Нацрада не змогла призначити перевірки загальнонаціональних каналів

28 Жовтня 2009
16156
28 Жовтня 2009
12:48

Нацрада не змогла призначити перевірки загальнонаціональних каналів

16156
Нацрада не змогла призначити перевірки загальнонаціональних каналів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 28 жовтня не змогла прийняти рішення про призначення позапланових перевірок загальнонаціональних каналів.

 

До порядку денного були внесені питання про позапланові перевірки ТРК «Україна» і «1+1» та планову перевірку телеканалу «Інтер». З голосу в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко вніс також питання позапланових перевірок ICTV, Нового каналу та М1. Члени Нацради розглянули все, крім Нового та М1, після чого скасували результати голосування, вирішили об'єднати всі питання в одне, однак не змогли прийняти єдиного рішення.

 

Нагадаємо, що 21 жовтня Нацрада прийняла за основу рішення про позапланові перевірки чотирьох телекомпаній - «Інтер», «1+1», НТКУ і ТРК «Україна», домовившись визначити до наступного разу найбільших порушників щодо кожної норми закону. Відтак, з переліку зникла НТКУ, але додалися три канали з холдингу Пінчука.

 

Цього разу обговорення знову було дискутивним. Ігор Курус та Віталій Шевченко наполягали, щоб усі питання перевірок розглядалися комплексно одним проектом рішення, а Тетяна Лебедєва та Владислав Лясовський постійно нагадували, що таке рішення Нацради може бути розцінене як тиск на компанії.

 

Першою обговорювали ТРК «Україна». Віктор Понеділко звернув увагу на те, що в проекті рішення не вказані терміни перевірки. На запитання Владислава Лясовського, хто взагалі ініціював це питання, Андрій Мирошніченко відповів: Юрій Плаксюк. «Були три доповідні записки департаменту про необхідність перевірки - у травні, липні і зараз», - додав він. «Я пам'ятаю, як п'ять років тому очолював одну телекомпанію (5 канал. - ТК), і тоді були задіяні Нацрадою такі самі механізми тиску. Якщо були доповідні з весни і ми не перевіряли компанії, чому ми перевіряємо їх саме перед виборами?», - заявив Владислав Лясовський. Зрештою, за призначення перевірки «Україні» щодо дотримання ч. 3, 4 ст. 10 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мова програм) проголосували всі, крім Лебедєвої та Лясовського.

 

Під час обговорення «Інтера» членів Нацради здивувало, чому йдеться про планову перевірку, якщо на минулому засіданні розглядалася позапланова. Тетяна Лебедєва пояснила, що в каналу незабаром закінчується супутникова ліцензія. «Ми перевіряємо не ліцензію, а компанію», - зауважив на це Віталій Шевченко, нагадавши, що «Інтер» порушує ту саму норму закону, що й «Україна». Андрій Мирошніченко запропонував додати до проекту рішення про перевірку супутникової ліцензії також перевірку ефірної щодо дотримання ч. 3, 4 ст. 10 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мова програм). «За» проголосували знову всі, крім Лебедєвої та Лясовського.

 

Після цього призначили перевірку «1+1» щодо дотримання ч. 1 ст. 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» (квота національного продукту). Знову всі «за», крім двох.

 

Так само швидко голосували за ICTV - щодо дотримання ч. 1 ст. 9 і ч. 3, 4 ст. 10 телевізійного закону. Однак під час голосування не вистачило голосів: до Лебедєвої і Лясовського приєдналися Мокріді і Плаксюк. Це обурило тих, хто голосував «за». Ігор Курус оголосив, що «відкликає свій голос» і закликав скасувати результати попередніх голосувань. Віталій Шевченко назвав позицію колег «ганебним підходом» і заявив, що не хоче, щоб його голосом розправлялися з одними компаніями, але не чіпали інших. Віктор Понеділко підтримав Ігоря Куруса в пропозиції скасувати голосування і зняти питання з розгляду, бо йому «дуже соромно».

 

Члени Нацради проголосували за скасування результатів голосування по «Україні», «Інтеру», «1+1» та ICTV. Потім своїм рішенням вони зняли з розгляду всі шість питань про перевірки загальнонаціональних каналів. Однак додати до порядку денного об'єднане питання про перевірку одразу всіх шести Нацрада не спромоглася: голоси знову розділилися порівну. Після цього було додане й проголосоване лише одне рішення - про планову перевірку супутникової ліцензії «Інтера».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16156
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду