«Щось я вам, пане політику, не надто вірю...»

18 Грудня 2009
17819
18 Грудня 2009
14:00

«Щось я вам, пане політику, не надто вірю...»

17819
На всі ці запитання відповідає ведучий політичне ток-шоу «P.S. День Сіті», політичний оглядач Сергій Дойко
«Щось я вам, пане політику, не надто вірю...»

Після вечірнього випуску новин у ефірі телеканалу Сіті - політичне ток-шоу «P.S. День Сіті». Такі програми виховують громадян, тож оминути увагою цю програму неможливо навіть глибоко аполітичним людям: актуальність насущних проблем сьогодення, підбиття політичних підсумків дня експертами-професіоналами, професійність та харизматичність ведучого, - все це сприяє тому, що глядач дивиться програму від першої хвилини й до останньої. Яким повинен бути майбутній український лідер? З якими складовими сучасних політтехнологій слід бути обережним українським виборцям? Яке місце програми «P.S. День Сіті» у майбутніх політичних процесах? На всі ці запитання та багато інших відповідає ведучий програми, політичний оглядач Сергій ДОЙКО.

 

- Сергію, знаємо Вас, насамперед, як ведучого радіо. Проте нині ви вже і ведучий телевізійної програми. Як саме відбулася зміна іміджу?

- Доволі швидко. Проте я би не назвав це саме «зміною» іміджу. Програма «P.S. День Сіті» стала для мене, швидше, уточненням цього іміджу, його своєрідним оформленням. Мені завжди хотілося, щоб мої програми не лише чули, а ще і бачили. Я - людина емоційна, люблю жести, міміку. І часто є теми, коли досить цікаво саме побачити, як реагує на запитання гість студії: як змінюється його вираз обличчя, оживлюються очі, насуплюються брови тощо. Таку картину може дати тільки телебачення. Так само і реакцію ведучого на відповідь гостя краще все ж таки бачити. Наприклад, на радіо мені доводилось часто так відверто і говорити: «Щось я вам, пане політику, не надто вірю...». А на телебаченні достатньо посміхнутися, злегка похитати головою, анічогісінько не кажучи. Бо все і так буде зрозуміло, без жодних слів.

 

- Часто можна почути, що радійникам, які звикли працювати у закритих студіях і бачити під час програми лише гостя та режисера, перебудуватися на специфіку роботу телеведучого досить складно. Як почуваєтеся Ви?

- Це правда. Часто це дуже складно. Коли бачиш за склом лише звукорежисера, а поруч с собою - гостя, це досить затишні і комфортні умови для роботи. А коли студія величезна, оператори, гример, кілька камер, яскраве світло, плазмові екрани, гість... Але в цей час треба зосередитись саме на гостеві і стежити лише за його словами, а не за чимось іншим. Але до роботи над програмою «P.S. День Сіті» в мене, дякуючи шансові, вже був певний телевізійний досвід. Програму «Від першої особи», яку я вів на радіо, останні кілька місяців знімала телекомпанія й радіоефір відбувався як зйомка телепрограми: світло, оператори, режисер, гість. Тому мені адаптуватися в студії «Сіті» було набагато легше аніж іншим радіо-колегам.

 

- Чи плануєте вносити якісь ноу-хау у «P.S.»? Чи формат залишиться таким самим, яким був за Володимира Фесенка?

- Наша команда постійно перебуває у пошуку. Ми завжди обговорюємо - що і як можна було б поліпшити. Сподіваюсь, що до програми додадуть ще 5 хвилин і «P.S. День Сіті» триватиме не 15, а 20 хвилин. Бо деякі теми, які ми порушуємо у програмах, вартують години - двох ефіру. За 20 хвилин тему можна розкрити краще, ніж за 15. А ще в мене є творча мрія, щоб колись програма «P.S. День Сіті» передбачала спілкування у прямому ефірі гостя студії з нашими глядачами. На радіо в мене було саме так. Тому і я, і мої гості добре відчували настрої людей: цікава людям тема чи не цікава, цікава розмова чи ні, вірять люди тому, що каже гість, чи не вірять. Зворотній зв'язок у прямому ефірі - це справжній драйв.

 

- Неодноразово чула, що ви з багатьма політиками на «ти». Наскільки таке твердження є правдивим?

- Справа не в тому, чи я, як ви кажете, на «ти» з політиками. Справа в тому, щоб і вони зі мною були на «ти» - довіряли, бажали брати участь у програмі, а в спілкуванні були максимально відвертими і цікавими. Повірте, саме до і після ефірів я чув часто такі речі від гостей, що навряд чи колись ця інформація стане надбанням широкої публіки. Мені ж це потрібно як журналісту. Я повинен знати більше і, як кажуть, «копати глибше». А так, справді, знаю багатьох політиків. Й не лише українських. В мене є хороші знайомі в сеймі Польщі, уряді і парламенті Грузії, Держдумі Росії. Це йде тільки на користь моїй роботі. З багатьма політиками познайомився у Страсбурзі під час чергових сесій ПАРЄ, на висвітлення яких мене часто запрошують.

 

- Сергію, ви - людина з Pr-досвідом. Чи не запрошувала вас котрась із партій долучитися до їхньої Pr-компанії?

- Були різні пропозиції... Але в очах будь-якого політика з будь-якої політичної сили я, щиро сподіваюсь, завжди виглядав чесним, відвертим і незаангажованим ведучим. Думаю, мені це вдалося. Є ідеологічні опоненти, які часто один одного просто розірвати готові, але усі вони мене сприймають саме як журналіста, якому цікаві будь-які протилежні точки зору і позиції.

 

- В січні 2010 року відбудуться президентські вибори. Як ви оцінюєте передвиборчі кампанії кандидатів?

- Відверто кажучи, поки я нічого нового від кандидатів не почув. Всі погоджуються, що Україна повинна бути потужною і заможною європейською країною. І всі, як один, кажуть, що за наступні п'ять років зроблять її саме такою. Проблема в тому - як саме вони це робитимуть? З чого конкретно починатимуть? Де етапи розвитку країни, де економічні розрахунки, де реальні прогнози? Я кажу саме про реальні прогнози, а не такі, щоб їх спочатку поширити, а вже за хвилину думати, як потім пояснювати виборцям - чому ці прогнози не справдилися. Побачимо. Все ще лише розгортається. Але вже сьогодні надто багато лунає обіцянок. Колись ми вже щось подібне чули, вам не здається? Кожен з нинішніх кандидатів, хто чим дужий, намагається переконати людей в тому, що президентська булава саме в його руках - порятунок для України. Але, чому саме в його руках? Хто крокує поруч із ним? Хто складе його майбутню владну команду? Там будуть люди професійні, вірні лідерові, віддані країні, патріотичні, незаплямовані? На ці запитання відповідей я щось поки не чую.

 

- Тобто кандидати роблять ставку не на політичні програми, а винятково на піар-ходи?

- У сучасному світі без піар-ходів не обійтися. Як можна про себе гучно заявити і привернути максимум уваги, якщо не використовувати такі ходи? Як утриматися на хвилі, а не потрапити під неї? З іншого боку, не варто зневажати політтехнологів. В них така професія і їм постійно треба шліфувати свою майстерність. Головне, щоб це не заходило надто далеко, як, приміром, це трапилося у 2004 році, коли в України раптом з'явилися якісь «сорти» і країна ледь не розлетілася на ці «сорти». Це був результат «праці» саме політтехнологів. Причому - не українських.

 

Тож, заробіток - добре, але жити в Україні усім нам. Тому треба поважати самих себе, думати і аналізувати, а не «вестися» на весь той бруд, яким іноді намагаються нагодувати виборця «маестри» політтехнологіної еквілібристики.

 

- Який лідер, на вашу думку, потрібен Україні?

- Незалежний! Ця людина, безумовно, має знати, вміти і чітко розуміти - як зробити заможною цілу країну, а не лише себе. Але найголовніше - такий лідер не повинен одразу ж після дня інавгурації кинутися відпрацьовувати «борги» перед тими політиками чи бізнесменами, які привели його у президентське крісло. Тому я і кажу - незалежний! Залежний він має бути лише від людей. Лише від своїх виборців і більше ні від кого.

 

- Наскільки гострою може виявитись проблема недовіри громадян до владних інституцій у 2009-2010 роках?

- Думаю, все буде залежати від того, як саме триватиме кампанія. Хто і на яких гаслах прийде до найвищої влади і чи не вибухне після такої його «перемоги» уся країна? Якщо таке, не дай Бог, трапиться, то, боюся, довіра до влади може не повернутися ніколи.

 

- Як Ви гадаєте, чи виллється соціальна напруга в масові акції протесту та заворушення?

- Знову ж таки, все буде залежати від того, як саме пройдуть вибори і чи в цивілізований спосіб ця кампанія закінчиться. Під «цивілізованим способом» я маю на увазі, передусім, те, чи визнають переможені переможців? Якщо визнають, країна нормально рухатиметься далі. Бо в житті завжди хтось перемагає, а хтось програє, це природно. А от якщо не визнають, а ще й політтехнологи піднапружаться й роздмухають «з мухи слона», то все може статися. Але чого-чого, а такого точно не хотілося б. В кожного з нас є сім'ї, діти, батьки. Всім хочеться жити в спокої.

 

- Бути ведучим підсумкової політичної програми під час виборів - надзвичайно відповідально. Яке місце ви відводите програмі «P.S. День Сіті» у майбутніх політичних процесах?

- Якщо говорити про місце чи роль програми, варто, переконаний, поглянути на людей, завдяки яким це місце чи роль можуть відбутися. В програми - супер-команда. Це люди, які живуть творчим пошуком. Я, як ведучий, видаю на загал те, що тривалий час готується, обмірковується, обговорюється усіма тими людьми, для кого передача «P.S. День Сіті» - частина їхнього життя.

 

Тож, в програмах «P.S. День Сіті» ми будемо говорити людям правду. Будемо робити все для того, щоб і гості студії говорили саме правду. Дуже хочеться, щоб наша передача стала справді народною програмою. Такою, де кожен з глядачів знайде відповідь на своє запитання. Кожен!

 

- Які теми зустрічей і кого з можновладців ми зможемо побачити найближчим часом у «P.S.»?

- Безумовно, головна лінія - президентські вибори. Будемо запрошувати на програму людей відомих і цікавих, тих, які, що називається, «в матеріалі». Будемо запрошувати самих кандидатів у президенти, щоб ті чітко і зрозуміло пояснили виборцям - «з якої ноги» він чи вона встане, коли, раптом, 8 лютого 2010-го року прокинеться Президентом України. Переконаний, глядачам буде цікаво. Тому, закликаю усіх: «Дивіться нашу програму!».

 

- І наостанок нашої розмови традиційне журналістське запитання: Ваші побажання глядачам програми «P.S. День Сіті«» та читачам газети «День»?

- Завжди мати власну думку і власну громадянську позицію. Але, водночас, обов'язково прислухатися до думок і точок зору інших людей, скільки б цих думок не було. Я сам вже встиг переконатися - не існує і не може бути однієї точки зору щодо того чи іншого питання. Вони мають бути різними і їх має бути не одна. Інакше, як тоді шукати правильну?

 

Ніна Герасименко, газета «День»

 

Фото - газета «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ніна Герасименко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду