Інститут масової інформації розпочав моніторинг дотримання стандартів у пресі

1 Липня 2009
5857
1 Липня 2009
16:53

Інститут масової інформації розпочав моніторинг дотримання стандартів у пресі

5857
Інститут масової інформації розпочав моніторинг дотримання стандартів у пресі

1 липня Інститут масової інформації розпочав моніторинг друкованих засобів масової інформації на предмет дотримання ними журналістських стандартів. Мета моніторингу - підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання ЗМІ до дотримання журналістських стандартів та формування попиту на якісну журналістику в Україні.

 

Проект реалізовується Інститутом Масової Інформації та «Детектор медіаю» за підтримки Internews Network

 

У рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Інститут Масової інформації» та ГО «Детектор медіа» за підтримки Internews Network, проводитиметься моніторинг рейтингових всеукраїнських друкованих видань, таких як газети «Сегодня», «Факты и комментарии», «Экономические известия», та журнал «Кореспондент».

 

Регіональні партнери ІМІ, такі як «Центр журналістського правозахисту» - Львів, «Об'єднання «Рівнеінформ» - Рівне, «Донецький прес-клуб» - Донецьк та «Інформаційний прес-центр» - Крим, продовжать моніторинги друкованих ЗМІ в цих регіонах.

 

Щомісяця експертна комісія в складі Тараса Шевченка, Єгора Соболєва та Руслана Дейниченка за спеціально розробленою методологією досліджуватиме перераховані видання на предмет наявності в них матеріалів, написаних з порушеннями журналістських стандартів.

 

Методологія полягає в дослідженні матеріалів ЗМІ, маркованих як реклама, а також без такого позначення. Марковані матеріали аналізуватимуться на предмет читабельності позначок про рекламу та дотримання вимог закону, згідно з якими рекламні матеріали мають бути позначені словами «реклама», «на правах реклами».

 

Немарковані як реклама матеріали у ЗМІ (формально всі вони є власними матеріалами видання) оцінюватимуться для перевірки дотримання наступних журналістських стандартів:

 

а) актуальність матеріалу;

б) суспільна важливість інформації;

в) збалансованості (висвітлення основних точок зору);

г) відокремлення фактів від коментарів;

ґ) точність і достовірність (перевіреність) інформації.

 

Також ці матеріали підлягатимуть дослідженню з метою виявлення ознак прихованої реклами, таких, зокрема, як наявність цілком або майже ідентичного матеріалу в інших ЗМІ, вказування в матеріалі адреси магазину, контактного телефону фірми тощо.

 

Результати моніторингу оприлюднюватимуться щомісяця у вигляді звітів окремо по всеукраїнських виданнях та по кожному регіону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5857
Читайте також
26.06.2009 16:15
Марина Бердичевская, «Трибуна»
23 013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду