Новий соціальний пріоритет

23 Жовтня 2009
16023
23 Жовтня 2009
11:53

Новий соціальний пріоритет

16023
Саме держава має відстоювати інтереси того «акціонерного товариства», що іменується громадянським суспільством
Новий соціальний пріоритет

Упродовж останніх десятиліть ми є свідками активного формування інформаційного суспільства. Все це не тільки створює нові унікальні можливості для ефективного розвитку економіки та політики, держави, суспільства, громадянина, а й ставить завдання впровадження спеціальних форм просвіти в сфері засобів масової інформації як складової частини освіти сучасної людини. Тому вважаємо за необхідне поговорити про важливість практичного розв'язання цієї нагальної проблеми, розглянути набутий у цій справі цінний зарубіжний досвід, з тим щоб визначити надалі свій шлях розвитку медіа-освіти молоді.

 

Новий соціальний пріоритет

При всій повазі до внеску ЗМІ в становлення й розвиток українського суспільства, ми все ж будемо вважати, що формування в молоді розуміння діяльності ЗМІ потрібно сьогодні розглядати як новий соціальний пріоритет. Адже сучасні мас-медіа - невід'ємна частина нашого життя, повсякденної професійної діяльності й вільного часу людей. Саме тому авторитетні міжнародні організації, як ЮНЕСКО, Рада Європи неодноразово ставили завдання просвіти та освіти у сфері засобів масової інформації. Його вирішення - скрізь актуальна проблема? У нас - також.

 

Відразу ж відзначимо, що тут не йдеться про освіту через ЗМІ, хоча дві ці сфери повинні співвідноситись одна з одною. Мета медіа-освіти - формування в молоді критичного ставлення до засобів масової інформації, перетворення її в творчого користувача ЗМІ. Не випустимо з уваги істотне: в оцінюванні діяльності ЗМІ уявлення багатьох людей є далекими від реальності. Чому? Тому, що вони не навчені. Коли вживаю у зв'язку з цим слово «невігластво», то не натякаю на те, що вони не здатні правильно оцінити. Вони не володіють необхідною для цього інформацією.

 

Ще раз я пересвідчився в своєчасності такої постановки питання, побачивши нещодавно щит із соціальною рекламою, встановлений у Києві на вулиці Воровського поблизу Львівської площі. Інститут масової інформації та «Детектор медіа» справедливо дають пораду споживачам інформації: «Споживаєш інформацію? Перевіряй джерела новин. Обирай правдиві ЗМІ!» І з цим належить рахуватися.

 

У своїй статті «Медиаобразование как средство формирования информационной безопасности молодежи», надрукованій у цінному науковому виданні, відомі медіа-дослідники Олена Вартанова та Ясен Засурський докладно описали специфіку цього виду діяльності (Див.: Информационная и психологическая безопасность в СМИ. - Т. 1: Телевизионные и рекламные коммуникации. - М.: Аспект Пресс, 2002. - С.7 - 19). Тепер це завдання - з розряду суперважливих.

 

З кого брати приклад?

Впроваджуючи медіа-освіту, Україна, звичайно, використовуватиме досвід інших держав, що його застосовують. Однак при цьому треба враховувати, що сучасні форми такої освіти виникли у Великій Британії, а інші країни здійснили її прив'язку до своєї інформаційної сфери, більш, або менш успішно відібравши потрібні їм елементи. Тому, щоб не втратити важливих для нас деталей в організації медіапросвіти, цій справі слід вчитись у англійців. Розвиток медіа-освіти безпосередньо залежить від того, що саме в ній вбачається головним завданням. В основі традиційних підходів - захист дітей, формування навички знаходити у ЗМІ помилкові або брехливі повідомлення й цінності. Тепер же особлива увага приділяється тому як правильно розуміти ЗМІ і більш впевнено почувати себе в навколишньому світі. Не буде перебільшенням стверджувати, що в будь-якому суспільстві стан ЗМІ є показником стану моралі й життєздатності інших суспільних інститутів - шкіл, профспілок, партій, церков, парламентів, урядів, судів. Не буде перебільшенням і сказати про те, що маніпуляція свідомістю і поведінкою людини - це та технологія, яка проникає в кожну оселю. Але ми можемо опанувати її інструменти та прийоми, а отже, виробити свої індивідуальні «засоби захисту». Якщо ж таке знання стане доступним для досить великого числа людей, то стануть можливими і спільні дії із захисту проти маніпуляції, тобто більш широка реалізація демократичних прав і свобод людини. Правда, фахівці вважають: «Не треба в самому терміні «маніпуляція» вбачати тільки негативний контекст. Фактично маніпулювання у сфері політичного консалтингу - це інтелектуальне обігрування працівників засобів масової інформації. По-іншому в розвинутій демократії тепер не можна - інакше це буде сприйнято як тиск на вільну пресу, що неминуче викличе протест, скандал і негативний ефект» (Див.: Ольшанский Д. В., Пеньков В. Ф. Политический консалтинг. - СПб.: Питер, 2005. - С. 192).

 

Цілком очевидно - небезпеки, що виходять від ЗМІ, у різних країнах і культурах визначалися по-різному. В їх основі завжди лежить проблемна ситуація. Головне в ній - «негативне завдання», яке треба виправляти інформаційними засобами, або запобігати його появі. У Великій Британії важливою турботою організаторів медіаосвіти була культурна сторона. У цій країні вважалося, що ЗМІ нав'язують стандарти «низької», примітивної культури, яка не відповідає суспільним інтересам, може зруйнувати у дітей цінності «високої» культури. У США цілеспрямовано приділяли увагу моральній стороні: там існували побоювання в тому, що ЗМІ можуть прищепити дітям цінності і стандарти поведінки, неприйнятні для них. Свій підхід до етичних параметрів вироблено в Австралії, країнах Скандинавії, інших державах світу. Нарешті, з 70-х років для медаосвіти притаманним став ще один аспект - політичний. Пояснювалося це тим, що ЗМІ стали брати на себе певні обов'язки та відповідальність за формування політичних поглядів. Сьогодні в цій схемі відбуваються зміни, зумовлені появою нових ЗМІ, сучасних комунікаційних технологій, що допомагають усвідомлено долучатися до медіакультури.

 

Модель медіа-освіти, розроблена в 1989 і 1991 рр. у Великій Британії, була згодом визнана на міжнародному рівні. Мені іноді здається, що по-іншому й бути не могло. Як зауважує Джон Кін, професор політичних наук із Вестмінстерського університету (Лондон), британці люблять хвалитися тим, «що Англія навчила Європу, що свобода преси та інші громадянські й політичні свободи є підгрунтям справжньої величі, і що доки Англія зберігатиме ці свободи, доти вона й далі вражатиме світ...» (Див.: Джон Кін. Мас-медіа і демократія. - Київ: К.І.С., 1999. - С. 25).

 

Для України як держави з перехідною економікою, цікавим є і такий досвід. Ще в 2001 р. кафедра ЮНЕСКО факультету журналістики Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова взялася до створення й реалізації російської програми медіа-освіти. Це комплекс програм, розрахованих на різні рівні оволодіння знаннями про ЗМІ і навичками користування ними. Кафедра запропонувала чотири рівні медіа-освіти: ознайомлення із ЗМІ і прищеплення первинних навичок усвідомленого користування ними; розвиток розуміння ЗМІ і формування навичок постійного користувача; усвідомлена участь у ЗМІ; розвиток медіа-творчості. Ці програми, за задумом її творців, можуть набувати різних конфігурацій залежно від цільової аудиторії, на яку конкретна освітня програма розрахована.

 

І справді, форми та види медіа-освіти різноманітні, як і саме життя. Ось типовий проект медіа-освітянського курсу із семи занять, розробленого в Росії для учнів VII-VIII класів середньої школи. Він включає такі теми: масова комунікація, жанри ЗМІ, технології, відображення дійсності у ЗМІ, Інтернет як ЗМІ. Метою курсу є формування у школярів критичного уявлення про ЗМІ; привчити їх до творчого користування традиційними і новими мас-медіа. Цей досвід варто було б запозичити й нам.

 

Наші неодноразові посилання на зарубіжну практику пояснюються тим, що медіа-освіта в найбільш розвинутих країнах давно вже стала об'єктом пильної уваги. Що ж до України, то соціальне і філософське осмислення цього важливого феномену тут відсутнє. Тож чому б нам не запозичити корисний іноземний досвід? Звісно, адаптувавши його. На жаль, ми іноді сліпо копіюємо західні зразки, ігноруючи свою самобутність.

 

Наостанок

Історія є не що інше, як безперервний інформаційний процес. Пропрційно до технологізації життя залежність другого від першого зростатиме. Тому тричі мають рацію ті експерти, які стверджують: у вік інформатизації медіа-освіта має перетворитися на шанований і соціально необхідний вид діяльності.

 

Так що в Україні є над чим попрацювати у цій сфері відповідним державним органам. Це, повторюся, прерогатива держави. Вона має відстоювати інтереси того «акціонерного товариства», що іменується громадянським суспільством, яке цю ж державу й утворило. В цьому сама суть держави, хіба не так?

 

Юрій Килимник, кандидат філософських наук, Київ, для газети «День»

 

Фото - day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Килимник, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду