Зміна «варти» на «1+1»: крок вперед чи біг на місці?

10 Липня 2009
26933
10 Липня 2009
09:19

Зміна «варти» на «1+1»: крок вперед чи біг на місці?

26933
Чи можливе зі зміною власників повернення «Плюсів» до «старого» формату?
Зміна «варти» на «1+1»: крок вперед чи біг на місці?

3 липня медіакорпорація Central European Media Enterprises Ltd. (CME) оголосила інформацію про укладання угоди з Ігорем Коломойським. За умовами угоди, пан Коломойський одержує 49% українських активів СМЕ за 100 млн. доларів готівкою й 100% акцій телеканалу ТЕТ, що буде інтегрований до групи «1+1».

 

Чергова зміна власників на «1+1» нас цікавить з погляду нового якісного наповнення каналу. Адже в 90-х, коли Олександр Роднянський заснував канал, він був одним із небагатьох проукраїнських засобів масової інформації. Тоді навіть телереклама українською мовою, що вперше з'явилася саме на «1+1», була чимось дивовижним і різала слух. На жаль, поступово канал зовсім відійшов від свого первісного формату, віддавши перевагу милу й «чорнусі», а традиційно сильне (ще починаючи з «Післямови» теперішнього генерального директора групи компаній «1+1» Олександра Ткаченка) політичне аналітичне мовлення ліквідував зовсім. Але очікування нових власників не виправдалися (за рейтинговими показниками канал скотився з другого на четверте місце), а український глядач, можна сказати, залишився ні з чим. Його позбавили якісного українського телебачення, залишивши сам-на-сам з телебаченням, зосередженим лише на комерції, й ніколи - на смислах. Перехід «1+1» у володіння Ігоря Коломойского виллється в низку змін в ефірі «Плюсів». Про це вже заявив новий хазяїн. Чи можливо, що зміна власника (перехід від великої іноземної медійної корпорації до українського капіталу) передвіщає якісні зміни на каналі, пов'язані з дійсним поверненням до українського глядача?

 

Очікується, що трансакція буде завершена до кінця третього кварталу 2009 р., після чого співвласник Приватбанку протягом року може скористатися опціоном на покупку решти 51% групи за 300 млн. доларів. «Це виключно бізнес-інвестиція. Ми віримо в потенціал нашого медіа-ринку та його великі можливості», - заявив Ігор Коломойський в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна. За словами нового власника «плюсів», зміна керівництва телекомпанії до його планів не входить. Головне завдання, поставлене перед колективом, - виведення каналу в лідери на українському телеринку. Слід зазначити, що зараз «Плюси» далекі від поставлених цілей пана Коломойського... Утім, про все по черзі.

 

Нагадаємо, що торік корпорація СМЕ викупила у Роднянського й Фуксмана останні 40% акцій «1+1» та стала повноправним власником українського телеканалу. Саме ця подія стала певною точкою відліку падіння «другої кнопки» українського телебачення. Прихід нової команди ознаменував собою кардинальну зміну курсу розвитку каналу й повне «зачищення» старих кадрів, мовляв, не формат. Були задані й виведені більш «форматні обличчя» та критерії створення новин, так називані шість «С» (скандали, секс, сенсації, смерть, страх, сміх) і один «Г» (гроші). Новини номер один - ТСН перетворилися на певні кримінальні зведення з жовтуватим душком і нудотно-кривавим присмаком. В ефірі «оновленого» телеканалу в сотий раз прокручуються серіали 90-х, починаючи з «Беверлі-Гіллз» і «Району Мелроуз» до «Усі жінки - відьми» й інших дурниць. Невже саме такого формату потребує сучасний українець? Невже це і є «кардинальна» реформація ефіру? І, головне, куди приведе ця реформація?

 

Борис Фуксман у інтерв'ю «Коммерсанту» називає кілька причин того, чому «1+1» сьогодні втрачає позиції: «Усе погане, що було зроблене за цей час з каналом, відбулося через непрофесіоналізм, нерозуміння українського телевізійного ринку, відсутність відчуття локальної ситуації».

 

Телеканал «1+1» створювався 1995 р. як перший проукраїнський канал, завданням якого, в першу чергу, був діалог з аудиторією, спроба відповідати на її життєво важливі питання, проблеми. Аудиторія знала не просто в обличчя журналістів, а за іменами - кожний мав своїх «улюбленців», заради яких щовечора вмикалися сотні тисяч блакитних екранів у всій Україні. Відмовившись від дійсно серйозного суспільно-політичного мовлення, взявши курс винятково на «разважайлівку», канал утратив своє «обличчя» й у прямому, й у переносному сенсі. «Те, що відбувається на каналі зараз, мені самому неприємно. Так, мені часом здається, що зберегти «Плюси» в тому вигляді, в якому вони існували, було простіше, ніж радикально їх змінювати. Але з каналу вирішили зробити ефективний інструмент споживчого ринку. Телеканалу поставили мету зняти максимальну частку рекламного ринку з відповідним результатом, що не вселяє оптимізму», - поділився своїми міркуваннями щодо телеканалу «1+1» Олександр Роднянський в інтерв'ю виданню «Коммерсант».

 

Сьогодні, дійсно, багатьох дуже цікавить доля «Плюсів», тому що це свого роду епохальний канал, що дав старт новому поколінню українського телебачення. Перехід «Плюсів» у руки нового власника - це можливість «другого шансу». Коломойський забезпечить студії приплив нових інвестицій, капіталу, можливість створення нових проектів для телеефіру. Каналу зараз явно не вистачає головного - припливу креативної складової, й цю проблему виключно грошима не вирішити.

 

Олександр Ткаченко про новий сезон у ефірі «1+1» «Экономическим известиям»: «Зараз йдуть зйомки одного українського серіалу, до кінця осені запустимо ще один. Також ми знімаємо кілька розважальних власних програм, і будуть одна-дві програми, скажімо так, публіцистичного жанру. Тобто в новому сезоні у нас буде достатня кількість власного продукту. Ми вважаємо, щоб зменшити залежність від російського імпорту, треба розвивати власне виробництво україномовного продукту. Лише це в довгостроковій перспективі дозволить каналам міцно стояти на ногах. Крім того, у каналів групи «1+1» є все необхідне для того, щоб і зрости в рейтингах, і поліпшити свої фінансові показники, - сформована нова група талановитих людей, яких уже можна назвати командою». Ну що ж, подивимося...

 

Цього тижня в ЗМІ також промайнули чутки про поновлення політичного мовлення в новому сезоні на «Плюсах». Можливо, цей проект стане альтернативою формату суспільно-політичних шоу, запропонованих багатьма каналами.

 

«День» поцікавився думкою щодо прогнозів подальшого розвитку «Студії «1+1». Зокрема, які можливі зміни очікуються в зв'язку зі зміною власника, яким може бути нове політичне мовлення на каналі, чи можливе повернення «Плюсів» до «формату Роднянського»?

 

Юрій МАКАРОВ, шеф-редактор журналу «Український тиждень», представник «старої гвардії» «Плюсів»:

- Щоб повернути «1+1» до формату Роднянського, потрібен, як мінімум, сам Роднянський. Що стосується прогнозів, то тут дуже важко сказати щось конкретне. «1+1» із самого початку позиціонував себе як точка контакту з аудиторією. Особисто для мене такий формат і є справжнім телебаченням. Говорять, що є ще й інші формати ТБ, теж ефективні, але я таких не зустрічав, можливо, я чого не знаю чи не розумію. Я вважаю, що нова політична платформа в ефірі «Плюсів», можливо, й з'явиться. Політичні програми все-таки є непоганим джерелом доходів...

 

Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА, журналістка, представниця «старої гвардії» «1+1»:

- Нічого не зміниться. На каналі залишається попереднє керівництво. І криза. Зараз нам обіцяють щось нове, але я зовсім цьому не вірю. Ті нові проекти, про які я читала, мені зовсім не здаються цікавими, або креативними. Українське телебачення - це телебачення куплених форматів, тому потрібне щось оригінальне, неординарне, вітер супероригінальних ідей. Тоді не доведеться витрачати великі кошти на купівлю форматів. Я на ці ідеї дуже чекаю. Я вболіваю за «плюси» і мрію про те, щоб вони знову стали першими. Колись «1+1» позиціонувався як національно-буржуазний канал, можна сказати, з національною свідомістю та дуже буржуазною картинкою, капіталовкладеннями в продукт. Потім канал від цього відійшов. Щось там весь час не клеїться останніми роками... Жодного приводу для захвату останнім часом я на каналі не бачила. Щодо політичного мовлення, то, можливо, в ньому будуть задіяні Віталій Гайдукевич, Наталя Мосейчук. А взагалі я вважаю, що політику треба поступово забувати. І остаточну крапку майданівському натхненню й верховенству політики поставлять майбутні президентські вибори. Тоді політики підуть у небуття, але, можливо, на екрані з'явиться культура... Такими є мої упередження.

 

Діана ДУЦИК, заступник директора Могилянської школи журналістики:

- Я вважаю, що повернення до формату Роднянського на «1+1» точно не буде. Зараз канал уже почав нові зміни, цілком відмовившись від низки політичних програм. Зараз на першому плані в каналу - розважання аудиторії. Звісно, не можна сказати, як позначиться на політиці каналу те, що ним керує Ігорь Коломойський. Надто вже велика спокуса скористатися цією владою під час виборних перегонів. Я думаю, що це ми зможемо побачити вже на початку осені - й те, як і в який бік зміниться чи залишиться колишнім канал і як впливатиме пан Коломойський на «Плюси». Мені здається, зараз телеканал має чітко усвідомити для себе, яку нішу він збирається зайняти на вітчизняному медіа-ринку, й рухатися до цієї мети.

 

Михайлина СКОРИК, член комітету Київської незалежної медіа-профспілки:

- «Студія «1+1» зараз переживає глибоку творчу й матеріальну кризу, що досить негативно позначилася на позиціях каналу в українському медіа-просторі. «Друга кнопка» втратила лідерські позиції. Повернути їх буде дуже важко, особливо на тлі динамічного розвитку, наприклад, телеканалу СТБ, що вже тривалий час працює й системно інвестує в програми власного виробництва. Зміна власника, можливо, зможе оздоровити ситуацію на каналі, бо тривала кількарічна війна була однією з причин кризи. Фактично, в каналу не було одного центру ухвалення рішень. Тепер, напевно, він уже буде.

 

Політичне мовлення, як правило, дає високі рейтинги, тому в його поновленні на каналі, що претендує бути лідером, нічого незвичайного немає. З іншого боку, напередодні виборів в Україні політичні формати люблять створювати спеціально під тіньові чи легальні політичні бюджети, щоб простіше залучати гроші штабів кандидатів. Сподіваюся, що менеджмент «1+1» має інші амбіції.

 

Повернення до формату Роднянського неможливе, до того ж, і при ньому канал теж був дуже різним. Змінилися люди, час, колектив студії за останні три роки оновився на 70%. Перед журналістами сьогодні ставлять зовсім інші завдання. Ставку зроблено не на монолітний креативний творчий колектив, як було раніше, а на низку продакшн-студий, що виготовляють потрібний каналу продукт.

 

Думаю, в новому сезоні на «1+1» ми побачимо програми, виткані з комерційних рубрик, а також перші результати творчого пошуку нової команди. Я сподіваюся, що надалі цей пошук триватиме.

 

 

«День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Рябець, Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26933
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tena
5361 дн. тому
То, что происходит на канале "1+1" очень плачевно. Имея румынский менеджмент, плюсы никогда не станут про украинскими. Переделывая формат самого канала и способ управления под форматы румынских каналов которыми владеет СМИ, они мало похожи на наш менталитет. И даже дело в том , что у канала были проблемы когда был Роднянский - люди себя чувствовали нормально и работали с отдачей. А сейчас - румыны играют в амбиции которые никому не нужны когда с такой политикой и управлением канал будет на уровне региональных. По мимо денег которые вкладывают еще нужно создать команду с людьми немного понимающими в производстве, а не у руля бывший журналист. Немного начинала собиратся команда, только ее засунули за пояс
GerHard
5396 дн. тому
О чем собственно сопли-вопли?Почему собственно ни слова о том, как канала травил брехней всю страну с 2001г? Почему сбственно ни слова о пиховшеках, корчинских, джангировых с эпицентрами в проте?Почему собственно ни слова о том, как этот" монолитный креативный творческий коллектив"во главе с Роднянским извинялся за ложь, пытаясь продлить свои дни, и продлил их на целых 3 года?У Олены Рябець и Маши Томак с памятью плохо или они таки проФФесиналы?Последний вопрос- куда скатилась газета "День" с такими воплями-соплями?
Совет
5397 дн. тому
Кто бы ни пришел руководить ТСН - это на пару лет. У главредов должность такая - всегда временная. Даешь рейтинг - тянешь еще чуть-чуть, не даешь - пшел вон. Не говоря уже о политическом давлении, необходимости в доверри между главредом и генпродюссером. А то позвонят типа Шуфрич и типа Тимошенко и клеветнут, что дают взятки ТСН - и если доверия изначально нет, то как доказать что ты не верблюд? А теперь о профкачествах - кто из существующих на горизонте тележурналистов сможет вообще сработаться с Ткаченко, который журналист и сам руководил ТСН? У него есть своя матрица видения ТСН. С Роднянским (не журналистом) в принципе любой главред-журналист мог сработаться, ибо не было конкурирования матриц. Но в случае с шефом Ткаченко выбор у главреда получается, как "одно из двух": зеркало или исполнитель. Подобрать таких же, как он сам или даже лучше, Ткач, может и сможет, скрепя сердце, но захотят ли они к нем пойти? А поставить тупо исполнителя (выдерни любого из ТСН), который будет с Ткачом согласовывать все до посл. запятой - а смысл в этом? Это же смех, ноль авторитета, лишнее звено! Хотя есть еще вариант взять главредом кого-то из-за границы, желательно из Европы. Но это еще более трудная задача - найти такого, и есть риск, что он будет лохом, как Сырбу. Короче назначайте Зиновьеву или на худой конец Жмакину и пусть будет так, как будет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду