Газета «Факты» і Юлія Тимошенко – рекордсмени з розміщення статей, що мають ознаки замовних

3 Серпня 2009
13683
3 Серпня 2009
14:38

Газета «Факты» і Юлія Тимошенко – рекордсмени з розміщення статей, що мають ознаки замовних

13683
Газета «Факты» і Юлія Тимошенко – рекордсмени з розміщення статей, що мають ознаки замовних

Протягом липня 2009 року Інститут масової інформації провів моніторинг чотирьох друкованих загальнонаціональних видань, серед яких газети «Факты и комментарии», «Сегодня», «Экономические известия» та журнал «Корреспондент», на предмет дотримання ними журналістських стандартів.

 

У результаті моніторингу експерти Тарас Шевченко (Інститут медіа права), Руслан Дейниченко (Могилянська школа журналістики) та Єгор Соболєв (Бюро журналістських розслідувань «Свідомо») визначили, що близько 23 матеріалів було зроблено з грубими порушеннями журналістських стандартів.

 

Серед матеріалів, які містять ознаки прихованої реклами, - у «Фактах» - 22 матеріали, у «Сегодня» - один, в «Экономических известиях» та журналі «Кореспондент» - жодного.

 

Найчастіше порушувані принципи - збалансованість, відокремлення фактів від коментарів, точність і достовірності використаної інформації. За словами експерта Руслана Дейниченка, важко уявити, що матеріали зроблено на такому низькому фаховому рівні, значно ймовірніше, що йдеться про замовні матеріали, справу яких поставлено на конвеєр.

 

Також під час дослідження було виявлено 11 матеріалів, неналежно маркованих як рекламні: в газеті «Экономические известия» - сім текстів, у газеті «Сегодня» й журналі «Кореспондент» - по два, у «Фактах» - жодного.

 

Згідно з законом «Про рекламу», матеріали, що привертають або підтримують інтереси до певної особи або товару, має бути марковано написом «Реклама» або «На правах реклами». «Маркувати треба словом "реклама", а не геометричними фігурами чи навіть літерою "Р"», - зазначає юрист Тарас Шевченко.

 

Рекордсменом з розміщення статей, що зроблені з порушенням журналістських стандартів, стала газета «Факты». Найчастіше такі матеріали висвітлюють діяльність прем'єр-міністра  Юлії Тимошенко, яка лідирує з суттєвим відривом від інших, а також Арсенія Яценюка, деяких інших кандидатів, горілчані торгівельні марки та будівельні супермаркети.

 

«Викликає жаль, що одна з найпопулярніших політиків країни та одна з найпопулярніших газет вважають, що їхня аудиторія заслуговує на таку журналістику. Замість реального висвітлення кризи і способів виходу з неї, читачам малюють образи Божої матері, Мері Поппінс та матері Терези в одному обличчі», - прокоментував результати моніторингу Єгор Соболєв.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа». Партнером ІМІ в цьому проекті є «Детектор медіа», що проводить моніторинг дотримання професійних стандартів українськими телеканалами.

 

Джерело: Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13683
Читайте також
01.10.2009 16:58
Андрей Мирошниченко, slon.ru
30 512
19.08.2009 18:23
Сергій Лещенко, «Українська правда»
47 558
06.07.2009 13:33
Вікторія Сюмар
, для «Детектор медіа»
16 865
18.06.2009 10:57
Ольга Каретникова, Голос.UA
38 249
17.06.2009 07:27
Ярослав Гребенюк
, для «Детектор медіа»
15 237
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
andrew
5378 дн. тому
Mirkin +1 Предлагаю лицом Kiss-FM сделать именно Юлию Владимировну с распущенной косой, в наушниках за диджейским пультом.
Mirkin
5378 дн. тому
якшо ви звернете увагу на випуски новин на Kiss-FM, то газета "Факти" вам здаватиметься взірцем порядності і еталоном журналістики взагалі. чому ваш проект не слідкує за дотриманням журналістських стандартів на радіо, чи ви й цим займаєтеся?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду