УДЦР відкликає частоти, прораховані з лютого по листопад цього року. Конкурси недійсні?

21 Грудня 2009
22774
21 Грудня 2009
17:36

УДЦР відкликає частоти, прораховані з лютого по листопад цього року. Конкурси недійсні?

22774
УДЦР відкликає частоти, прораховані з лютого по листопад цього року. Конкурси недійсні?

Український державний центр радіочастот листом від 18 грудня відкликає з Національної ради з питань телебачення і радіомовлення висновки щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів мовлення, необхідних для створення та розвитку каналів мовлення, мереж мовлення і телемереж, що були розроблені УДЦР за період з 05.02.2009 по 11.11.2009 року.

 

Як пояснює прес-служба УДЦР, причиною відкликання висновків є те, що, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, затвердженого постановою Кабміну, здійснення радіочастотних присвоєнь засобам аналогового телевізійного мовлення з потужністю випромінювання до 10 Вт припиняється з 1 січня 2010 року.

 

«УДЦР вважає, що проведення Національною радою конкурсу з ліцензування на підставі наданих висновків може викликати судові позови з боку переможців конкурсу, які не зможуть реалізувати отримані ліцензії», - пояснюється в повідомленні УДЦР.

 

Відкликання висновків УДЦР спантеличило керівника Національної ради. «Для мене не зрозуміла процедура відкликання висновків, які вже були і по яких уже проводилися якісь дії. На сьогодні на підставі висновків УДЦР ми оголосили конкурс, і компанії сплатили конкурсні гарантії. УДЦР заднім числом відкликає висновки, і це означає, що ми маємо заднім числом скасувати конкурс? А хто поверне людям кошти? Незрозуміла ситуація», - коментує лист УДЦР в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

За його словами, всі конкурси, які були оголошені після лютого, завжди враховували нові частоти, прораховані УДЦР. За цей час було п'ять висновків УДЦР і були оголошені чотири конкурси (у квітні - результати в липні, у липні - результати в жовтні, у вересні-жовтні - відбувається зараз, у жовтні - заявки приймаються до 28 грудня).

 

Андрій Мирошніченко каже, що лист УДЦР обов'язково розглянуть члени Національної ради під час засідання і ухвалять рішення щодо реагування. На його думку, регуляторний орган враховуватиме кілька нюансів. «По-перше, вони відкликали всі висновки, починаючи з лютого місяця, в тому числі й по частотах, по яких конкурс уже пройшов, закінчився, вже виписані ліцензії тощо. Це перше питання, як нам реагувати. По-друге, УДЦР посилається на постанову щодо заборони розподілу радіочастотного ресурсу з 1 січня 2010 року, і на підставі цього вони відкликають те, що було рік тому. Але на сьогодні такої заборони ще не існує, вона буде з 1 січня. Це друге запитання», - каже він.

 

На особисте переконання пана Мирошніченка, якщо Нацрада повернеться до конкурсних процедур, слід проінформувати всіх учасників конкурсу про лист УДЦР (адже саме на застереження учасників конкурсу посилається УДЦР) і про заборону частотних присвоєнь з 1 січня, а далі варто продовжити конкурсні процедури.

 

За інформацією ТК, схему прорахунку 10-ваттних частот на ринку приписують Миколі Княжицькому, генеральному директорові ТВі. На попередньому конкурсі ТВі виграв 5 таких частот. Зараз у Національній раді за судовим позовом ТРК «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі) призупинений останній конкурс на аналогові частоти, на який виставлені 92 телевізійні канали з потужністю передавачів 10 Вт. ТВі вважає, що результатом конкурсу може стати монополізація ринку.

 

Нацрада оскаржує ухвалу за позовом ТВі в суді. Як повідомив пан Мирошніченко, суддя, який виносив ухвалу, перебуває на лікарняному. Тому сьогодні, 21 грудня, Нацрада звернулася до суду з проханням поміняти головуючого суддю.

 

Микола Княжицький нині не зміг прокоментувати ТК відкликання висновків УДЦР.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Яни Новосьолової

 

На фото - Микола Княжицький та Андрій Мирошніченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22774
Читайте також
28.01.2010 17:11
Мар'яна Закусило
53 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду