Україна: свободи під загрозою?

2 Грудня 2009
28648
2 Грудня 2009
11:53

Україна: свободи під загрозою?

28648
Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії Лі Тернер – про зміни з часів Помаранчевої революції
Україна: свободи під загрозою?

Чи відбудеться наступ на свободу слова в Україні після президентських виборів? Якою б була реакція, якби це відбулося? Ці запитання постали під час посольського обіду з українськими медіа-експертами.

 

Деякі українці думають, що за п'ять років з часів Помаранчевої революції відбувся прогрес у сфері політичної свободи та свободи слова, але політичний неспокій заважав реформуванню державного управління та економіки. Гіпотетично, говорять вони, новий президент може вирішити, що було б непогано врізати деякі свободи, зокрема, свободу слова, аби навести лад в країні. Але подивіться на інші країни регіону, говорять вони.

 

За обідом відбувається жвава дискусія. Моє враження - багатополярні українські засоби масової інформації варті захоплення. Але експерти зауважують проблеми, зокрема, «джинсу», або висвітлення у ЗМІ, яке замовляють та оплачують політичні партії. Деякі ЗМІ відмовляються приймати «джинсу», інші відкрито говорять про те, що ця практика є важливою для їхнього бухгалтерського балансу. Інша проблема - зосередження власності ЗМІ. Експерти погоджуються, що не зважаючи на це, ситуація із свободою слова в Україні є кращою, аніж будь-де у СНД. «Проблема полягає у тому, що ми хочемо бути такими, як і решта Європи,» - говорить один із гостей.

 

Так як же щодо того наступу на права і свободи? Гарні новини: наші експерти вважають, що для нового президента було б важко утиснути свободи в Україні, навіть якщо б він або вона цього захотіли. Частково цьому є історичне підґрунтя: на противагу, можливо, деяким іншим країнам регіону, в Україні відсутня традиція суспільної підтримки «сильної руки» (навпаки: особливість українців відображає відоме прислів'я «Де два українці, там три гетьмани»). Друга причина полягає у тому, що на теренах України є багато великих міст, а тому будь-якому одному центру влади важко домінувати. І останнє, наші медіа-експерти говорять, що хоча роки після помаранчевої революції принесли менше реформ, ніж очікувалось, ці роки були сприятливим ґрунтом для розквіту громадянських прав. Ніхто не буде миритися із будь-якими спробами утисків. І жоден президент навіть і не буде намагатися так чинити.

 

Для мене це добра новина. Важливо, щоб так і було. Унікальна «торгова пропозиція» України як країни, полягає в її сповненій енергією демократії та свободі слова. Якщо вони опиняться під загрозою, усі відносини України із зовнішнім світом, включаючи відносини із Великою Британією та ЄС, також опиняться під загрозою.

 

P.S. Є пропозиція для медіамагнатів, які це читають. Якщо ваша газета або телевізійний канал не приймають «джинсу», чому б не створити лого «Джинса? Ні, дякуємо» та постійно його демонструвати? Таким чином клієнти б знали справжню вартість того, що ви публікуєте. І можливо б це надихнуло інших наслідувати ваш приклад. 

 

Запис опубліковано в блозі Лі Тернера на сайті офіційного Посольства Великої Британії в Україні

 

Фото - ukinukraine.fco.gov.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лі Тернер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28648
Читайте також
24.11.2009 18:47
Мирослава Гонгадзе, для The Wall Street Journal
26 170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду