Журналіст Матвій Нікітін просить Генпрокурора продовжити журналістське розслідування, а не спростовувати його результати

26 Червня 2009
9804
26 Червня 2009
15:37

Журналіст Матвій Нікітін просить Генпрокурора продовжити журналістське розслідування, а не спростовувати його результати

9804
Журналіст Матвій Нікітін просить Генпрокурора продовжити журналістське розслідування, а не спростовувати його результати

Колишній редактор газети «Коммерсантъ», а нині незалежний журналіст Матвій Нікітін звернувся до генерального прокурора з відкритим листом, у якому просить продовжити розслідувати справу, підняту ним у публікації, а не вимагати спростування викладеної інформації. Текст відкритого листа надійшов до редакції «Детектор медіа».

 

23 червня в газеті «Комсомольская правда в Украине» був опублікований матеріал на основі журналістського розслідування «Государство не в силах защитить чиновника, сказавшего правду». У ньому автор Матвій Нікітін розповів про оборудки із землею в Обухівському районі Київської області, про які заявив колишній заступник начальника управління земельних ресурсів Обухівського району Костянтин Шурубей. Журналіст, за його словами, провів особисту перевірку інформації і виявив нанесену матеріальну шкоду державі у розмірі більше п'яти мільярдів гривень.

 

Наступного дня, за словами Матвія Нікітіна, до редакції газети надійшов офіційний лист з Генеральної прокуратури України з пропозицією «розмістити (у продовження теми) надану інформацію, яка відображає дійсний стан справ у цьому питанні». У відповідях Генпрокуратури зазначено, що жодного факту порушення закону під час слідчої перевірки заяви К. Шурубея не виявлено.

 

Матвій Нікітін звертається до генерального прокурора України Олександра Медведька з проханням звернути увагу на історію із земельними махінаціями і сприймати журналістську роботу виключно як підтримку. Також він зауважує, що будь-яку публікацію можна спростовувати лише у тому випадку, коли доведено, що викладена в ній інформація неправдива, тому пропозиція розмістити інформацію може бути розцінена як тиск на видання.

 

Наводимо текст відкритого листа повністю:

 

Відкритий лист журналіста Матвія Нікітіна

до Генерального прокурора України Медведько О. І.

Шановний Олександре Івановичу!

Вчора, 23 червня 2009 р. в газеті «Комсомольская правда» була надрукована стаття «Государство не в силах защитить чиновника, сказавшего правду». В ній я поставив декілька питань, і головне з них: чому за фактом заяви колишнього заступника начальника управління земельних ресурсів в Обухівському районі Костянтина Шурубея, правоохоронні органи не провели належної перевірки? Ще в березні К. Шурубей публічно повідомив, що група осіб, на чолі з Вашими підлеглими незаконно відводить тисячі га землі. По суті, це була заява про злочин.

Я, як журналіст, провів особисту перевірку даної інформації, та виявив: матеріальну шкоду державі у розмірі більше п'яти мільярдів гривень, яка продовжує рости з кожним днем, і купу підробних земельних актів. Проте я - не співробітник Вашого відомства, і не підписую обвинувальних вироків. Саме тому в статті я витримав нейтралітет, використавши думку як К. Шурубея, так і службовців обухівського земельного управління, яких він звинувачує у нібито скоєнні злочинних дій, і прес-служби ГПУ.

Вчора ж, після виходу статті, прес-служба Вашого відомства направила до редакції «КП» офіційного листа «з пропозицією розмістити (у продовження теми) надану інформацію, яка відображає дійсний стан справ у цьому питанні». А мою роботу назвали так: «безапеляційно і відверто зацікавлено узяв на себе клопоти адвоката Костянтина Шурубея».

Офіційно повідомляю: мені все одно, правопорушник К. Шурубей, чи ні. Він заявив про злочин.

Уявімо: чоловік у нетверезому стані приходить до міліції, та повідомляє, що на його очах хтось скоїв зґвалтування і вбивство. Міліціонеру байдуже, що там за вбивство - він хапає того п'яницю, і тягне оформляти проти нього адміністративний протокол. А труп десь на вулиці, як лежав, так і лежить. І погано пахне.

«Дійсний стан справ» за версією прес-служби Генпрокуратури я сприймаю на віру. Все, що там викладено, крім одного: у своїх відповідях, вона щоразу зазначає, що «жодного факту порушення закону» під час слідчої перевірки заяви К. Шурубея не виявлено. Пане Генеральний прокурор! Вибачте, але це абсурд: простий журналіст знайшов за місяць злочинів на десяток кримінальних справ, а група прокурорських слідчих - жодного.

Одіозний Шурубей, проти якого за цей час порушено вже три кримінальні справи, каже - це тому, що злочинну діяльність обухівських службовців покриває Ваш заступник. Вірити йому ніхто, звичайно, не збирається, але для того треба знайти якесь інше пояснення Вашої позиції!

Острови вкрали, реліктові ліси вкрали, торф'яники вкрали. Хтось має бути покараний. Якщо це Ваша темна конячка, то забийте її, і дайте людям її м'ясо. Інакше, завдяки одній-двом особам посилиться недовіра до всієї Генпрокуратури.

Крім того, вважаю, що «пропозиція» з боку Вашого відомства може бути розцінена, як тиск на видання. Будь-яку публікацію можна спростовувати лише у тому випадку, коли доведено, що викладена в ній інформація неправдива, а не просто не така, як треба.

Пане Генеральний прокурор! Зверніть, будь-ласка, увагу на історію з земельними махінаціями в Обухівському районі. І сприймайте мою роботу виключно як підтримку.

З повагою і довірою,

Підпис:

Матвій Нікітін

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9804
Читайте також
24.07.2009 12:56
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
10 397
01.06.2009 22:16
Олексій Кутєпов, для «Детектор медіа»
23 467
23.04.2009 14:19
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
10 656
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бобр
5389 дн. тому
Молодчина, мэтью, так держать!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду