Журналісти Фоменко і Хоменко не хочуть, щоб їх судив суддя, якого вони критикували

14 Вересня 2009
16103
14 Вересня 2009
18:13

Журналісти Фоменко і Хоменко не хочуть, щоб їх судив суддя, якого вони критикували

16103
Журналісти Фоменко і Хоменко не хочуть, щоб їх судив суддя, якого вони критикували

Журналісти-розслідувальники Володимир Фоменко й Ілля Хоменко протестують проти участі судді, якого вони колись критикували в публікаціях, у судовій справі за позовом проти них. Про це йдеться в їхньому відкритому листі, який надійшов на адресу ТК (з відкритим листом можна ознайомитися тут).

 

Позов про захист честі і гідності проти Фоменка і Хоменка висунув колишній губернатор Чернігівщини Микола Бутко. Приводом стала стаття «Знову - умертвіння» («Дзеркало тижня», № 27/2008). Проте стурбованість авторів «Дзеркала тижня» викликав не сам факт позову, а суддя, котрий головує у справі.

 

Позов було подано до Деснянського районного суду міста Чернігова. «Згідно з процедурою, прийнятою у Деснянському райсуді, розподіляють справи між суддями  заступники голови суду. Цю обрав для себе заступник голови у цивільних справах, персонаж нашої статті "Це - ненадовго" Вадим Коверзнєв», - стверджують журналісти. Перше клопотання відповідачів про відвід суддя Коверзнєв не задовольнив.

 

У зв'язку з цим журналісти закликають колег і правозахисників сприяти неупередженому дослідженню цієї ситуації. «Україна сьогодні стала унікальним полігоном з відпрацювання схем юридичного тиску на пресу. Та коли право судити журналіста довіряють персонажу його критичної статті - це вже занадто навіть для вітчизняної Феміди. Ми розуміємо, що судимося не з відставним чиновником і не з кабінетним ученим. Проти нас постала та корупційна система, діяльність якої ми досліджували два десятиліття. Єдиною протидією їй може бути суспільна увага до справи», - заявляють вони.

 

Нагадаємо, що в 2002 році невідомі намагалися вчинити замах на життя Володимира Фоменка й Іллі Хоменка: тоді хтось зіпсував гальма їхнього автомобіля. Розслідування справи Солом'янським РУ ГУ МВС у місті Києві завершилося нічим.

 

Володимир Фоменко й Ілля Хоменко - чернігівські журналісти, які спеціалізуються в жанрі розслідування. Публікували свої матеріали в газеті «Дзеркало тижня», звідки пішли у зв'язку зі скороченням штатів торік. Нині працюють на першому каналі Національної радіокомпанії України. За весь час професійної діяльності програли лише один судовий процес про спростування, предметом якого стали статті, присвячені корупції в українській судовій системі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду