запропонував українському МОЗу, хай ліки онкохворим закупить держава. Міністерство відповіді не дало». Всі канали наводять цифри, якими оперує Новицький про те, що фармакологічні компанії не зацікавлені у поширенні препарату, оскільки заробляють мільярди на хіміотерапії. Інформацію, яку б взяли із незалежних джерел, - не наводять. Відтак, усі ці матеріали мають ті чи інші ознаки замовності.

 

В усному повідомленні на «1+1» про те, що Президент Ющенко вручає нагороду голові Рахункової палати Симоненку, подається незбалансований коментар Ющенка на адресу керівника Кабміну. Матеріал має ознаки замовності.

 

На «Інтері» в усному повідомленні про зустріч Президента Ющенка з мерами міст, які будуть приймати чемпіонат «Євро-2012», подається незбалансований коментар Ющенка про фінансування об'єктів для футбольного чемпіонату та про нецільове використання коштів Кабміном. Матеріал має ознаки замовності.

 

У добірці на каналі «Інтер» (без зазначення автора) повідомляється про підписання Януковичем меморандуму про підтримку на виборах з десятьма громадськими організаціями, про перебування спікера Литвина з передвиборчою поїздкою у Чернівцях, де він дає обіцянки виборцям, про зустріч Тігіпка із фармацевтами Житомира, де він також обіцяв захистити галузь від імпортних товарів. Усі ці матеріали мають ознаки замовності.

 

Літакобудування має стати одним із пріоритетів державної політики, - пообіцяв Литвин у Чернівцях. Про цю передвиборчу поїздку повідомив Новий канал. Матеріал має ознаки замовності.

 

Янукович не бачить прогресу для країни, якщо продовжуватиметься політика протистояння між головними гравцями, та не братиме участі у теледебатах з Тимошенко - усна інформація, де даються оцінки конкуренту по виборам, подавалася на ICTV. Матеріал має ознаки замовності.

 

Про авіаційну галузь та про передвиборчу поїздку Литвина до Чернівців - інформація на ICTV. Там же - усні інформації з передвиборчими заявами Тігіпка у Житомирі, Яценюка у Білій Церкві.

 

8 грудня (вівторок)

 

Цього дня майже всі канали знову починали випуски з повідомлень про нові спалахи грипу: Перший канал починає з повідомлення про карантин на Донеччині, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» - про спалах захворювання на Дніпропетровщині. СТБ починає випуск з повідомлення про смерть ще 5-х людей, постраждалих від пожежі в нічному клубі в Пермі, ICTV починає випуск з повідомлення про 6-тисячні пологи в столичному пологовому будинку.

 

Канали хаотично повідомляють про нові спалахи грипу в різних областях. «Епідемпоріг перевищено у 5 областях - Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській і Сумській» - це Перший канал. І ще про повернення карантину в школах міста Маріуполя. Посилання на МОЗ. 5-й канал з посиланням на МОЗ також повідомив, що в 5-ти областях перевищено епідемпоріг. СТБ повідомляє про те, що «в Україну повертається грип. Друга хвиля епідемії охопила 8 областей - Донецьку, Вінницьку, Дніпропетровську, Кіровоградську, Луганську, Закарпатську, Хмельницьку та Сумську. На Донеччині, де за перший тиждень зими віруси вразили 150 тисяч мешканців, знову зачинили на карантин школи». При цьому посилань на джерело інформації немає. «1+1» повідомляє лише про «черговий локальний спалах свинячого грипу. Цього разу на Дніпропетровщині». В сюжеті йдеться про спалах грипу в інтернаті, де захворіли 115 дітей. Про це ж повідомляють «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна». «Україна» ще повідомляє про карантин у Маріуполі і Краматорську.

 

Ряд каналів незбалансовано і з ознаками замовності повідомляє цього дня про те, що Кабмін вирішив створити антикорупційне бюро. Перший канал це формулює, як «Кабмін оголошує війну корупції». А ICTV взагалі так: «сьогодні Юлія Тимошенко зробила виклик корупції». Ці канали, а також «1+1», «Інтер», 5-й і «Україна», подають цю тему неповно і незбалансовано. Відносний баланс (критичний коментар міністра внутрішніх справ Луценка з цього приводу) є лише в повідомленні Нового каналу.

 

Тільки Перший канал, «1+1» і «Інтер» повідомляють про надзвичайну подію - аварію на Київській телевежі, внаслідок чого протягом години в Україні не було ні ефірного, ні супутникового мовлення. Наталія Мосейчук («1+1») при цьому робить власні висновки: «Українці цього дня вкотре переконалися, що без телебачення - ніяк... Після кількахвилинних маніпуляцій із пультами, багато хто зрозумів, що винуватити власні телевізори не варто. Річ в сигналі. Зник саме він. То чому ж півтори години українці дивилися в чорні екрани і думали, чи це не заколот?». Так само численні власні оцінки з висновками дає в прямому включенні і кореспондент каналу Олександр Моторний: «Ситуація дійсно була схожа на дежа-вю і дуже нагадувала 19 серпня 1991-го року. От хіба-що без "Лебединого озера"... І слово "пропали" у даному випадку дуже доречне, оскільки телевізійний сигнал зник не лише із ефірі, а,так би мовити, із сателітів... Телевежа стояла, немов примара - темна і мертва. Офіційної версії ніхто не оприлюднював. Тож одразу з'явилися чутки про злий намір... От така, майже справжня детективна історія тривала ледь не до початку нашого телевізійного випуску новин».

 

Перший канал, 5-й канал і «Україна» повідомляють про нові тестери, за допомогою яких ДАІ зможе проводити більш ретельну перевірку водіїв на вживання алкоголю. Інші канали про це не повідомляли. Але ці три канали обмежилися лише презентацією приладу ДАІшним керівництвом, ніхто серйозно тему не досліджував. На Першому, в сюжеті Олександра Романюка - безпідставне узагальнення: «Столичні водії нововведення схвалюють», зроблене  на підставі лише одного схвального синхрону водія.

 

Лише 5-й канал повідомляє цього дня про те, що моніторинговий комітет ПАРЄ заявив про невиконання Україною власних зобов'язань: не ухвалено новий кримінально-процесуальний кодекс і закон про прокуратуру.

 

Інші порушення стандартів цього дня були такі. На «1+1» - власні висновки і оцінки: «Хто заробить на виборах, так це агітатори. У піарників чужої ідеології врожайний сезон» (в студійних текстах Наталії Мосейчук). У неї ж - недостовірні посилання: «Неабиякі здібності потрібні, аби відрізнити правду від брехні, бо ми з нею зустрічаємося на кожному кроці...  Психологи кажуть, що сучасна людина бреше щотри хвилини». Також недостовірні посилання в сюжеті Маргарити Ситник: «І навіть за щирою бесідою не кажуть, як оцінюють їх роботу. Знають - їх можуть перевіряти контролери зі штабу. Раптом щось не те бовкнуть - штрафуватимуть. "ТСН" провела розвідку і таки дізналася, що середня вартість агітаторського трудодня - 100 гривень».

 

На «Інтері» - незбалансоване повідомлення про протест львівського професора проти Шенгенських країн. Висновки в сюжеті Олександри Мітіної (СТБ): «Тепер те, що лишилося від Біличівського лісу, стало міським парком. Але справі повернення статусу зеленої столиці це не допомогло». Численні висновки і оцінки в сюжеті Сергія Кутракова (Новий канал): «Ціни - дивовижні. І хоча більшості українців гаманець дозволяє лише на дачі відсвяткувати, серце все одно кличе туди - в Карпати... Цієї зими сервіс в українських Карпатах - на надзвичайній висоті. У курортній Яремчі навіть свій візит-центр для туристів відкрили... Харчування на гірських курортах потребує особливої уваги... Однак хоч раз на день варто скуштувати справжньої гуцульської кухні. Бо вона того варта... Для екстремалів у Карпатах - просто рай... Ну, і головна родзинка гірського відпочинку - це лижні траси. На висоті від 900 метрів сервіс, не згірш, ніж у Європі. Ціни - аналогічно... Утім, задоволення грошима виміряти складно».

 

Недостовірність інформації, невиправдані узагальнення і висновки - в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «Політика не вплине на ціни на житло. Про це сьогодні у Києві говорили представники спілки фахівців з нерухомості. Всі вони стверджують, що ринок нерухомості насамперед залежить від економічної ситуації в країні. А наступного року на її значне покращення очікувати марно. Втім, пожвавити галузь і привабити інвесторів можуть президентські вибори. Точніше, стабільність після них. Тож коливання вартості помешкань відбуватимуться в межах плюс-мінус 10%. Це при тому, що за час фінансової кризи в Україні ціни впали у середньому на третину». Висновки і оцінки, недостовірність посилань - і у наступному сюжеті Олексія Пшемиського: «Проте ажіотажу на ринку нерухомості жодного. Навпаки сьогодні купують і продають квартири удесятеро рідше, ніж ще рік тому... Утім, абсолютна більшість українців отримує зарплату в гривнях. Якщо ж перерахувати сьогоднішні ціни на нерухомість у національну валюту, виходить майже нічого не змінилося. Отож, житло, як і раніше,- нечувана розкіш. А для багатьох - ще більш недоступне, ніж до кризи... Негативно впливає на ринок і обмеження кредитування, - кажуть фахівці... За прогнозами фахівців, наступного року ситуація на ринку навряд чи зміниться».

 

Оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Оборотень в одном из прикарпатских банков. ...Но когда милиция приехала на место преступления, все выглядело очень странно». «Ущерб и штраф с преступниц взыскали, а тюремные сроки присудили с отсрочкой».

 

Матеріали на Першому каналі, «1+1» і ICTV про заяви кандидата Ющенка в Луцьку мають ознаки замовних. Матеріали на Першому каналі, «Інтері», Новому каналі і ICTV про заяви кандидата Литвина в Чернівцях мають ознаки замовних.

 

Також мають ознаки замовних матеріали про намір кандидатки Тимошенко змінити імідж на «1+1» і СТБ. І про вручення нею ж ключів від нових шкільних автобусів на Рівненщині на каналах «Інтері» і ICTV. А також матеріали про телеміст з кандидатом Януковичем на «Інтері» і ICTV.

 

Мають замовний характер матеріали про кандидата Тігіпка в Бердянську на «Інтері», Новому каналі і ICTV. І матеріали про заяви кандидата Яценюка на Новому каналі та на ICTV.

 

Замовний характер має матеріал про заяви кандидата Противсіх на «1+1». Також замовний характер має матеріал з недостовірною соціологією на користь кандидата Януковича на телеканалі «Україна».

 

9 грудня (середа)

 

У середу всі канали повідомляли про звинувачення Президента на адресу силовиків у корупції. Головною темою це було у випусках Першого каналу, «Інтера», СТБ, Нового і 5-го каналу. «1+1» і «Україна» починали свої випуски з повідомлень про «мінування» потягу Санкт-Петербург - Севастополь. Інші канали про це не повідомляли. ICTV починав випуск з теми загрози другої хвилі епідемії грипу.

 

Антикорупційну нараду у Президента канали висвітлювали поверхово. Основу матеріалів складали доволі абстрактні звинувачення Ющенка на адресу силовиків і його суперечка з міністром внутрішніх справ Луценком. Спроб розібратися по суті канали не робили, обмежившись репортажами про зовнішню, емоційну сторону конфлікту. При цьому журналісти чимало грішили власними оцінками і висновками. «Сокиру війни наголо. Політична середа минула під знаком бога війни - Марса - і остаточно розсварила президента Ющенка з міністром внутрішніх справ Луценком. Обмін люб'язностями стався на нараді з протидії корупції», - повідомляє Наталія Мосейчук на «1+1». У сюжеті Ірини Павленок: «У відповідь на звинувачення Луценко гучно гримнув стільцем... Міністром Луценко став завдяки Президенту. Тривалий час його вважали людиною Ющенка. Перший серйозний конфлікт стався після того, як пропрезиденстька "Наша Україна" не пройшла в Київраду - не дістала навіть 3%... Сьогодні Луценко згадав давні образи».

 

Ольга Грицик («Інтер») дає оцінку: «В итоге без скандала не обошлось». У сюжеті Ганни Панової: «Идет разбор полетов... В Кабмине такие оценки встретили без особых эмоций». На СТБ є власні оцінки в сюжеті Наталії Соколенко: «У Міжнародний день боротьби із корупцією український Президент усвідомив: це свято не наше... Після завершення засідання сильні емоції охопили ширше коло силовиків».

 

Оцінка в підводці Лесі Яворівської (Новий канал): «Шквал серйозних звинувачень на адресу прем'єр-міністра». Оцінки в студійному тексті Інни Шевченко (ICTV): «У Міжнародний день боротьби із корупцією високопосадовці, розігріті передвиборчими емоціями, звинувачували одне одного в усіх можливих і неможливих гріхах».

 

Оцінки в сюжеті Романа Сухана (5-й канал): «Розгін по-президентськи». Оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Скандал в Секретариате Президента... Глава МВД обиды не стерпел и в знак протеста хлопнул дверью».

 

«Україна» взагалі використала сюжет (автор - Юлія Меншакірова) на цю тему для промоції кандидатів у президенти, даючи їхні коментарі не зовсім з цієї теми. Юлія Тимошенко коментує у Бонні детінізацію економіки, про це в сюжеті повідомляється так: «Пока на Банковой искали коррупционные схемы в правительстве, в Европе, наоборот, приняли министра, хвалили за борьбу со взяточниками». Володимир Литвин - в Івано-Франківську каже про скорочення апарату держуправління, а Віктор Янукович розповідає про накопичення прем'єр-міністром ресурсів на вибори.

 

Так само канали не спробували розібратися до ладу з ідеєю створення антикорупційного бюро.

 

Побіжно Перший канал, «1+1» і 5-й канал згадують ще про думку Президента, що на телевежі напередодні сталася диверсія (коли її було знеструмлено понад годину, і це сталося під час трансляції виступу Президента на Волині). І наводять відповідь СБУ про те, що обладнання на телевежі вже занадто старе, відтак ламається.

 

Про те, що в міжнародному рейтингу корупції Україна з 98 місця скотилася на 146, згадують лише Новий канал і ICTV.

 

Про візит Юлії Тимошенко до Бонна більшість каналів зробили матеріали з ознаками замовності, зосередившись лише на позитивних для кандидатки моментах (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV). Лише 5-й канал подає, наприклад, негативну думку президента Європарламенту Єжи Бузека щодо темпів реформ в Україні.

 

Інші порушення стандартів цього дня. Оцінки і висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Під Полтавою п'яний водій влаштував справжню автобійню на трасі... Ревнощі ДАІ. Автоінспекція та українська служба порятунку не можуть поділити між собою ДТП...». «Інфраструктура волає по допомогу. Черговий приклад - столичний Дарницький міст... Ті, хто прямує по ньому до своїх гаражів або на призовний пункт, читають молитви, аби чого не сталося...». «Серця хворих українців - в руках бюрократів. І саме їм вирішувати - бути чи не бути трансплантації серця в Україні. Бо Київський міський центр серця, який входить в десятку найкращих кардіологічних центрів Європи, нині фактично простоює». «До України приїздити набагато безпечніше. Гостей у нас люблять, особливо, якщо гостя - сама примадонна». Недостовірні оцінки в сюжеті Христини Тимчук: «Київський міський центр серця входить до десятки найкращих кардіологічних установ Європи».

 

Недостовірні дані і оцінки в студійних текстах Ольги Грицик («Інтер»): «По статистике, в стране каждое второе коррупционное дело связано с земельными отношениями». «Лауреатами этой непрестижной награды...». Численні оцінки в сюжеті Ольги Токарюк: «В Копенгагене эту непрестижную награду получала Ирина Ставчук... Еще один скандал в Копенгагене разгорелся после публикации в прессе проекта финальной декларации саммита... Еще один противоречивый пункт... Несмотря на споры и скандалы, все участники саммита в Копенгагене продолжают работать». Журналістський висновок є в сюжеті Руслана Ярмолюка: «Земля всегда считалась самым ходовым и дорогим товаром».

 

Лише «1+1» і «Україна» цього дня повідомили про евакуацію пасажирів потягу «Санкт-Петербург - Севастополь» внаслідок підозри про замінування.

 

Перший канал і «1+1» повідомляють про те, що в угіддях екс-депутата Лозинського через слідство люди сидять без зарплати, а дикі тварини - без їжі. Щоправда, у підводці Наталії Мосейчук - оцінка («скандально відомий політик»).

 

Лише «1+1», «Інтер» і 5-й канал повідомили про те, що Україна була названа «кліматичним динозавром» на кліматичному саміті в Данії. Щоправда, в повідомленні «1+1» є оцінки: «Цей непривабливий титул, та ще й у двох номінаціях, наша держава дістала в другий день Міжнародного кліматичного саміту... Щодня в Копенгагені представники впливового об'єднання "Міжнародна кліматична мережа екологічних організацій" визначають країни з найдеструктивнішою позицією на переговорах щодо викидів парникових газів».

 

Лише «1+1» продовжив відслідковувати тему про причини ДТП на Вінниччині, в якому загинуло 10 людей внаслідок зіткнення автобуса з вантажівкою.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» подають матеріали з ознаками замовності про заяви кандидата Литвина в Івано-Франківську.

 

Перший канал подає незбалансований матеріал про те, що Янукович вважає себе законним власником будинку в Межигір'ї. І матеріал про кандидата Ющенка в Сумах.

 

«1+1» подає матеріал з ознаками замовності про те, що кандидат Янукович «втомився критикувати владу». А канал ICTV подає, так само з ознаками замовності, матеріал про зустріч кандидата Януковича з регіональними журналістами. Так само «Інтер» повідомляє про зустріч Януковича з главою місії ОБСЄ, а також про те, що Янукович зустрівся з послом Ізраїлю в Україні. І про те, що Союз регіональної молоді підтримав кандидатуру Януковича. Про це ж розповідають ще СТБ і ICTV.

 

«Інтер» та ICTV подають матеріали з ознаками замовності про кандидата Тігіпка в Запорізькій області. Новий канал та ICTV подають майже тотожні матеріали, де кандидат Яценюк згадує про бюджет.

 

10 грудня (четвер)

 

У четвер майже всі канали починають випуски з повідомлень про звільнення бранців з «Аріани». Лише «1+1» першою темою поставив новий наступ грипу.

 

Про звільнення бранців «Аріани» канали повідомляють схоже, хоча певні деталі розрізняються. Зокрема, Перший канал, «1+1» і «Україна» з посиланням на Службу зовнішньої розвідки кажуть про 2,8 млн доларів викупу, «Інтер» і Новий канал без посилань - про майже три мільйони, СТБ також без посилань - про 2,5 млн. 5-й канал без посилань повідомляє, що «за різними даними, сума викупу склала від 2,5 до 2,8 мільйона доларів».

 

Перший канал, 5-й і «Україна» основну новину подають зі слів Президента Ющенка. В сюжеті Максима Урлапова (Перший канал) є пряма мова судновласника «Аріани» з приводу виплати компенсацій морякам-українцям. Судновласник каже, що така виплата буде, але про суми ще слід домовлятися. Натомість «Інтер» (в сюжеті Галини Скибневської) повідомляє: «Открытым остается вопрос о выплате компенсаций морякам "Арианы". Ведь пока неизвестно - оговаривался ли в контракте риск пиратских нападений. Если нет - все будет зависеть от доброй воли судовладельца». СТБ, «Інтер», 5-й канал і «Україна» надають слово родичам захоплених моряків.

 

Журналістські оцінки є в сюжеті Олександра Моторного («1+1»): «Наприкінці минулої весни у їхніх телефонах з'явилися дикі, як для 21-го сторіччя, контакти... За більше ніж 7 місяців перебування на балкері пірати встигли його добряче обікрасти». Оцінка - в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «"Ариану" наконец освободили». В студійному тексті Олега Дейнеки (5-й канал): «Довгоочікуване звільнення». Оцінки в прямому включенні Наталії Кравченко («Україна»): «К сожалению, ответа на этот вопрос пока нет... ...Покинуть злополучный Аденский пролив до сих пор не может по техническим причинам».

 

Всі канали, крім «України», продовжували цього дня відстежувати розвиток конфлікту між Ющенком та Луценком, повідомляючи про президентського листа до прем'єр-міністра з вимогою звільнити міністра внутрішніх справ. Реакцію самого Луценка наводять лише Перший канал і 5-й канал. СТБ повідомляє, що «сам Луценко про відставку говорити не хоче». Решта каналів подають новину незбалансовано. Саму імовірність відставки спробували з'ясувати на Першому каналі (у політологів) і на СТБ (у народних депутатів і у заступника міністра юстиції). Інші канали таких спроб не робили.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий і «Україна» повідомляють про нове посилення епідемії грипу та ГРВІ і карантин у 5-ти областях України.

 

Лише «Інтер» і «Україна» повідомляють цього дня про пікетування Нацкомісії з регулювання електроенергетики співробітниками облгазів на протест проти реформування галузі. Акція зібрала в Києві кількасот працівників. Лише 5-й канал повідомляє про пікетування резиденції Януковича в Межигір'ї.

 

Численні порушення стандартів - журналістські висновки і оцінки, недостовірна подача думок - в студійних текстах Наталії Мосейчук: «Масштабна екологічна катастрофа назріває в Кривому Розі. Екологи стверджують: регіон до неї наближається семимильними кроками. І все через небезпечні солі у воді. Люди страждають від страшних хвороб. Села та містечка у буквальному сенсі вимирають. Вирішити цю проблему можуть лише в Києві. Втім, не хочуть». «Відчиніть, "Київенерго". Ви почуєте це прохання, якщо у вас неопломбований лічильник електроенергії. За проханням буде вимога - негайно сплатити штраф. Гаманець ваш може схуднути одразу на кілька сотень гривень. Втім, не поспішайте платити одразу. Якщо не винуваті - доведіть. Бо часто бездоглядні лічильники на сумлінні самих енергетиків». «Пацієнти однієї зі столичних лікарень хворіють і згадують про блокадний Ленінград. Вже тиждень, як вони голодують. Це не вияв їхньої доброї волі. Це злий жарт». «Альковні втіхи педофілів. На лаві підсудних 4 добропорядних громадян Чернівців і за сумісництвом - ґвалтівників дітей. Слідство встановило, що три роки тому вони розбестили 22-ох хлопчиків від 14-ти до 16-ти років».

 

На «1+1» також є порушення в сюжеті Олени Усенко - незбалансована подача інформації (нема коментаря київських чиновників), в сюжеті Олени Мацюцької - недостовірна подача інформації (без жодних посилань сказано: «Мало того, що потенційне двомільярдне замовлення - робота для більше 80-ти українських підприємств, це інвестиції в майбутні наукові розробки. Якщо контракт для Іраку стане реальністю, Україна зможе ввійти до шістки лідерів постачальників зброї у світі»). Власні оцінки в сюжеті Алли Пасс: «Хтиві дяді - не прості смертні, знані в Чернівцях люди, бізнесмени середньої руки... Інший підозрюваний у педофілії їздив на елітному авто... Але марно. Розгляд другої, так званої справи педофілів, призначено на 16-те грудня». Оцінки в сюжеті Наталії Волосацької: «Суддя з багаторічним досвідом цією справою був приголомшений, хоча дітей було шкода, однак рука і серце служителя Феміди затверділи».

 

Оцінки в студійному тексті Ольги Грицик («Інтер»): «Один из старейших детских садов Киева оказался в эпицентре скандала. "Орленок", который пережил даже гитлеровскую оккупацию, хотят пустить с молотка». Оцінки і недостовірна подача інформації в сюжеті Андрія Сайчука: «Все эти блага, предназначенные для детей, прельстили некоторых взрослых. Тем более, что земля в этой части Киева, пожалуй, самая дорогая в Украине». У сюжеті Марини Коваль на «Інтері» дуже плутано подається історія щодо утилізації «Преміксу» в Закарпатті: не називаються ті, хто цю речовину туди ввіз, наводяться плутані цифри і щодо кількості речовини, і щодо грошей, які вже виділялися на її утилізацію, і які ще є необхідними.

 

Оцінки, висновки і безпідставні узагальнення є в студійному тексті Лесі Яворівської (Новий канал): «Одеса задихається від сміття. У самому центрі міста, біля Приморського бульвару, лежать тони непотребу. Одесити обурені. Кажуть, не раз зверталися до влади, аби та прибрала сміттєзвалище, утім, навести лад ніхто не квапиться». І так само оцінки і недостовірні посилання в наступному сюжеті Кирила Євсеєва: «За два кроки від Дюка - гори сміття. Так Одеса зустрічає туристів... Утім, якщо трохи відхилитися від маршруту у бік Тещиного мосту - картина змінюється кардинально... Бульвари потерпають від навали відпочивальників. Щодня сотні людей тут курять та п'ють, сидячи на лавочках. А тоді спокійно викидають сміття на схили... Екологи кажуть: якщо комунальники і заворушилися, то лише через увагу журналістів. А вивезти усе не зможуть іще довго. Адже генерального прибирання тут не влаштовували вже років двадцять. За цей час накопичилося понад 100 тон непотребу. А це не лише нищить землю, а й отруює людей, які прогулюються поруч».

 

На ICTV суцільними журналістськими оцінками розповідається про підготовку українських міст до Євро-2012. «Отже, у Львова через проблеми зі стадіоном та аеропортом ситуація найгірша. Але близькість до Польщі дає йому певну фору. Ліпші справи у Донецька. Один із найкращих у Європі стадіонів "Донбас-Арена" вже працює і практично врегульовано питання з готелями. Харків теж не відстає» - це підводка Інни Шевченко. А в сюжеті Наталії Мороз журналістських оцінок і висновків, безпідставних узагальнень і недостовірної подачі фактів ще більше: «М'яч Євро-2012 з українських міст поки тримає лише Київ. Та й то не досить міцно... Але українська столиця вперто бореться за фінал. Хоча загалом підготовка Києва до "Євро" непроста. Не викликають занепокоєння хіба що готелі. ... Більш-менш стабільна ситуація з  "Олімпійським". ...Робота надзвичайно важлива. Але майже непомітна. Урядовці впевнені, що зведуть стадіон вчасно. Найбільшою проблемою Києва залишаються аеропорти. У  "Жулянах" взагалі ще й кіт не валявся. З терміналом "D" у Борисполі ситуація аналогічна. Будувати ще не починали. У цілому проблеми не критичні... Рекордними темпами готується до "Євро" Харків... Проблема лише з дорогами. Не відстає від Харкова і Донецьк. Стадіон "Донбас-Арена" - один із найкращих у Європі - там збудували одним з найперших в Україні. .... Вистачає Донецьку і готельних апартаментів. З аеропортом ситуація дещо гірша. Найгірше готується до футбольного чемпіонату Львів. Там ще нічого не зроблено... З аеропортом справи ще гірші. Тільки знайшли інвестора. Останнім часом Львів потроху почав ремонтувати дороги. А ось з чим у західній столиці добре, так це з готелями... Доленосний вердикт УЄФА українці дізнаються вже завтра. Втім, більшість уболівальників налаштовані оптимістично».

 

Численні журналістські оцінки і висновки в сюжеті Наталії Бородіної («Україна»): «Так ситуация выглядит формально. На практике поставками газа теперь будет заниматься просто другая организация. Отсюда и конфликт. 4 облгаза уже лишились лицензии. Сотрудники возмущены, правительство - непоколебимо... Идея реформы ясна. Но вот исполнение... Брать свое государство решило в разгар отопительного сезона. Не удивительно, что уже появились накладки... Однако самая главная проблема в другом - что делать с людьми».

 

Про участь Юлії Тимошенко в роботі з'їзду Європейської народної партії в Бонні Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють з ознаками замовності. Про політичні заяви Литвина у Тернополі з ознаками замовності повідомляють Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна». Про заяви Януковича в Рівному повідомляють з ознаками замовності «Інтер», СТБ, ICTV і «Україна». А про Януковича в Луцьку - Новий канал і ICTV. Перший канал і «Інтер» повідомляють про Ющенка в Івано-Франківській області. «Інтер», Новий та ICTV повідомляють з ознаками замовності про Тігіпка в Кривому Розі. Новий та ICTV - про Яценюка на Херсонщині.

 

«Україна» подає матеріал з ознаками замовності про збір підписів у Інтернеті за відставку Григорія Суркіса та Олексія Михайличенка.

 

11 грудня (п'ятниця)

 

Всі канали без винятку темою номер один п'ятниці визнали позитивне рішення УЄФА щодо проведення «Євро-2012» у чотирьох містах - Києві, Донецьку, Львові та Харкові. У тій частині повідомлень, де мова йшла виключно про засідання у Португалії, коментували подію президент УЄФА Платіні та президент ФФУ Суркіс, новина подавалась збалансовано і точно. А ось там, де наводились коментарі українських політиків,  інформація мала розбіжності і різноманітні оцінки.

 

На Першому каналі (сюжет Максима Урлапова) у тексті подаються незбалансовані слова прем'єр-міністра Тимошенко, де вона звертається до Президента Ющенка «зняти вето з надання на Євро-2012 майже 10 мільярдів гривень». Коментар Ющенка у сюжеті також наводиться, але не з вищезгаданих слів, а просто - позитивна оцінка події як такої і привітання всім, хто доклав до цього зусиль. Схоже подається новина і на каналі «Україна» (сюжет Вікторії Чістюхіної). Після незбалансованого коментаря Тимошенко про фінансування Євро-2012 йде текст: «В свою очередь Виктор Ющенко не сомневается, что все подготовительные работы и без того можно завершить вовремя и качественно. Сегодняшнее решение УЕФА глава государства назвал победой всей Украины». Дослівно думка Ющенка не наводиться, де і коли він це сказав - не уточнюється.

 

Нову інформацію про судно «Аріана» навели цього дня Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал та «Україна». І якщо дані про доставку харчів та води на борт «Аріани» у всіх каналів збігаються, то про пальне подається різна інформація з посиланням на різні джерела. В усному повідомленні Першого каналу (ведуча - Іванна Найда): «Звільнена з піратського полону "Аріана" готується зрушити з місця. На суховантаж нарешті доправили першу партію пального, допомогли американські військовики - це повідомила служба зовнішньої розвідки України». На «Інтері» з цього приводу протилежні дані (усно в студії Руслан Сєнічкін): «"Ариана" свободна, но покинуть Сомали пока не может. Корабль в плачевном состоянии, на борту нет топлива... Об этом "Подробностям" рассказал капитан теплохода Геннадий Воронов». Так само повідомляють і на ICTV (ведуча - Інна Шевченко): «Корабель без пального і поки на жодну милю не наблизився до України. У цьому зізнався "Фактам" власник судна, грецький підприємець Спірос Мінос». Канал «Україна» з цього приводу подає пряму мову інспектора компанії «Укркрюінг» Ірини Гончар, представника компанії, що відправляла моряків у плавання: «Доставлены продукты, вода, необходимые медикаменты, и доставлено 20 бочек дизельного топлива. Это легкое топливо. Сейчас прорабатываются возможности доставки на судно бункеровщика с тяжелым топливом, для того, чтобы судно могло выйти и следовать уже в необходимый порт».

 

Про виділення Україні четвертого траншу МВФ каналами також подаються різні дані. На «1+1» (усно в студії Наталія Мосейчук) новину наводять без посилання на джерела інформації: «МВФ не задоволений українськими політиками. Відтак, 4-го траншу кредиту Україні не бачити, принаймні до завершення президентських виборів... Тим часом через дуже складну ситуацію з погашенням зовнішнього боргу Україна звернулася до МВФ з проханням виділити екстрений кредит на 2 мільярди доларів». Яка посадова особа звернулась з проханням виділення кредиту, також не повідомляється.

 

На «Інтері» новина подається дещо інакше (ведучий - Руслан Сєнічкін), але при цьому є посилання: «Украина сможет получить деньги от МВФ только после президентских выборов. Об этом сообщило американское издание "Нью-Йорк Таймс" со ссылкой на официального представителя Фонда... Издание отмечает, что в МВФ недовольны бюджетной политикой украинского правительства». Коментарі з цього приводу від представників українського уряду відсутні.

 

Зовсім інший інформаційний привід у повідомлення 5-го каналу (ведучий - Олег Дейнека) й інше джерело інформації: «Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду з проханням виділити екстрений кредит у розмірі 2 мільярдів доларів США. Про це в інтерв'ю часопису The Financial times заявив віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря». Про невдоволення МВФ роботою уряду взагалі не згадується, а ось про припинення співпраці - як про остаточний факт, і при цьому невдоволення вже стосується роботи парламенту: «Як відомо, Міжнародний валютний фонд припинив співпрацю із Україною через невиконання попередніх домовленостей. Організація відмовилася надавати четвертий транш після того, як Верховна Рада підвищила соціальні виплати».

 

Президент Ющенко просить підтримки у парламенту по голосуванню відставки керівника МВС України Луценка, - така тема подавалась Першим каналом, «1+1», «Інтером», СТБ та Новим каналом. На Першому каналі в усному повідомленні подається суперечлива інформація: «Ще один лист від Президента про міністра внутрішніх справ. Сьогодні Віктор Ющенко звернувся вже до спікера і попросив його проявити громадянську позицію, коли Рада розглядатиме питання про відставку Юрія Луценка. Спікер звернення поки що не отримав, але, що думає з цього приводу, вже розповів». Наводиться думка і оцінки Литвина, невідомих представників БЮТу, зрештою - самого Луценка. Пряма мова Ющенка або його дослівне цитування - відсутні. Баланс думок у сюжеті порушено.

 

Дещо інша подача на «1+1» у сюжеті Марії Васильєвої. Наводяться думки та оцінки однопартійців Луценка, які, дослівно: «...офіційно зібралися на з'їзд, щоби підтримати Юлію Тимошенко в президентських перегонах». Потім слова самого Луценка, який зібрався у короткочасну відпустку, віце-прем'єр-міністра Турчинова, який впевнений, що «...вже сьогодні можна прогнозувати повну синхронізацію роботи в цьому напрямку і Януковича, і Віктора Ющенка». Мається на увазі фальсифікація виборів. Зрештою, навіть наводиться пряма мова Януковича, що «Они все оранжевые». Але при цьому не повідомляється про лист Ющенка до Литвина, цитування цього послання або будь-який коментар з цього приводу. Баланс думок у сюжеті не дотриманий. А про його замовний характер свідчить те, що наприкінці тема різко змінюється і мова заходить про кандидата на президентську посаду Противсіх, який дуже захоплюється будівництвом і «...з господарською гордістю показував нове приміщення Торгово-промислової палати, якою керує вже 12-й рік».

 

У незбалансованому усному повідомленні «Інтера» посилання на джерела інформації або цитування листа також нема, а коментує тему лише Янукович.

 

На СТБ (сюжет Ольги Червакової) з'ясовується, що лист Президентом був написаний не Литвину, а Компартії: «...тепер Президент просить знайти на нього управу політичних опонентів. Ось лист, який Ющенко відправив сьогодні до фракції Компартії. Результати роботи Луценка називає провальними і хоче від головного комуніста Симоненка конструктивної громадянської, а від фракції - державної позиції». Коментарі від Президента чи його Секретаріату відсутні, натомість є пряма мова Луценка, Януковича з його оцінкою роботи «оранжевих» та слова Литвина, що він листа не отримував, але при цьому дає оцінки діяльності Ющенка. Баланс думок у сюжеті порушено.

 

Виключно про передвиборчу поїздку Януковича по Херсонській області та про його оцінки діям «оранжевих» йдеться в усному повідомленні каналу «Україна».

 

В усному повідомленні «1+1» про те, що на Україну насувається друга хвиля грипу, - новина подається неточно (приблизні дані) і без посилання на джерело інформації: «В окремих регіонах карантин оголошують по другому колу. Загалом від недуги померло 5 сотень українців». До того ж наводиться виключно думка представника ВООЗ Поканевича, що Україна має взяти на себе відповідальність за вакцинацію, навіть якщо вона не перевірена.

 

В усному повідомленні Першого каналу про те, що з нового року уряд скасує спецфонд Міноборони і передасть надлишкове майно армії під управління фонду Держмайна, - передвиборчі обіцянки Тимошенко проіндексувати зарплати для військовиків та добудувати для них квартири. Матеріал має ознаки замовного.

 

В усному повідомленні «Інтера» про зустріч Тимошенко зі студентами наводяться слова лише прем'єр-міністра, думки студентів щодо пропозицій уряду брати участь у керівництві державою взагалі не представлені. Матеріал має ознаки замовного.

 

На каналі «Інтер» повідомлення з ознаками замовних про передвиборчі поїздки та агітацію кандидатів на крісло президента - Ющенка у Рівненську область, Януковича у Херсонську, Тимошенко каже про пріоритети у військовій сфері, Литвин дає оцінки бюджетному процесу, Тігіпко зустрівся з виборцями Дніпропетровської області. На СТБ інформації про Ющенка на відкритті супермаркету і про зустріч Тимошенко зі студентами мають ознаки замовності.

 

На Новому каналі в усному повідомленні про передвиборчу поїздку Яценюка по Миколаївській області - обіцянки та агітація кандидата. На ICTV в усному повідомленні про те, що Тимошенко пообіцяла студентам частину проїзних квитків закуповувати за рахунок держави, - передвиборчі обіцянки, думка студентів з цього приводу не наводиться. У матеріалі на ICTV про передвиборчу поїздку Януковича по Херсонській області - агітація у коментарях учасників мітингу та обіцянки самого кандидата на посаду президента. В усних інформаціях ICTV про зустріч Яценюка з суднобудівниками у Миколаєві, а Тігіпка з працівниками хімічного заводу Павлограда - передвиборчі обіцянки.

 

12 грудня (субота)

 

«1+1», ICTV і 5-й канал починали свої випуски в суботу з повідомлення про катастрофу судна з українським екіпажем у Середземному морі. Також про це повідомляв Перший канал. А починав випуск Перший з повідомлення про те, що УЄФА попередила, що ще може відібрати у українських міст право проведення чемпіонату Європи. Також про це повідомили «1+1» і 5-й канал. «Україна» починала свій випуск з повідомлення про бійку між міністром внутрішніх справ Луценком і народним депутатом Шуфричем. Ще про це повідомляли Перший канал, «1+1» і 5-й канал.

 

Про бійку Шуфрича з Луценком не всі канали повідомляли цілком коректно. Так, в студійному тексті Олексія Ліхмана («1+1») - власні оцінки і висновки: «Черговий мордобій у владних коридорах. Точніше коридори були телевізійними. За лаштунками одного із ток-шоу депутат-"регіонал" Нестор Шуфрич вирішив пробитися до обличчя міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Причина цих чоловічих розборів у не по-чоловічому задовгих язиках».

 

Висновки і оцінки в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Такого история еще не знала, чтоб главный правоохранитель страны при исполнении был избит парламентарием». І в наступному сюжеті Максима Савченка: «За кулисами программы обычно ничего интересного не происходит. Но сегодня ночью о том, что случилось в коридорах "Шустер live", стало известно всей Украине. Забыв еще в студии о политическом настоящем, Нестор Шуфрич и Юрий Луценко перешли к сомнительному прошлому... Для министра комментировать случившееся лично оказалось ниже его достоинства... Заботясь о своем достоинстве, министр внутренних дел, кажется, не всегда бережет чужое... Шуфрич - самый известный в украинской политике дуэлянт».

 

Порушення стандартів і ще в одному студійному тексті Олексія Ліхмана («1+1»): «Темне майбутнє книголюбів столиці. У них відбирають "Сяйво". Книгарня з такою назвою - справжня культурна Мекка останніх десятиліть просто пішла з молотка. І це далеко не перший книжковий магазин, який став жертвою бізнесу. Вже скоро центр Києва стане вільною від книжок зоною». І в наступному сюжеті Мирослава Отковича: «Беремо книжку з полиці. Нюхаємо, свіжий друк. Пробуємо на дотик, тверда обкладинка. В середині цікаві і дивні картинки. Втім, найкращий спосіб використання - мабуть, читати. Схоже, в такий спосіб чиновники Київської адміністрації книжки не використовують... Література нині не в пошані. Історія проста, схема класична. Комунальне майно продають з аукціону приватним фірмам... Ласий шматок у центрі Києва продали за 2,5 мільйони гривень. Ринкова ціна - 2-3 мільйони доларів. Збитки держави очевидні... Тим часом захищати грудьми книгарню обіцяє голова Спілки письменників Володимир Яворівський. Щоправда, методи мляві... Книжка опиниться на вулиці разом із нею - українські письменники Матіус, Покальчук, Жадан, Андрухович, Забужко та Загребельний. Можливо, чиновники чують ці імена уперше».

 

Лише Перший канал, «1+1» і 5-й канал повідомляють цього дня про листа президента УЄФА Мішеля Платіні українському уряду, де він каже, що УЄФА продовжуватиме моніторити підготовку України до Євро-2012 і в разі, якщо терміни готовності об'єктів зриватимуться, окремі міста України можуть бути позбавлені права на проведення футбольних матчів турніру.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють про загадкову смерть міліціонера в Запоріжжі, якого знайшли застреленим у власному кабінеті. Лише ICTV повідомляє про те, що в Києві викрили склад агітаційних листівок проти кандидата в Президенти Януковича.

 

Перший канал, «1+1», ICTV і 5-й канал повідомляють з ознаками замовності про заяви Юлії Тимошенко щодо депозитів вкладників «Укрпромбанку». Перший канал і ICTV - про заяви Ющенка в Тернополі. Перший канал і ICTV - про заяви Литвина в Білій Церкві. ICTV також подає матеріал про «регіонівський» рух «Собор громадської єдності», який «окреслив завдання» майбутньому президенту Януковичу.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         15

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

08.12   Тимошенко і війна корупції

08.12   Ющенко в Луцьку

08.12   Литвин у Чернівцях

09.12   Тимошенко в Бонні

09.12   Литвин в Івано-Франківську

09.12   Янукович про Межигір'я

09.12   Ющенко в Сумах

10.12   Тимошенко в Бонні

10.12   Литвин у Тернополі

10.12   Ющенко в Івано-Франківській області

11.12   Тимошенко про пріоритети в військовій сфері

12.12   Тимошенко про вкладників «Укрпромбанку»

12.12   Ющенко на Тернопільщині

12.12   Литвин в Білій Церкві

 

«1+1»                         11

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

07.12   Антираковий препарат «Україн»

07.12   Ющенко і Рахункова палата

08.12   Тимошенко і війна корупції

08.12   Ющенко в Луцьку

08.12   Зміна іміджу Тимошенко

08.12   Заяви Противсіх

09.12   Тимошенко в Бонні

09.12   Янукович «втомився критикувати владу»

11.12   Противсіх про будівництво

12.12   Тимошенко про вкладників «Укрпромбанку»

 

«Інтер»                      26

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

07.12   Ющенко і Євро-2012

07.12   Янукович і громадські організації

07.12   Литвин у Чернівцях

07.12   Тігіпко в Житомирі

08.12   Тимошенко і війна корупції

08.12   Литвин у Чернівцях

08.12   Тимошенко на Рівненщині

08.12   Телеміст Януковича

08.12   Тігіпко в Бердянську

09.12   Тимошенко в Бонні

09.12   Литвин в Івано-Франківську

09.12   Янукович і ОБСЄ

09.12   Янукович і посол Ізраїлю

09.12   Тігіпко в Запоріжжі

10.12   Тимошенко в Бонні

10.12   Литвин у Тернополі

10.12   Ющенко в Івано-Франківській області

10.12   Янукович в Рівному

10.12   Тігіпко в Кривому Розі

11.12   Тимошенко про пріоритети в військовій сфері

11.12   Янукович на Херсонщині

11.12   Тимошенко і студенти

11.12   Ющенко в Рівному

11.12   Литвин про бюджет

11.12   Тігіпко на Дніпропетровщині

 

СТБ                           7

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

08.12   Зміна іміджу Тимошенко

09.12   Союз регіональної молоді за Януковича

10.12   Тимошенко в Бонні

10.12   Янукович в Рівному

11.12   Тимошенко і студенти

11.12   Ющенко в Рівному

 

Новий канал            14

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

07.12   Антираковий препарат «Україн»

07.12   Литвин у Чернівцях

08.12   Литвин у Чернівцях

08.12   Тігіпко в Бердянську

08.12   Заяви Яценюка

09.12   Литвин в Івано-Франківську

09.12   Яценюк про бюджет

10.12   Тимошенко в Бонні

10.12   Литвин у Тернополі

10.12   Янукович в Луцьку

10.12   Тігіпко в Кривому Розі

10.12   Яценюк на Херсонщині

11.12   Яценюк на Миколаївщині

 

ICTV                          33

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

07.12   Антираковий препарат «Україн»

07.12   Янукович про теледебати з Тимошенко

07.12   Литвин у Чернівцях

07.12   Тігіпко в Житомирі

07.12   Яценюк в Білій Церкві

08.12   Тимошенко і війна корупції

08.12   Ющенко в Луцьку

08.12   Литвин у Чернівцях

08.12   Тимошенко на Рівненщині

08.12   Телеміст Януковича

08.12   Тігіпко в Бердянську

08.12   Заяви Яценюка

09.12   Тимошенко в Бонні

09.12   Литвин в Івано-Франківську

09.12   Тігіпко в Запоріжжі

09.12   Яценюк про бюджет

09.12   Союз регіональної молоді за Януковича

09.12   Янукович з регіональними журналістами

10.12   Тимошенко в Бонні

10.12   Литвин у Тернополі

10.12   Янукович в Рівному

10.12   Янукович в Луцьку

10.12   Тігіпко в Кривому Розі

10.12   Яценюк на Херсонщині

11.12   Янукович на Херсонщині

11.12   Тимошенко і студенти

11.12   Тігіпко на Дніпропетровщині

11.12   Яценюк на Миколаївщині

12.12   Тимошенко про вкладників «Укрпромбанку»

12.12   Ющенко на Тернопільщині

12.12   Литвин в Білій Церкві

12.12   «завдання» президенту Януковичу

 

5 канал                      3

07.12   Тимошенко і день місцевого самоврядування

08.12   Тимошенко і війна корупції

12.12   Тимошенко про вкладників «Укрпромбанку»

 

 

«Україна»                 9

08.12   Тимошенко і війна корупції

08.12   Псевдосоціологія на користь Януковича

09.12   Тимошенко в Бонні

09.12   Литвин у Івано-Франківську

09.12   Янукович про накопичення прем'єркою ресурсу на вибори

10.12   Литвин у Тернополі

10.12   Янукович в Рівному

10.12   збір підписів за відставку Суркіса та Михайличенка

11.12   Янукович на Херсонщині

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

Перший канал         15

«1+1»                         89

«Інтер»                      34

СТБ                           17

Новий канал            43

ICTV                          67

5 канал                      9

«Україна»                 33

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» , який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33926
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 747
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 062
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 364
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 311
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 524
17.12.2009 07:41
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
27 720
02.12.2009 11:32
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
40 388
05.11.2009 14:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
26 103
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 096
28.10.2009 11:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
35 797
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду