Телекомпанія АТВ вимагає покарати нападників на знімальну групу та засудити начальника Одеської міліції за перешкоджання журналістам

15 Жовтня 2009
20038
15 Жовтня 2009
13:20

Телекомпанія АТВ вимагає покарати нападників на знімальну групу та засудити начальника Одеської міліції за перешкоджання журналістам

20038
Телекомпанія АТВ вимагає покарати нападників на знімальну групу та засудити начальника Одеської міліції за перешкоджання журналістам

Представники одеської АТВ вимагають порушити справу за фактом нападу на телеоператора та журналістку за кількома статями Кримінального кодексу України. Про це «Детектор медіа» повідомив директор АТВ Олександр Філіппов.

 

Днями міська міліція затримала двох підозрюваних, які скоїли озброєний напад на співробітників АТВ. Це місцеві безробітні. За словами пана Філіппова, розслідуванню сприяло резонансне висвітлення конфлікту ЗМІ.

 

29 серпня, в день скоєння нападу представники телекомпанії подали два звернення - до Генеральної прокуратори Одеси та Генпрокуратури України. Однією з їхніх вимог було відкриття кримінальної справи проти начальника Одеського міського відділу міліції Едуарда Добриніна. «Ми стверджуємо, що пан Добринін перешкоджав веденню журналістської діяльності та погрожував нашому оператору», - заявив Олександр Філіппов.

 

Справу порушили за статтею 187 КК - розбій. Однак директор АТВ переконаний: розслідування інциденту за цією статтею надає прецеденту нападу на журналістів приватного характеру.

 

Він розповів, що на затриманих телекомпанія до суду не подаватиме. Натомість наполягатиме на тому, що злочину має бути надана складна оцінка. А саме звинувачення за статтею 171 - Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. Також представники прокуратури мають взяти до уваги Закон про соціальний захист журналіста. Згідно з цим документом, напад на предствників ЗМІ прирівнюється до нападу на співробітника правоохороннимх органів.

 

Саме такі дії суду, на думку представників АТВ, допоможуть зупинити подальші випадки нападів на співробітників телекомпанії. Олександр Філіппов каже, що на їх адресу починають надходити погрози щодо наступних провокацій 20-го жовтня. В цей день має відбутися наступне засідання суду за позовом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення проти ТОВ «Телекомпанія "АТВ при Одеській національній академії зв'язку ім. О.С. Попова"». Через дзвінки з погрозами керівництво АТВ звернулося до мешканців Одеси із проханням не приходити цього дня до суду.

 

Як повідомляла ТК, у кінці серпня оператор телекомпанії АТВ Дмитро Докунов та журналіст Олеся Клинцова зазнали серйозних поранень під час зйомок мітингу біля Одеського окружного адміністративного суду, який розглядав справу за позовом Нацради проти АТВ щодо анулювання її ліцензій.

 

Пан Докунов та пані Клинцова працювали на зйомці мітингу екстремістських організацій - «Свободная Одесса», «Свобода», УНА-УНСО, які під стінами суду протестували проти інформаційної політики телеканалу АТВ. Агресію мітингувальників викликало те, що оператор знімав їх переговори з міліцією - за це на нього напали і відібрали камеру. Під час нападу оператор Докунов дістав кілька різаних ран в руку, а журналістка Клинцова - удар по голові.

 

За словами пана Філіппова, після нападу оператора затримали представники правоохоронних органів. Вони попросили його пред'явити документи, а тоді допитували протягом 15 хвилин.

 

Як розповів пан Філіппов, зараз оператор проходить амбулаторне лікування. Пані Клинцова після струсу мозку за рекомендацією медиків перебуває вдома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20038
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду