«Коммерсантъ» частково програв апеляцію Ігорю Урбанському й подав касацію до Верховного Суду. Але нічого спростовувати не збирається

1 Червня 2009
16088
1 Червня 2009
18:55

«Коммерсантъ» частково програв апеляцію Ігорю Урбанському й подав касацію до Верховного Суду. Але нічого спростовувати не збирається

16088
«Коммерсантъ» частково програв апеляцію Ігорю Урбанському й подав касацію до Верховного Суду. Але нічого спростовувати не збирається

20 травня Апеляційний суд міста Київ частково задовольнив позов заступника Міністра транспорту та зв'язку України Ігоря Урбанського до ЗАТ «Комерсант-Україна» про захист честі, гідності та ділової репутації  і  визнання недостовірною інформації, опублікованої в №184 газети «Коммерсантъ» від 15 жовтня 2008 року в статті «Греческий сухогруз Faina может оказаться украинским» під авторством Костянтина Усова та Марти Бондаренко. Про це в суботу повідомив офіційний сайт Мінтрансзв'язку.

 

Згідно з рішенням суду, з яким «Детектор медіа» ознайомили в ЗАТ «Комерсант-Україна», інформація про те, що заступник міністра Ігор Урбанський є фактичним власником судна Faina і що «господа Урбанский и Альперин давно знакомы, у них есть совместный бизнес. Существует договоренность, что публичным собственником корабля выступает Альперин» визнана недостовірною і такою, що ганьбить честь, гідність та ділову репутацію Ігоря Урбанського.

 

Суд зобов'язав ЗАТ «Комерсант-Україна» опублікувати в найближчому номері газети на тому ж місці шпальти, де міститься стаття «Греческий сухогруз Faina может оказаться украинским», спростування наступного змісту:

 

«15 жовтня 2008 року в газеті «Комерсантъ» № 184 опублікована стаття журналістів Костянтина Усова та Марти Бондаренко «Греческий сухогруз Faina может оказаться украинским», яка містила недостовірну інформацію про те, що заступник Міністра транспорту і зв'язку України - Урбанський Ігор Анатолійович є фактичним власником судна Faina, яке під час транспортування озброєння було захоплене піратами біля берегів Сомалі. Що офіційно заявлений як власник судна громадянин Ізраїлю Володимир Альперін та Ігор Урбанський давно знайомі, мають спільний бізнес. Існує домовленість, що публічним власником корабля виступає Альперін».

 

У решті позовних вимог рішення Печерського суду міста Києва залишене без змін. Зокрема, апеляційний суд підтвердив достовірність інформації про те, що судно належить компанії Kaalbye Group і про те, що з нею був пов'язаний Ігор Урбанський.

 

Юрист ЗАТ «Комерсант-Україна» Олександр Войтов повідомив ТК, що сьогодні він подав до Верховного Суду України касаційну скаргу, а також клопотання про призупинення виконавчого провадження. Генеральний директор і головний редактор «Коммерсанта» Андрій Гоголєв назвав рішення апеляційного суду дивним. «Мы не знаем, что опровергать. Я не помню таких решений судов, чтобы суд обязал опровергать информацию, которой в заметки нет, в частности, что Урбанский является фактически владельцем судна. Мы этого и не писали. Более того, пресс-служба Минтранссвязи пишет о признании недостоверной информации о коррупционных связях - об этом мы вообще в заметке не утверждали. Поэтому в завтрашний номер мы готовим ответ о том, что ничего опровергать не будем. Более того - мы подали кассацию», - наголосив пан Гоголєв.

 

Нагадаємо, що 17 жовтня, після публікації статті в «Коммерсанте», Ігор Урбанський оприлюднив заяву, у якій заперечував будь-який зв'язок з Kaalbye Group, та висловив намір подати позов до суду. 11 лютого Печерський районний суд міста Києва прийняв рішення відмовити Ігорю Урбанському в задоволенні позову. Адвокат позивача Віктор Петруненко охарактеризував те рішення як «абсолютно незаконне» й оголосив про намір подати апеляційну скаргу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду