Кінопросвітництво в українських регіонах

4 Грудня 2009
30161
4 Грудня 2009
10:30

Кінопросвітництво в українських регіонах

30161
«Дні українського кіно» розпочинаються на Вінничині. Демонстрації фільмів відбудуться в трьох містах краю: Вінниці, Немирові та Гайсині. Вхід вільний
Кінопросвітництво в українських регіонах

Раніше Українська кінофундація опікувалась фестивалями українського кіно за кордоном, зокрема, в Берліні, Кельні, Мюнхені. Востаннє такі покази відбулися в листопаді в Польщі - Варшаві, Кракові, Гданську. «Зроблено чимало для популяризації українського кіно в світі», - зауважує голова правління фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук. Цей фонд є засновником Української кінофундації (УКФ). «Але дедалі частіше нас питають: коли ж, нарешті, Дні українського кіно пройдуть в Україні?» Це означає, що інтерес до кіноробіт з України росте», - переконаний Максимчук.

 

Спочатку знайомство з класикою

 

І от тепер перші Дні українського кіно в містах Вінницької області. Перед показами відбудуться творчі вечори з режисерами й акторами. На зустрічі з глядачами прийдуть Роман Балаян, Лариса Кадочникова, Володимир Горянський, Ольга Сумська. Як розповіли «Німецькій хвилі» в УКФ, кожен охочий потрапити на перегляди зможе отримати безкоштовне запрошення в касах кінотеатрів. Захід підтримує Вінницька обласна адміністрація, мінкультури. А організовує УКФ та компанія Nemiroff.

 

Фестиваль на Вінничині відкриває класика - «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. У програмі також - «Живі» Сергія Буковського, «Ніч світла» та «Райські птахи» Романа Балаяна. Серед короткометражок, що підібрали для вінничан - «Ішов трамвай №9» Степана Коваля, «Отроцтво» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «На грані» Артема Сухарєва та Микити Ратнікова, «Святилище мрій» Сергія Волкова, «Клятва» Марини Вроди. Отже, представлені досить молоді режисери.

 

Молодих режисерів побільшало

 

Директор УКФ Андрій Халпахчі впевнений, що український кінематограф має майбутнє: «Вже є й молоді режисери, які знімають повнометражне кіно. Багато короткометражних робіт. Є покоління, яке вже дебютувало, робить картини, деякі з них роблять для телебачення, але все ж таки, я думаю, що саме вони будуть розвивати майбутній кінематограф». За спостереженнями Халпахчі, активно працюють й режисери середнього покоління.

 

Водночас Халпахчі висловив жаль, що надію на підйом, яку, на його думку, торік давав український кінематограф, дещо розвіяла криза. «Але  найгірше те, що ми думаємо, а що буде наступного року? Зараз ще щось доробляється, цього року ще щось було нового. А ось на наступний рік не так вже й багато сподівань», - сказав Халпахчі. Разом з тим, зауважує керівник кінофундації, тішить, що метри продовжують працювати, як от Кіра Муратова, яка порадувала глядачів «Мелодією для шарманки» й знімає нову картину.

 

Ольга Веснянка, Радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - кадр з фільму «Ішов трамвай №9», www.dw-world.de

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, Радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30161
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду