Ольга Червакова поцікавилася у Комісії з журналістської етики, чи порушила вона етичні норми

8 Вересня 2009
20591
8 Вересня 2009
11:42

Ольга Червакова поцікавилася у Комісії з журналістської етики, чи порушила вона етичні норми

20591
Ольга Червакова поцікавилася у Комісії з журналістської етики, чи порушила вона етичні норми

Спеціальний кореспондент телеканалу СТБ Ольга Червакова звернулася до Комісії з журналістської етики з проханням роз'яснити чи порушила вона етичні норми, спілкуючись з народним депутатом Олександром Ткаченком. Вона просить членів Комісії відповісти: чи були запитання, поставлені Олександру Ткаченку, соціально значущими і коректно сформульованими, чи є обґрунтованою відстань, на якій журналістка тримала мікрофон під час інтерв'ю.

 

Також Ольга Червакова просить Комісію з журналістської етики прокоментувати сутичку депутата і мікрофона, яка сталася в дверному отворі кулуарів Верховної Ради і припущення деяких соратників Олександра Ткаченка, що, начебто, кореспондент «навмисно торкнулася мікрофоном обличчя народного депутата» та «почала вести по ньому».

 

Копію цієї заяви кореспондент СТБ направила голові парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Ганні Герман.

 

Нагадаємо, що парламентський комітет мав розглянути інцидент між Черваковою і Ткаченком 2 вересня, але засідання не відбулося через відсутність кворуму.

 

Сам інцидент між знімальною групою телеканалу СТБ та народним депутатом України Олександром Ткаченком стався 1 вересня 2009 року у будівлі Верховної Ради України.

 

На захист знімальної групи СТБ виступили Київська незалежна медіа-профспілка та журналісти. Триває збір підписів під звернення журналістів, щодо підтримки знімальної групи СТБ та заклик до бойкотування законодавчих ініціатив КПУ. Охочих приєднатися до вимог прохання надсилати свої підписи на адресу:  letter.tk@gmail.com.

 

Текст заяви Ольги Червакової до Комісії з журналістської етики наводимо повністю.

 

 

 

Голові комісії з моралі

Володимиру МОСТОВОМУ

Спеціального кореспондента

телеканалу СТБ

Ольги ЧЕРВАКОВОЇ

 

 

Копія:

Голові комітету ВР

з питань свободи слова та інформації

Ганні ГЕРМАН

 

ЗАЯВА

 

1 вересня 2009 року у будівлі Верховної Ради України стався інцидент між знімальною групою телеканалу СТБ та народним депутатом України Олександром Ткаченком. Даючи інтев‘ю нашому телеканалу, депутат вдарив по мікрофону і почав рух від камери. Внаслідок моєї спроби з‘ясувати, чим продиктована агресія депутата щодо телеапаратури, пан Ткаченко висмикнув в мене з рук мікрофон та пожбурив його зі сходів. Мікрофон пролетів три поверхи, впав на підлогу та тріснув. Внаслідок пошкодження техніки було унеможливлено виконання мною професійних обов‘язків. Одразу після інциденту ми викликали міліцію, яка склала протокол правопорушення. Весь процес спілкування з депутатом зафіксовано на відео.

 

Цей інцидент набув великого суспільного резонансу, а деякі політики, намагаючись виправдати поведінку депутата Ткаченка, чинять спроби дискредитації знімальної групи СТБ та звинувачують її в непрофесійності і порушенні етичних норм поведінки під час спілкування з представником влади.

 

З метою попередження подальших спекуляцій звертаюсь до очолюваної Вами комісії з проханням роз‘яснити, чи порушила я етичні норми, спілкуючись з депутатом, зокрема, відповісти на наступні запитання:

 

Чи є запитання, які я задавала народному депутату щодо ініціативи обмеження кількості журналістів в парламенті, обґрунтованими та соціально значущими? Чи досить коректно вони були сформульовані?

Чи є обґрунтованими мої подальші запитання до депутата після того, як він вдарив по мікрофону і почав тікати від телекамери?

Чи вважаєте ви обґрунтованою відстань, на якій я тримала мікрофон біля депутата?

Чи бачите ви в діях депутата ознаки порушення статей Кримінального Кодексу, що захищають права журналістів на отримання інформації?

 

Прошу Вас також прокоментувати сутичку депутата і мікрофона, яка сталася в дверному отворі кулуарів ВР і припущення деяких соратників О.Ткаченка, що, начебто, я «навмисно торкнулася мікрофоном обличчя народного депутата» та «почала вести по ньому».

 

Відеоматеріали щодо інциденту та супроводжувальний лист від телеканалу надаю додатково.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20591
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Stringer
5341 дн. тому
Вы попарились, коментаторы??? вы хоть сюжет видели??? не быдьте ж стадным животным, или лизните своего избранника глубже
Справедливий
5341 дн. тому
"На захист знімальної групи СТБ виступили Київська незалежна медіа-профспілка та журналісти", - а хто захистить нещасного депутата Ткаченка, з якого розбещена, безсоромна і нахабна скандалістка відверто знущалася? Після того, як він двічі терпляче відповів їй на її дурні запитання, вона, не даючи йому пройти, втретє намагається спитати його про те ж саме, але інших слів не добере. Кому б не урвався терпець?
Вася
5342 дн. тому
Раньше только депутаты за народные деньги дрались друг с другом. Теперь и журналисты хотят скандалить и получать за это лэвэ. Вывод - ограничить количество депутатов и журналистов в парламенте. Чтобы никому не было обидно. Съэкономленные средства пустить на создание второго буфета в ВР. Директором нового буфета назначить Ткаченко, официанткой - Червакову. Ночная цирковая программа буфета - силовое отрывание микрофона (Ткаченко). Стриптиз с микрофоном (Червакова). В буфет пускать только членов КПУ и журналисток-стриптизерш. Транслировать цирковую ночную программу из нового буфета по каналу "Рада" для поднятия рейтингов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду