Недитяча анімація

18 Серпня 2009
14668
18 Серпня 2009
14:40

Недитяча анімація

14668
Психологи і батьки вважають, що сучасні мультфільми діти можуть дивитися тільки з коментарями дорослих
Недитяча анімація

Філософія життя - добро перемагає зло. Це дитині втовкмачують ще з пелюшок. І так вже вийшло, що в дитячих казках добро не таке вже світле й милосердне. Почитати хоча б братів Грімм. Такі облюбовані мультиплікаторами, сценаристами й самими дітлахами казочки про Червону Шапочку, Білосніжку чи Хлопчика Мізинчика - цілковита різанина.

 

Згадаємо, на чому росли ми. Ось хоча б мультсеріал усіх часів й народів «Том і Джері».

Кожну серію Кіт та Миша, а інколи підключалися ще й собаки, решетили одне одного, вивертали навиворіт, вбивали в землю, пускали на корм рибі. Коротше, повний садистський набір. Це не мультик, а просто страшний сон пацифіста.

 

Хоча й там є повчальне й позитивне. Шкідливий кіт завжди покараний за свої вибрики. І навіть у нього прокидаються співчуття й сумління: от викинув він мале цуценя в проливний дощ з хати, а потім пожалів бідолаху.

  

Що ж маємо зараз? Зазвичай глядачам пропонуються цікаві анімаційні стрічки для сімейного перегляду. Зміна категорії з «для дітей» на  «для сімейного перегляду». Що означає ця, здавалося б, суто технічна зміна? Візьму кілька останніх прем'єр: «Монстри проти Чужих», «Кароліна в країні кошмарів», «Вперед i вгору» й хіт сезону «Льодовиковий період 3».

 

Світлана Ройз, член європейкої професійної психотерапевнтичної ліги, зазначає «По моему мнению, нет вредных мультиков. Есть мультики, показанные несвоевременно, не совпадающие по возрасту, и есть не «откомментированные» мультики».

 

Отож, розбір польотів. Що маємо, що бачимо і що сприймаємо. Думки батьків й коментарі психолога.

 

Почнемо з «Монстри проти чужих». Якщо сприймати цю стрічку серйозно, то можна й просльозитися. Перші півгодини в мене самої було щось близьке до депресії. В дівчину на її весільній церемонії потрапляє метеорит і вона обертається на могучого велетня. За якихось десять хвилин Сюзен, так її звуть, втратила нареченого, сім׳ю, надію на щасливе майбутнє й свободу. Тепер її дім - військова лабораторія, з якої ніхто ще не виходив. Там вона зустрічає різних монстрів. З ними героїня буде битися проти іноплонетян. Плата за перемогу - вихід на волю.

  

Мама Маша, хлопчику 4 роки, дівчинці 12 років: «В «Монстрах» малышам больше всего понравилась идея, история. А вот графику они не оценили. Лично мое мнение - большинство сцен рассчитано на взрослую аудиторию. Шутки агресивные, жестокие и не соответствуют детскому возрасту. Дети не понимают разницу между мультяшными героями и реальностью. Они верят, что если на человека уронить большой булыжник, - тот встанет и пойдет дальше».   

 

Світлана Ройз: «В этом мультике (если мы ищем  не то, что вредно или полезно, а что взять необходимо) хороша тема - я - настоящий, мои сильные стороны, чего я на самом деле хочу, тема созависимых отношений. Конечно, с ребенком все это нужно «дорабатывать» дома, обсуждать. Знаете, многие детки на прием приходят с ощущением - я монстр, я чужой, меня никто не любит и не полюбит - и, кстати, этот мультик помогает почувствовать себя и трансформировать свои воображаемые недостатки в отличия и достоинства».

 

«Кораліна в країні кошмарів» - непогано для загального розуміння світу. Проблема сімейних стосунків, взаємодії батьків та дітей. Форма подачі, щоправда, якась трохи моторошна. Нова родина Кораліни - ідеальна. От тільки замість очей в них гудзики. Те саме чекає й на саму героїню.  

 

Мама Ніна, діти 3 і 12 років: «К мультфильмам отношусь очень избирательно. Что-то под названием «Коралина в стране кошмаров» детям никогда бы не показала. Просто за одно название! Отдаю предпочтение рисованым советским мультикам. И обязательно смотрю все вместе с ребятами, комментируя непонятные и проблемные моменты».

 

Світлана Ройз: «Этот фильм сын смотрел вместе с папой. На мой вопрос - Миха, как тебе фильм, он ответил - «ну, если потом спать с родителями или уметь вообще не обращать внимание на экран, или не бояться кошмаров... то нормально. А так страшно. Но детям смотреть можно».

 

«Льодовиковий період - 3», як і дві попередні частини, - джерело позитивного настрою. За годину з хвостиком однієї серії можна насміяти  додаткові десять років життя. Єдине, в останній частині тема кохання подана явно по-дорослому. А взагалі робота якісна, зроблена на совіть.

 

Мама Ірина, хлопчику 8 років: «Дивилися тільки «Льодовиковий період». Микита був у захваті. Він у нас типічна сучасна дитина. Шалений й без гальмів. Й ці модернові мультфільми тільки погіршують ситуацію. Він їх надивиться й починає вдома все громити».

 

Світлана Ройз: «В «Ледниковом периоде» можно акцентировать внимание на теме одиночества и отвергнутости - эта тема проходит через все серии.  В последнем мультике ценность семьи и отношений может тоже дать направление для мыслей. Современные детишки вместе с мультиками (с помощью родителей, конечно) могут задавать себе эти вопросы и отвечать на них».  

 

Взагалі сучасне покоління наших чад доволі специфічне. В них інша реактивність мислення, вони сприймають інформацію з екрану краще, ніж з листка паперу. Й якщо в вашому реченні більше десяти слів, будьте впевнені - вас вже не слухають. Для цього покоління дорослі - це просто нудні черепахи. Малим подавай все коротко й по темі. Є в цьому свій плюс, але, звісно, й мінус.

 

Цих діточок дуже важко навчити співчуттю та співпереживанню. Вони можуть байдуже дивитися мультфільми, під які дорослі заливатимуться крокодиловими сльозами. 

 

В таких стрічках, як «Вперед і вгору», є цей загублений шматок мозаїки.

 

Світлана Ройз: «Вверх» - мультик удивительно психологичный для разных возрастов.  Этот мультик - сплошная психотерапия - начиная с титров - фиксации на позитивных эмоциях (помните, фотоальбом с перышками, наклейками) - это давняя психотерапевтическая практика - фиксация на ресурсных воспоминаниях, до заботы о Бекасе, размышлениях о настоящем, об умении отпускать».

 

Артем - 20 років, середньому братові - 5 років, молодшій сестрі рік і два місяці: «Мультфильмы для семейного просмотра,  я считаю, не расчитаны на детей. Малыши там мало что поймут или поймут неправилно. Детские мультики это те, которые крутят по телеканалам типа ТЕТа где-то после двух часов дня. Там есть все: и развивающее мульты для карапузов от 1,5 года, и такой тупняк типа «Черепашек нинзя», «Бэтмена» для старшеньких. Мой малой любит смотреть советскую класику типа «Ну, погоди!» и то, где что-то взрывается, много двигается. И, конечно, это не проходит просто так: брат бегает по квартире и кричит «Я - Черный Плащ!» или «Я - Бэтмэн!».      

 

Світлана Ройз: «В психологии есть постулат - нет ничего вредного, нет ничего полезного - есть только необходимое. И в каждом формате мы можем найти, на чем акцентировать внимание. И конечно же, для любых детских переживаний должно найтись наше взрослое время, сочувствие и пояснение. Тогда все, что мы видим-слышим-чувствуем мы будем воспринимать как опыт, который пойдет в копилку нашей зрелости».

 

Батьки не можуть відгородити дітей від усього, але багато чого можуть пояснити. Хоча б, розказати дитині, що злу відьму у «Русалонці», яку проштрикнули мачтою корабля, теж треба пожаліти.

 

Психологи кажуть - дивіться на здоров'я, батьки раді були б не показувати, та більше дітей розважати особливо нічим. А що про це думають самі творці мультфільмів?

 

На питання ТК дивитися чи не дивитися, мультиплікатор Давид Черкаський відповів: «Когда я создаю мультфильм, я не рассчитываю аудиторию. Мне просто повезло, что мои работы смотрят и взрослые, и дети. Скажу так: если картина хорошая, так она хорошая. Если плохая, так её не надо смотреть ни взрослым, ни детям».

 

Олена Перепеляк, студентка Києво-Могилянської школи журналістики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Перепеляк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14668
Читайте також
04.09.2009 09:02
Вита Рамм, «Известия в Украине»
5 422
06.07.2009 17:04
Наталія Рекуненко
для «Детектор медіа»
33 724
02.07.2008 13:27
Наталія Рекуненко
для «Детектор медіа»
14 971
28.05.2008 10:12
Наталія Рекуненко
, для «Детектор медіа»
17 230
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Поліглотка
5362 дн. тому
Звідки мода на двомовні статті? Може, ще латини й греки в оригіналі понаписувати в український (чи який?) текст з поваги до могучего русского язика? Навчіться вже нарешті мови країни, в якій живете. Хоч себе поважайте, щоб не виглядати неграмотними невігласами.Стаття написана абияк: ні, щоб заглибитися в тему і так, щоб по суті коментарі взяти.
кокотюха
5362 дн. тому
Вперед і вгору - найзанудніший мультик на світі. Всі ми постаріємо, але поки не постаріли - треба жити. Навіть старим треба жити, причому не депресувати. А тут - суцільна понурість, типу добрий психологічний мульт. Мені вистачає психологічного "дорослого" кіна, і я краще показав дитині два разі Льодовиковий період - оце мультяшка, та ще в класному українському перекладі. По "доброму і мудрому" повчальному занудству Вперед і вгору стоїть на другому місці після старого радянського суперзанудного мультика "Девочка и дельфин". Чому добро неодмінно мусить бути печально - депресивним?
читателль
5363 дн. тому
Попала // 18.08.2009 16:49:42 - да, "потрапляє" пропустив. як і весь ваш пост - надто вже був шокований, щоб читати відгуки. що ж, може, хоч тепер студентка таки почне вчитися?..
читателль
5363 дн. тому
А "могучого", "тіпічний", "інопланетяни", "без гальмів", я вже не кажу про "навчити співчуттЮ" або "шкідливий кіт" - це якою мовою? И, с другой стороны, комментарий Артема, коему 20 лет, - он написан на каком языке? Невже там, де вчиться авторка, нині все так погано з елементарною грамотністю ???
Попала
5364 дн. тому
Якщо студентка,треба вчитися, вибачайте занудство. "В дівчину на її весільній церемонії потрапляє метеорит і вона обертається на могучого велетня". Це дівчина на весіллі потрапляє - в халепу потрапляє, коли в неї влучає метеорит. А велетень - він могутній. Та й маму Ірину не гріх поправити, а то вона так і думатиме все життя, що в неї "типічна сучасна дитина". Якби вона повідомила, що в неї "типовый современный ребёнок", редактори допильнували б, еге ж?
Проходящий
5364 дн. тому
Видно, что "студентка Киево-Могилянской школы журналистики" выросла на мультфильмах типа "Тома и Джерри"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду