Мудрість бути глупуватим

10 Вересня 2009
6686
10 Вересня 2009
08:10

Мудрість бути глупуватим

6686
Мудрість бути глупуватим

В очікуванні «Телетріумфу» маневруючи між рекламними паузами, хотілося побачити якомога більше програм, щоби по церемонії зрозуміти, що вважається нині досягненням. Страху пропустити перший показ, черговий випуск чи наступну серію, тим пак не побачити чогось від початку до кінця, на жаль, протягом усього минулого телероку не виникало.

 

І от нарешті нічний показ телеверсії церемонії вручення нагород найкращім серед кращих. Прекрасні модернові декорації, іменний (а не черговий) хореографічний пролог, дотепні й розкуті екраннознані ведучі, а далі...

 

Номінація - пісня, дві номінації - пісня, три номінації - пісня з гуморком...

 

Чому тріумфатори не користаються з безмежних можливостей свого мистецтва, а розбирають призи під час простенького естрадного концерту - зрозуміти важко. Були ж телемости з різними країнами, то чому неможливий теледіалог між вітчизняними каналами зі святкових студій номінованих програм, зі щасливими обличчями їхніх творців? Чому свято наймолодшої музи не демонструє єдності й індивідуальності телевізійників? Хіба показ дайджесту найкращої продукції не був би цікавішим (не кажучи про корисність), ніж хай навіть прекрасні естрадні номери? Дуже дивно, що представлена антологія найкращого телепродукту розрахована ледь не всуціль на тих, кому до 30 років. Складається враження, що найвищий сенс ТБ - конкурувати з комп'ютером.

 

Всі країни мають таланти, і чудово, що колишні обласні огляди самодіяльності або шкільні олімпіади отримали нині телевізійне втілення. Цікаво було б дізнатися, чи не дешевше робити щось власне, ніж купувати продукт, який, звісно, єднає нас із усім світом, але не стимулює пошуку власної неповторності.

 

Кожен митець, що б там він не декларував, перш за все виявляє свої думки, смаки, хвилювання. Не вірю, що жодного телевізійника не цікавить театр, наука, народна творчість, класична музика, живопис. Чому ж немає в цій царині не те що номінантів, але навіть й чогось заохочувального для найбільш вдалих спроб? Чи все це вмістилося в шокуюче-змістовну номінацію - «навчально-пізнавальна соціально-культорологічна»?

 

Коли ведучі оголосили про відзначення ідентифікаторів каналів, я завмер в очікуванні імен та облич авторів ідеологій, філософій розвитку, концепцій. Виявилося, йдеться про заставки. Тоді цілком нормально відзначати промоакції, які виявилися цікавішими за сам продукт.

 

Зала двічі завмирала в хвилинах мовчання по колегах, які пішли з життя. Подумалось: який швидкий і безжальний цей життєплин. Який він дорогоцінний і на що ми його витрачаємо.

 

Досвідчена Тетяна Цимбал кількома фразами зуміла передати залові своє хвилювання. Цікаво, чи звернули увагу її молоді колеги на володіння голосом, здатність застосовувати кілька резонаторів, а не загально-радісно і швидко стомлюючи горлати.

 

Часто-густо наше телебачення справляє враження свідомої простакуватості, невимушеної провінційності й навіть мудрованої глупуватості. Проте всі добре пам'ятають моменти солідарності, громадянської сміливості, політичної принциповості у новітній біографії телецеху.

 

Привітання колег одним із тріумфаторів зі святом жнив виборчої компанії, що наближається, здається, викликало масову пирхоту. Сподіваюся, це ознака бажання, щоби голос екрану завжди звучав чисто.

 

Олексій Кужельний, народний артист України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Кужельний
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду