Як писати про те, чого ніколи не бачив

13 Серпня 2009
32310
13 Серпня 2009
12:21

Як писати про те, чого ніколи не бачив

32310
Українські ЗМІ дружно повідомили вчора, що Facebook купив файлообмінник Friendfeed. Хороша новина. Варта уваги. До угоди була прикута увага всієї ІТ-спільноти світу. Якщо б не одне «але» - Friendfeed до вчорашнього дня не був файлообмінним сервісом. У нього лише місяць тому така функція з‘явилась, але нею користуються менше 1% користувачів.
Як писати про те, чого ніколи не бачив

Friendfeed завжди був агрегатором, що в режимі реального часу консолідує в одному місці апдейти з різноманітних соціальних сервісів - тобто дає можливість користувачу відслідковувати активність своїх друзів чи просто оновлення в блогах, соціальних мережах чи будь-яких інших сервісах, що генерують RSS фіди.

 

Назвати Friendfeed файлообмінником - це десь те саме, що «Однокласники.ру - сервіс проставляння оцінок для фотографій»

 

Не знаю хто перший з українських «журналістів» придумав назвати Friendfeed файлообмінником, але по тексту видно, що людина не просто помилилась, а вона усвідомлено кілька разів говорила про файлообмінну функцію - як основну сервісну, і що саме це є причиною придбання компанії Фейсбуком. Можливо хтось переклав термін «sharing service» як файлообмінник.

 

Очевидним є те, що людина, яка писала про сервіс, ніколи в житті його не бачила, і не користувалась. Те ж саме стосується й більше десятка інших онлайн ЗМІ, які передрукувалу новину. Що, загалом, є дивним. Бо як можна писати те, чого ти ніколи не бачив?

 

Найбільше мене вразив в цій історії той факт, що одним з сайтів, який повідомив новину є Агенція Інтернет Новин (AIN.ua) - профільне видання, яке щодня пише на цю тематику. Нагадаю, що 3 місяці тому у виданні зі скандалом помінялась команда, новий керівник проекту Олександр Брамс недвозначно натякав на непрофесійність старої команди та обіцяв всім показати справжній клас нової команди.

 

Скріншот початку статті на АІНі:

 

 

 

Але продовження виявилось ще цікавішим, в кінці статті був розміщений лінк, який пропонував прочитати «О социальные сетях и их посещаемости можно прочитать в нашей статье».

 

Зі статті я для себе з‘ясував, що «Україна живе в епоху першого веба», і у нас по відвідуваності лідирують портали і кілька контент проектів. При цьому автор посилається на Бігмір:

 

Тобто на основі даних Бігміру, автор робить висновки про весь Уанет і виносить вердик - у нас web

 

1.0. При цьому чи то досвіду, чи знань не вистачило, щоб пошукати якісь інші дані. Навіть новачки мали б знати, що перші позиції в Україні займають Вконтакте, Google, Mail.ru, Yandex, Одноклассники.ру, і аж ніяк не компанії, вказані в топі Бігміра.

 

Можливо я і згущую фарби, але в Україні існує катастрофічна проблема - відсутність інформаційного містка між вебом та людьми, які поки що поза вебом. Таким містком могли б бути журналісти, але рівень онлайн ЗМІ у нас такий низький, що я з жахом собі уявляю, що ж там твориться в традиційних медіа, і що вони пишуть/показують своїм читачам/глядачам про інтернет.

 

Фото: http://www.techshout.com/images/facebook-logo-feat.jpg

 

maksym , Ukrainain watcher

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
maksym , Ukrainain watcher
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32310
Читайте також
10.07.2009 11:44
Максим Саваневський, для «Детектор медіа»
19 763
01.07.2009 11:15
Алексей Кузьменко, «Українська правда»
37 768
26.06.2009 12:33
Ярослав Гребенюк
, для «Детектор медіа»
55 902
25.06.2009 18:11
Елена Шкарпова, Journalism.com.ua
31 427
24.06.2009 08:36
Вадим Дивнич
, для «Детектор медіа»
45 013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду