Як НЕ стати зіркою

3 Липня 2009
31356
3 Липня 2009
16:11

Як НЕ стати зіркою

31356
Постійні відбіркові тури й пошуки талантів супроводжують нас усе життя. Вони починаються ще в школі з оглядів самодіяльності, поступово перетікаючи в телеефіри й приковуючи нашу увагу до паралельного виміру телебачення.
Як НЕ стати зіркою

Після закінчення найбільшого віт­­­­чизняного телешоу «Україна має талант!» знімальна група телеканалу СТБ розпочинає підготовку до наступного проекту, а переможці роз'їжджаються по домівках із санаторію в Пущі-Водиці, завмираючи перед незнаним майбутнім. Поки що ніхто не може напевно сказати, чи зуміє хтось із них досягти справжнього успіху.

 

«Ми лише нещодавно змогли усвідомити свою перемогу, адже в санаторії жили ізольовано, нікого не бачили», - ділиться враженнями від перемоги 24-річна мешканка Євпаторії Ксенія Симонова. Психолог і художник-поліграфіст за освітою, Ксенія представляла на глядацький розсуд зворушливу і вправну пісочну анімацію, якою займається з вересня минулого року. Приз - 1 млн грн - вона планує витратити на квартиру в Євпаторії та заснування доброчинного фонду.

 

Цирк або Лас-Вегас

 

Умови конкурсу дозволяють переможцеві витрачати гроші, куди йому заманеться. І це може бути аж ніяк не розвиток зіркової кар'єри. До того ж, зробити з фіналістів шоу «Україна має талант!» зірок шоу-бізнесу - не так уже й легко.

 

«АртВан» (акробатичний дует із Києва. - Авт.) стали зірками свого жанру, - розмірковує телеведучий, продюсер і член журі шоу «Україна має талант!» Ігор Кондратюк. - Але цей жанр ви можете побачити лише в цирку, враховуючи недорозвиненість нашого шоу-бізнесу, не тільки співочого, а загалом шоу, де можна було би показати їхній талант. У нас немає Лас-Вегаса, щоб зробити виставу, в якій вони б стали солістами. До речі, в Лас-Вегасі виступає дуже багато українців і росіян, майстрів свого жанру, яким ніде застосувати свої таланти на батьківщині».

 

Зробити зірок важко не лише з акробатів. «Хочу думати, що Юля Кувшинова (на конкурсі представляла пісню. - Авт.) буде відомою співачкою в Миколаєві та околицях, хоча околиці можуть сягати Луганська та Ужгорода . З Артемом Семеновим (співає чоловічим сопрано. - Авт.) можна переспівати кілька хітів, записати, його будуть крутити радіостанції й показувати телеканали. Валерій Юрченко (міліціонер-пародист. - Авт.) може вирости в класного пародиста. Вони з Артемом - двоє кандидатів на публічність після шоу. Інших ніде показувати».

 

Ксенія Симонова визначилася з творчими планами, і в них немає бажання стати зіркою будь-якою ціною: «Мій чоловік Ігор уже майже дописав п'єсу, в якій мені з піском відводиться чимала роль. У нього є театр «Приватна колекція», одразу після повернення до Криму ми розпочнемо репетиції. Я думаю, що прем'єра вистави відбудеться в кінці серпня в Євпаторії. Ще ми працюватимемо на відкритті «Казантипу» (фестиваль електронної музики, який проходить поблизу Євпаторії. - Авт.) Я дуже люблю малювати під клубну музику - це такий різновид ві-джеінгу».

 

Ксенія не хоче карколомно змінювати своє життя: «Мені дуже б хотілося підняти інфраструктуру Євпаторії. На жаль, зараз молодь від нас їде, хоча це чудове місто для життя. Я мрію, щоб ми стали культурним центром України. І думаю, що в нас тепер є для цього всі можливості».

 

Реальний шанс

 

Після подібних шоу канали зазвичай намагаються і підтримати, й утримати біля себе свої відкриття, часто перетворюючи переможців та фіналістів на телеведучих. Запропонував допомогу учасникам проекту й СТБ: продюсування, участь у турах і постановках, проте Ксенія поки що нічого не обіцяє: «Продюсування означає, що потрібно бути в конкретному місці в конкретний час. Це прямий ефір, врешті-решт. А в мене маленький син».

 

«Я вважаю, що учасники свою справу зараз зробили на 100%, - резюмує Ігор Кондратюк. - Вони стали зірками цього шоу, довели людям, що талановиті». Натомість на інтернет-форумах у вирі радісних емоцій вчуваються нотки скепсису: мовляв, до зими ніхто вже й не згадає про фіналістів чергового великого шоу.

 

«Переможці шоу цілком реально можуть стати зірками», - вважає переможець проекту «Шанс» Віталій Козловський. Він знає, про що говорить, адже сам дуже швидко перетворився з 19-річного львівського студента факультету журналістики на одну з українських зірок, запалених на подібного штибу шоу. Тож до його рецепта варто прислухатися: «Якщо ти вмієш вдало скористатися ситуацією, якщо ти будеш підходити до якихось пропозицій з розумом, то можеш навіть не перемогти в проекті, а перспективи перед тобою відкриються. Якщо є можливість, то треба за неї хапатися - і вперед».

 

Окрім Віталія яскравих зірок, що вийшли з телепроектів, не так уже й багато. У сухому залишку Даша Астафьєва з «Фабрики», вихованці «Шансу» Наталя Валевська, гурт «Авіатор» та одна з учасниць групи «НеАнгели». «Танці з зірками» вивели в люди Влада Яму й Олену Шоптенко. Проте більшість учасників телешоу після спалахів популярності вперто підстерігає забуття.

 

Продюсер Олександр Бригінець розповідає про долю зірок, що вийшли в світ з-під крила «Території А»: «Сергій Підкаура з «The вйо» і далі грає в Могилевської, Мирослав Кувалдін став цікавим телеведучим. Ігор Балан із «Аква Віти» пише пісні, але сам уже не співає». Бригінець закликає зірок використовувати свої шанси одразу: «Головне - зрозуміти, що коли вже відбувається якийсь спалах, треба робити все можливе, щоб цей спалах тривав якомога довше, тому що інші спалахи даються дуже важко, а багато кому і не вдаються».

 

Подекуди на шляху до Олімпу з потенційними зірками стаються небезпечні метаморфози: вони просто сходять з дороги слави, попри продюсерські витрати та сподівання. «Крім талату і грошей потрібне ще й бажання, - вважає Ігор Кондратюк. - Бажання бути зіркою, щоб удосконалюватись і працювати у вибраній галузі. Дуже багато зусиль, які докладає продюсер до розкрутки того чи іншого виконавця, пішли прахом, бо цей виконавець на певному етапі вирішив, що він зірка, і цього йому вже досить».

 

Трапляються й банальніші причини: привабливі дівчата виходять заміж і вагітніють, як фіналістка «Американського шансу» Інна Воронова. Дехто ж виявляється просто психологічно не готовим до випробування славою.

 

«А мені не нада вся ета естрада»

 

На запитання: «Чи може участь у телешоу поламати людське життя?» - поп-зірка середини 1990-х Юрко Юрченко вневнено каже: «Може. Слава - це велика спокуса й тягар, і я його не витримав».

 

Засвітившись у регіональному турі «Червоної рути», Юрко Юрченко набув шаленої популярності з легкої руки «Території А», що створювала перших зірок українського шоу-бізнесу. «Я хотів вирватися з села, виступати, співати, й добився цього , - розповідає Юрко. - Я був дуже відкритою людиною, але слава змінила мене - в поганий бік. Я заходив у метро, а люди на мене кидалися, брали автографи. Вони почали сприймати мене по-іншому, тому і я намагався захиститися від них: а в результаті став хамом, нервовим типом, психічно неврівноваженим. Мені знадобилося дев'ять років, аби подолати це».

Пригадуючи пережите, Юрко наголошує на цінності простих речей: «Слава потрібна Богу, а людині не потрібна. Я знову став людиною, яка живе собі в селі, ходить у магазин, купує хліб, вітається з людьми й посміхається, коли її впізнають. Але для цього потрібен був час і дуже копітка робота».

 

Після «Території А» Юрко Юрченко виступав у нічних клубах Москви, аж поки в кінці 2004 року не повернувся додому, заснувавши альтернативний гурт «Юркеш». У своєму останньому альбомі «Menuets.Тюльпани в целафані» Юрко співає: «А мені не нада вся ета естрада». Виступає, до речі, в тій самій сорочці, що й у 1996-му, показуючи цим, що зміни повинні відбуватися всередині людини: «Продюсерів у нас немає, працюємо самі, але виступаємо багато. У фінансовому плані я сьогодні почуваюся набагато краще, ніж у часи глобальної слави, коли в мене було по 30 концертів».

 

Побувавши за лаштунками телебачення і скуштувавши зіркового хліба, Юрко ставиться до подібних шоу критично: «Туди потрапило дуже багато випадкових людей, яких показали лише для того, щоб посміятися. Я не вірю в sms, я не вірю в жоден конкурс і я не вірю в телебачення - воно давно стало великим поганим бізнесом. Як ти думаєш, для чого зробили шоу «Україна має талант!»? Для того, щоб відшукати таланти в Україні? Звісно, аби заробити гроші. Крапка».

 

Хай там як, а «Україна має талант!-2» стартуватиме вже наступної весни. А це означає, що ми знову стежитимемо за тим, як у телепросторі спалахують нові зірки. Адже процес, як відомо, часом важливіший за результат.

 

Фото: «Український тиждень»

 

Інна Завгородня, «Український тиждень»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інна Завгородня, «Український тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31356
Читайте також
05.08.2009 16:51
Алексей Яблоков, OpenSpace.ru
16 520
03.07.2009 10:35
Маша Томак, «День», Анна Слєсарєва, Анастасія Сошина, «День»
21 763
30.06.2009 15:48
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
18 635
30.06.2009 08:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 896
27.06.2009 09:53
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
19 884
22.06.2009 10:08
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
20 148
19.06.2009 13:24
Наталія Данькова
14 601
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Prostaya
5395 дн. тому
Как показало время, все эти фабрики редко производят долговечный, качественный и нескоропортящийся продукт. Почему? Бывает, что попадают туда случайные люди, которые, в принципе, каким-никаким талантом наделены, но, насмотревшиеся на красивую жизнь звёзд и даже не подозревающих, какой труд за этим стоит! Каждый, наверное, видит себя в будущем главной звездой в шоубизе (при этом не задумываясь особо, на какие жертвы нужно будет пойти для достижения истинного признания и красивой жизни с лимузинами и пентхаусами и т.п.). Безусловно, на первых порах будет и огонь в работе, бешенная увлеченность, но затем всё это будет сходить на нет, т.к. появится чувство постепенного разочарования, ведь будет постоянно присутствовать бешенная конкуренция, будут прибывать и прибывать более молодые и денежные, ну и, возможно, талантливее. По поводу Бригинца - заработался он там в своей Киевраде или где он там щас депутатствует, что даже толком и не знает, чем занимаются звёзды - а надо же и свои 5 копеек вставить. Мне вот очень нравится творчество Игоря Балана и я знаю, что он и сейчас поёт, а не только пишет музыку (клёвую музыку) - я уже успела прослушать его новый трек в его исполнении.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду