Віталій Коротич: заява Медвєдєва - прорахунок радників

13 Серпня 2009
45698
13 Серпня 2009
16:23

Віталій Коротич: заява Медвєдєва - прорахунок радників

45698
Відомий публіцист Віталій Коротич, який уже тривалий час живе в Москві, вважає, що відеозаява президента Медвєдева є наслідком діяльності його помічників.
Віталій Коротич: заява Медвєдєва - прорахунок радників

В інтерв'ю Бі-бі-сі він сказав, що візит патріарха Кирила йому видався позитивним, а звернення президента з критикою української влади - прорахунком радників. Розмову вела Світлана Пиркало.

 

– Що ви думаєте про час заяви президента Росії Дмітрія Медвєдєва, її форму? Чи вона є продовженням якихось попередніх заяв?

 

– Відверто кажучи, для мене це загадка, тому що таку заяву, якщо була в ній потреба, можна було робити коли завгодно, і місяць тому, бо аргументи ті самі. Але у стосунках між Україною і Росією надзвичайно багато накопичилося дражливих дрібничок. Останнім часом відбулось видворення дипломатів з обох боків. Крім того, коли Росія подала свого посла, треба було погодження від уряду, і його Україна не давала дуже довго, що вважається дипломатичною мовою за образливе. Це була остання крапля неповаги.

 


Але, з іншого боку, дуже довго це триває. Стосунки зіпсовані вкрай, при чому на якомусь дріб'язковому рівні. Можна сказати, що у промисловому, фінансовому розумінні усе йде нормально. Ну, можливо, крім газу. Але оці дріб'язкові речі справді дратують тих і інших.

 


Мені здалося надзвичайно симпатичним те, що коли нещодавно московський патріарх був в Україні, його зустрічали не тільки квітами, але часом і пікетами, але він усіх благословляв, нікого не проклинав, говорив про мир і дружбу. Тому цей вибух, думаю, завдячує не дуже високій кваліфікації працівників і радників російського президента.

 

– Ви думаєте Дмітрій Медвєдєв просто поклався на те, що йому радники сказали?

 

– Я думаю, що навіть генеральний директор Бі-Бі-Сі сам своїх відозв не пише. А вже коли йдеться про прем'єр-міністрів і президентів, вони, як правило, висловлюють те, що їм пише цілий штаб.

 

– Я не певна щодо генерального директора Бі-Бі-Сі, думаю, від дуже активну участь бере в тому, що він вимовляє, а президент такої країни, як Росія, тим більше...

 

– Але тим більше покладається на радників, які готують усю базу таких заяв. Це не справа першої особи. Я думаю, зараз це лише сприятиме доволі низькому досі рейтингу Віктора Ющенка, і він тепер підніметься, особливо в національно активних західних регіонах України. Тому що такий повчальний наскок на президента держави дуже виглядає перед виборами як акт підтримки теперішнього українського президента. Тому що чимало людей сприймуть це як спробу розмовляти з українським президентом не на рівних. А це завжди згуртовує людей.

 

– Як російське суспільство ставиться зараз до України? Традиційно ми чуємо про братні народи, спільну історію, але опитування громадської думки свідчать про те, що росіяни усе більше вважають українців ворогами. Наскільки заява президента Медвєдєва підтвердила почуття російського народу?

 

– Я думаю, у російському суспільстві є певна частина пуголовків, які справді бажали б знищення стосунків, а у народі ніякої ворожнечі немає, тому що людям нема чого ділити. Великобританія свого часу благополучно вийшла з цього стану, хоч неспокійно. У великих імперіях переважання імперського почуття над національним дуже часто стає масовим почуттям. В Росії воно є. Свій шлях обрало багато країн і народів, але спілкування на рівних дається дуже важко.

 


Ви знаєте, Британія знайшла шлях до створення британської Співдружності націй. В Росії поки що не вдалося створити аналог цієї організації, обстановки довіри і взаємного сприйняття не виникає. Оцієї переваги імперського почуття над національним треба позбуватися, але це непросто. Тут дуже багато залежить від керівників, які мають поводитися тактовно, думати про наслідки кожного свого руху.

 

Мені здається, цим листом буде надано ще кілька відсотків підтримки В. Ющенкові, бо йому, по-перше, залишено право на відповідь. І я гадаю, ця відповідь буде гідною і спокійною. А з іншого боку, під час виборів такі заяви не робляться, тому що вони втручаються у процес виборів, і важко сказати, у якому напрямку вони можуть його змінити.

 

– Президент Росії подав до парламенту законопроект, який зробив би законним втручання російської армії на захист співгромадян зброєю за кордоном. Йдуть розмови про те, як це стосується Криму. Усе це відбувається у річницю грузинських подій. Наскільки ці речі пов'язані?

 

– Я просто тремчу від думки, невже такий ідіотизм може трапитися реально, навколо Криму чи на Кубані, чи десь ще. З одного боку, така заява нічого страшного не несе, зрештою, і Великобританія, і США нервово ставляться до образ своїх громадян у інших країнах.

 


Йдеться про те, як на мене, коли цей закон буде застосовано вперше. Якщо його буде використано як виправдання войовничого втручання в життя інших країн, це буде страшне неподобство. Але як абстрактний закон... держава каже, що вона захищатиме своїх співгромадян. Почекаємо. Там і про сомалійських піратів, і ще про щось.

 

Бі-бі-сі

 

Фото - Lenta.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45698
Читайте також
30.10.2011 19:18
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
34 735
12.08.2009 13:18
Элизабет Джадж (Elizabeth Judge), The Times, Великобритания
30 383
12.08.2009 12:29
Артем Вакалюк, Sostav.ua
39 868
11.08.2009 15:52
Євген Булавка
для «Детектор медіа»
47 613
10.07.2009 09:22
Ігор Лосєв, «День»
13 541
03.07.2009 13:00
Микола Владзімірський
, для «Детектор медіа»
30 094
01.07.2009 10:56
Станіслав Федорчук, «Новинар»
21 266
22.06.2009 14:50
Ілько Майдачевський, «Український тиждень»
14 196
15.06.2009 18:15
Андрій Кокотюха, proUA.com
71 651
15.06.2009 12:49
Татьяна Береговая, «Крымское эхо»
28 908
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Левко
5360 дн. тому
Так, Штати нервово ставляться до образ своїх громадян в інших країнах. Але у випадку Росії йдеться про абстрактних співвітчизників - реально громадян України, які живуть у Криму і яких сама Росія вважає "співвітчизниками". То величезна різниця. А оскільки росіяни (чи російськомовні співвітчизники) живуть у всіх країнах кол. СРСР і в багатьох країнах Європи, це надає Москві великий простір для дії. Такі закони - про застосування сили за кордоном - просто так не ухвалюються.
Ольга
5360 дн. тому
Видно, що пан Коротич довго живе в Москві. Медведєв не винен - то його радники. І патріарх симпатичний, бо нікого не проклинає, а говорить про мир і дружбу. Мабуть, радників гарних має. А Україна, виявляється, сама в усьому винна, бо образила Москву, зволікаючи з погодженням на дипломата. Дякую пану Коротичу, що розкрив нам очі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду