Прутнік хоче усунути диспропорції у розповсюдженні телесигналу

17 Грудня 2009
19626
17 Грудня 2009
12:55

Прутнік хоче усунути диспропорції у розповсюдженні телесигналу

19626
Прутнік хоче усунути диспропорції у розповсюдженні телесигналу

Парламентарі мають усунути існуючі диспропорції у розповсюдженні телевізійного сигналу на території України, забезпечити права всіх громадян України безкоштовно отримувати телевізійний сигнал, принаймні, всіх вітчизняних загальнонаціональних мовників, чим також посилять інформаційну безпеку держави. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді. Автором проекту про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення України» № 5442 щодо створення умов для поширення сигналу вітчизняних телерадіоорганізацій на всій території України є народний депутат, член фракції Партії регіонів Едуард Прутнік.

 

Нині телевізійним сигналом вітчизняних телекомпаній, що розповсюджується наземним ефірним способом без стягування плати за отримання телесигналу, охоплено не більше 90% території України та 96% населення України. Таким чином, близько 2 млн. громадян України взагалі позбавлені можливості безкоштовно дивитися вітчизняні телеканали. Ще близько 2 млн. громадян можуть приймати безкоштовно з ефіру не більше трьох загальнонаціональних телеканалів. Така ситуація спричинена складним рельєфом території України (у Криму та Карпатах), відсутністю частотного ресурсу (майже в усіх прикордонних районах України) та небажанням телеканалів, навіть за наявності частотного ресурсу, розбудовувати ефірні мережі у малонаселених пунктах у зв'язку з відсутністю комерційної привабливості.

 

«Єдиною можливістю для мешканців зазначених регіонів подивитися решту телеканалів є прийом телевізійних програм із супутника. І хоча близько 1,5 млн. громадян отримують телевізійний сигнал із використанням супутникових тарілок, вони не мають можливості дивитися українські загальнонаціональні телеканали, адже більшість їх закодовані. У той же час іноземні оператори супутникового мовлення активно просувають власні пакети програм (особливо у Криму та Карпатах) і, порушуючи чинне законодавство, оформлюють підписку на перегляд пакетів телеканалів іноземного походження, навіть не включаючи у ці пакети українські телеканали, через що виникають загрози інформаційній безпеці України», - наголошує автор законопроекту у пояснювальній записці.

 

Проект закону пропонує ввести в обов'язок держави створення умов для поширення сигналу вітчизняних телерадіоорганізацій на всій території України, а також забезпечити засобами телерадіомовлення громадян та прийом телевізійних і радіопрограм на всій території України, незалежно від рельєфу місцевості, природнокліматичних умов та наявності радіочастотного ресурсу.

 

Задля забезпечення українцям безкоштовного прийому телесигналу, принаймні, загальнонаціональних телеканалів, проектом передбачено ряд умов. Зокрема, провайдери програмної послуги, яка може надаватися не менше, ніж двом третинам населення кожної з областей України, мають обов'язково безоплатно забезпечити всім абонентам можливість перегляду програм ТРО, які, відповідно до ліцензій на мовлення, здійснюють загальнонаціональне мовлення.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19626
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фахывець
5237 дн. тому
Прутнік букв класним головою Деркомтелерадіо. Він справжнім фахівцем і залишився.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду