Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера»

23 Вересня 2009
21357
23 Вересня 2009
14:23

Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера»

21357
Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера»

Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера». Вони звинувачують видання в образі честі й гідності та наполягають на відшкодуванні моральної шкоди у розмірі по 100 тисяч грн. кожному.

 

Прецедент виник через публікацію в № 27 (22-28 липня 2009 року) матеріалу «Корупція в обласній ДАІ». Основою для статті слугує відкрите звернення співробітників УДАІ УМВС України в Тернопільській області до Міністра МВС України Юрія Луценка. У ньому, зокрема, йдеться про корумпованість керівництва автоінспекції.

 

З метою представити іншу точку зору редакція звернулася до представників УДАІ УМВС в Тернопільській області. Керівник ЦГЗ Лецкалюк М.В. розповів кореспонденту «Нової Ери» наступне: «Кожна інформація може заслуговувати на увагу лише тоді, коли буде авторизована, якщо хтось під нею підпишеться. Дана інформація має анонімний характер, тому апелювати немає до кого. І ми не будемо виправдовуватися. Не заперечую також, що цей матеріал може бути замовним. Але, є гарний вислів: собака гавкає, караван іде».

 

Після публікації цієї цитати в рамках матеріалу редакція отримала позовні заяви від керівників обласних управлінь ДАІ та УМВС. У них видання звинувачують у замовному характері статті, в анонімності та бездоказовості.

 

За інформацією «Нової ери», після публікації матеріалу до редакції газети зателефонував начальник ЦГЗ УМВС України в Тернопільській області Шворніков С.М. - з метою «уточнення інформації про видання». Наприкінці розмови він додав: «Нова Ера», ну ви й попали». «Дане висловлювання, яке, завдяки увімкненому гучномовцю, чули усі присутні в редакції, ми розцінюємо як погрозу», - зазначають працівники редакції.

 

Крім того, представники управління УМВС України в Тернопільській області наполягали на тому, що редакція має опублікувати спростування матеріалу «Корупція в обласній ДАІ». Журналісти намагалися з`ясувати, які саме факти підлягають спростуванню, і навіть зареєстрували відповідного листа, однак ані жодної відповіді, ані тексту спростування від працівників УМВС не надійшло. Натомість у позовних заявах представники міліції зазначили, що «жодної відповіді від редакції не отримали».

 

Після такого перебігу подій Колектив тернопільської газети «Нова Ера» висловив занепокоєння ситуацією зі свободою слова. Відповідного листа з проханням взяти ситуацію під контроль редакція направили Президенту Віктору Ющенку, Прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко, Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, Голові комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Ганні Герман, Міністру МВС України Юрію Луценку, Генеральному прокурору України Олександру Медведьку, Голові СБУ Валентину Наливайченку, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Ніні Карпачовій. Крім того, адресатами «Нової Ери» є представники органів місцевого самоуправління - Тернопільської облдержадміністрації та Тернопільської облради.

 

Зокрема, у листі йдеться:

 

«Парадоксально, що саме правоохоронні органи, які покликані захищати права і свободи громадян України та сприяти дотриманню свободи слова, здійснюють тиск на незалежне видання»

 

Співробітники редакції підкреслюють: «У випадку, якщо наступ на свободу слова триватиме і надалі, редакція газети «Нова Ера» залишає за собою право боротися за свої конституційні й професійні права, відстоювати свободу слова усіма доступними законом засобами, зокрема, голодуванням».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21357
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
cnfhbr
5012 дн. тому
cnfhbr - Цікаво, Лецкалюк ще працює? На сьогодні щось не видно публікацій в пресі, де б згадувалось його прізвище!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду