Держтелерадіо знову хоче створити загальноукраїнський телеканал

25 Вересня 2009
13920
25 Вересня 2009
14:34

Держтелерадіо знову хоче створити загальноукраїнський телеканал

13920
Запуск «Каналу територіальних громад» заплановано на жовтень
Держтелерадіо знову хоче створити загальноукраїнський телеканал

На робочій нараді в Держкомтелерадіо 23 вересня оголосили, що в дуже стислий термін має бути створено новий канал, який називатиметься «Канал територіальних громад» (КТГ) і який має розпочати тестове мовлення з 25 жовтня. Про це «Детектор медіа» на умовах анонімності розповіли директори ОДТРК, що  були присутні на нараді.

 

Фактично на всіх частотах протягом 14-15 годин мовитиме супутниковий комерційний телеканал «Терра ТВ», а ОДТРК рестранслюватимуть його сигнал.

 

«Йдеться про те, щоб ОДТРК залишити тільки невеличкі програмні "вікна". Все решта вимагають віддати на ретрансляцію, яку робитиме телеканал "Терра"», – каже один із учасників наради.

 

При цьому у співрозмовника ТК викликає тривогу той факт, що відповідатиме за так схему не заступник голови Держтелерадіо Микола Білоус, якого називають куратором проекту, не «Терра», а власники ліцензії, тобто ОДТРК. Попри те, що контролювати чи впливати на продукт, який транслюватиметься в ефірі, вони не зможуть.

 

Заступник голови Держтелерадіо Микола Білоус поки що відмовився коментувати цю інформацію, пообіцявши розповісти про реформування ОДТРК, коли його буде завершено.

 

За словами директорів ОДТРК, саме реформування відбувається дуже швидко. Причиною ударних темпів співрозмовники ТК називають те, що канал має почати роботу вже під час президентських виборів.  

 

«По суті справи, нас штовхають на суборенду каналу, що є заборонено законом. А з Нацрадою нам доведеться розбиратися самим», – зазначив директор ОДТРК, який не побажав оприлюднити своє ім'я.

 

Директори ОДТРК вважають, що назва «Канал територіальних громад» – цинічна, оскільки жодна територіальна громада не зможе жодним чином впливати на його контент.

 

У Нацраді ТК сказали, що з ними це питання ніяк не обговорювалося. Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктор Понеділко розповів ТК, що, згідно з законодавством, зміна територіальної категорії каналу передбачає «ліцензування за повною схемою».

 

«Якщо навіть Запорізька ОДТРК тепер стане КТГ і виходитиме за межі Запорізької області, то має відбутися повне переліцензування.  Тобто заявка на ліцензію, далі конкурс, в якому ще треба перемогти і т. д.  Але якщо ми навіть завтра оголосимо конкурс, то він закінчиться тільки через два місяці», – сказав Понеділко.

 

Член Нацради Ігор Курус також скептично оцінив перспективи відкриття КТГ в такі стислі терміни («Це просто нереально»), до того ж здивувався, що базовий канал планується запустити на базі комерційного мовника «Терри ТВ», адже супутникове мовлення є, наприклад, у Дніпропетровської, Київської, Закарпатської ОДТРК.

 

ТК також стало відомо, що ОДТРК залишають у середньому 3,5 години для власного виробництва, дві з яких будуть транслюватися на каналі на регіон у «регіональних вікнах», а 1,5 робитимуть для трансляції по мережі КТГ.  

 

Генеральний продюсер «Терри ТВ» Віктор Підлісний підтвердив ТК, що їхній канал і справді збиратиме програми від обласних компаній, формуватиме сітку мовлення і розповсюджуватиме сигнал по мережі ОДТРК.

 

«Це для того, щоб Україна знала про всю Україну. Має бути створено державне підприємство КТГ, спільно з яким ми й будемо працювати», – сказав Підлісний.

 

Також, за його словами,  25 жовтня буде розпочато тестове мовлення, а 9 листопада почнеться мовлення в повному обсязі.

 

Це вже не перша спроба Держтелерадіо реформувати ресурс ОДТРК, об'єднавши частотний ресурс регіональних компаній для створення загальноукраїнської мережі. Раніше про наміри створити канал суспільного мовлення саме з назвою «Канал територіальних громад» заявляв екс-голова Держтелерадіо Іван Чиж. Аналогічний проект пропонувався і командою наступника Чижа в кріслі голови Комітету Едуарда Прутніка – він мав назву «Перший громадський» і втілювався на базі Київської державної регіональної ТРК.

 

 

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України розпорядженням від 9 вересня призначив Олега Наливайка першим заступником – виконуючим обов'язки голови Державного комітету телебачення та радіомовлення, а Миколу Білоуса – заступником голови Державного комітету телебачення та радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13920
Читайте також
27.10.2009 11:33
Вячеслав Старейченко и Татьяна Шимко, «Известия в Украине»
29 130
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бывалый
5277 дн. тому
Знову створити загальноукраїнський телеканал хоче не Держтелерадіо, а його черговий новий керівник, до речі, ще не призначений Верховною Радою. Першим був І.Чиж зі своїм УТРом, другим - Е.Прутнік з "Першим Громадським". Врахоховуючи, що ідея має приватний характер, слід очікувати, що проект буде обслуговувати чиїсь приватні інтереси, зокрема перед виборами.
zlobin
5279 дн. тому
полныый бред и очередная брехня. Посмотрите на лицензию Терры. о каком спутнике речь.
yo
5284 дн. тому
Точно. Вроде такой себе канал, а такую бучу поднял. Что-то там не так. Нодо бы разобраться, товарищи.
Знающий
5288 дн. тому
Та нічого вони не заносили, тому, що М.Білоус і сам був серед засновників "Терри-ТВ" і він просто зацікавлений у тому, щоб через компанію заходили живі кошти:) Мало того Білоус почав вже роздавати посади своїм одногрупникам, однокурсницям і просто друзям і всім розповідає, що йому мандат дала сама ЮВТ, але вона навіть не знає що Білоус займається такими движняками:) Але у вузькому колі друзів Білоус сказав, що він не буде довго працювати на державу, а бистро зрубить "бабло" і потім буде на "Террі" нормально себе почувати:)
Le
5288 дн. тому
А разве Терра занесла? Ее заесли, и то на время выборов, а потом и ее кинут... Что-то уж слишком "хиленькая" компаниядля масштабов всех областей... Точно кинут!
boss
5288 дн. тому
Довідка «ТК» Віктор Олександрович Підлісний народився 23 жовтня 1952 року в Києві. 1977 року закінчив Київський інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Працювати почав у Держтелерадіо УРСР на посаді режисера Головної редакції мовлення для дітей та юнацтва Українського радіо. Без відриву від виробництва закінчив у 1983 році Асистентуру-стажування при КДІТМ УРСР ім. Карпенка-Карого. З 1985 року – режисер Головної редакції наукових та пізнавальних програм Українського телебачення на УТ. В 1989 році разом із колегами утворив мале підприємство «Студія “Рада”», в якій був художнім керівником. Основним напрямком діяльності студії була робота в Чорнобильській зоні над циклом документальних фільмів «Радіоекологічні наслідки аварії на ЧАЕС». Після трансформації «Ради» в телеканал «Гравіс» 1992 року створив ТРК «Терра». Донині компанія працювала в режимі виробника над створенням циклових програм для центральних і регіональних каналів, документальних фільмів, різноманітної відеопродукції. Програми компанії відзначалися на Міжнародному фестивалі екранних мистецтв «Кіно тур», Всеукраїнському фестивалі «Людина і зброя», Всеукраїнському фестивалі телепрограм «Калинові острови», міжнародному телевізійному фестивалі «Агросвіт». У доробку – документальні фільми «Криниця вдовиних сліз», «Жити заборонено» (про Голодомор 1933 р.), «Країна діда Савки» (тема Чорнобиля) та інші. Нагороджений грамотою Кабінету Міністрів «За вагомий внесок у розвиток журналістики та активну громадську позицію». Все! Тепер за ОДТРК , ДЕРЖТЕЛЕРАДІО , НАЦРАДУ , ВОЛЮ - ШМОЛЮ , КУРУСА , БІЛОУСА ЧИЖА, і геть усіх "ПРХВЕСІЙНИХ" телевізійників можна бути спокійними. ПРАВЕЛЬНІМ ПУТЕМ ИДЕТЕ , ТАВАРИСЧИ! УПЕРОД!
123
5288 дн. тому
ТК, ну как всегда не выяснили самого интересного: сколько ТЕРРА занесла в гостелерадио и персонально Белоусу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду