Олег Наливайко відкинув звинувачення президента в наступі на свободу слова

7 Жовтня 2009
12957
7 Жовтня 2009
21:28

Олег Наливайко відкинув звинувачення президента в наступі на свободу слова

12957
Олег Наливайко відкинув звинувачення президента в наступі на свободу слова

Під час наради у глави держави з питань захисту свободи слова та розвитку теле- і радіопростору, яка відбулася 7 жовтня, перший заступник і виконуючий обов'язки голови Держкомтелерадіо Олег Наливайко відкинув звинувачення президента в наступі на свободу слова при створенні Каналу територіальних громад. «Я отримав щеплення від темників на все життя», - сказав він.

 

Роз'яснюючи ідею створення КТГ, пан Наливайко зазначив, що зусилля спрямовані на організацію співпраці між обласними телерадіокомпаніями, і назвав три причини, які спонукали Держтелерадіо розглянути це питання, зауваживши, що наразі комітетом не прийнято жодного рішення щодо створення КТГ.

 

«Нам потрібно об'єднувати регіони України, і, на мій погляд, цим містком міг би стати той телепростір, який існує в областях. Ми повинні зробити банк телематеріалів, фонд найкращих зразків, до якого будуть мати вільний доступ абсолютно всі. Сьогодні крім програми "Час країни" системно більше нічого не робиться. Є обмін тим чи іншим контентом на рівні особистих контактів. У нас є Інститут підвищення кваліфікації, який зміг би оцінювати той чи інший творчий доробок, давати ті чи інші поради, не втручаюсь у редакційну політику», - сказав Олег Наливайко.

 

За його словами, друга причина полягає в збільшенні рейтингів ОДТРК. Нині частка обласних ТРК складає приблизно 4%, а в новин доходить до 10%. «У нас є величезний потенціал росту за рахунок покращення якості контенту. У нас є мета взяти цю частку і стати впливом в кожному регіоні мовником», - зазначив він, додавши, що нині закладаються кошти на виготовлення програм держзамовлення в обсязі 2,5-4 години, тимчасом як на розповсюдження - 12-15 годин. Заповнивши ці 11-12 годин, Держтелерадіо хоче допомогти поліпшити контент ОДТРК.

 

Третя причина полягає в тому, що Держтелерадіо вирішив скористатися потенціалом трьох київських каналів - УТР, телеканалу «Культура» і КДРТРК. Остання телекомпанія, на його погляд, нині найкраще озброєна кадрово і технічно. Він також запевнив, що не планується створення жодних оргструктур.

 

Наливайко нагадав, що назва «Канал територіальних громад» належить пану Чижу, який почав втілювати цей проект ще 5 років тому. «Це назва не каналу, не студії, а програми. На сьогодні координація буде як у бібліотеці: хороший бібліотекар зможе показати - де взяти, порадити, що взяти. Ці функції буде виконувати виключно КДРТРК», - сказав він.

 

Цього року держзамовлення в жанровому і кількісному планах буде збережено в повному обсязі. Наступного ж року виконуючий обов'язки голови Держкомтелерадіо планує обговорити принципи його формування разом із радою директорів ОДТРК, залучивши для цього й Інститут підвищення кваліфікації.

 

Крім того, цьогоріч Держкомтелерадіо не планував залучати додаткові кошти для створення ТРГ, а от наступного мав намір попросити в уряду коштів на логістику.

 

Що стосується технічного розповсюдження, то цього року програми планувалося передавати через «Укркосмос», РРТ і кур'єрською поштою. Наступного ж року є намір робити це через інтернет.

 

За словами Наливайка, створення системи обміну матеріалами триває вже 5 років. Цим питанням займалися його попередники Іван Чиж та Едуард Прутнік. «Фактично ідея вже давно назріла. Я хотів би бути ефективним менеджером і довести цю ідею до логічного завершення», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12957
Читайте також
27.10.2009 11:33
Вячеслав Старейченко и Татьяна Шимко, «Известия в Украине»
29 143
08.10.2009 07:43
Інна Кузнецова, «Радіо Свобода»
40 273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду