Круглий стіл ТК: українські ЗМІ без тютюнових грошей виживуть

1 Травня 2009
12021
1 Травня 2009
08:45

Круглий стіл ТК: українські ЗМІ без тютюнових грошей виживуть

12021
Круглий стіл ТК: українські ЗМІ без тютюнових грошей виживуть

30 квітня в ресторані «Тургенєф» відбувся круглий стіл журналу «Детектор медіа» і Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» присвячений темі «Чи зможуть українські ЗМІ обійтися без «тютюнових» грошей?».

 

В очікуванні остаточної заборони тютюнової реклами в українських друкованих ЗМІ питання ступеню їх залежності від грошей тютюнових компаній обговорили народні депутати, представники індустріальних медійних асоціацій, журналісти й борці з курінням.

 

tk_00776_0076_o_novoselova_y.jpg

Катерина Котенко, Олексій Погорєлов, Костянтин Красовський, Юрій Стець 

 

tk_00776_0088_o_novoselova_y.jpg

Костянтин Красовський, Юрій Стець  

 

Олексій Погорєлов, генеральний директор Української асоціації видавців асоціації періодичної преси, зокрема заявив, що й надалі лобіюватиме законопроекти, які дозволятимуть рекламу тютюнових виробів у друкованих ЗМІ, аби вони не втратили гроші від реклами в час кризи. Юрій Стець, секретар Комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації, піддав сумніву ефективність подібних ініціатив та запропонував законодавчо зафіксувати скерування акцизних грошей від продажу тютюнових виробів на виробництво антиреклами куріння. Ганна Герман, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації, в свою чергу, доповнила цю пропозицію якісними зауваженнями щодо виконання - наприклад, наголошувати на непрестижності й немодності куріння.

 

tk_00776_0168_o_novoselova_y.jpg

Ганна Герман 

 

У круглому столі також взяли участь Катерина Котенко, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету, Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, Ігор Розкладай, юрист Інституту медіаправа, Ганна Гопко, експерт Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», Олександра Устінова, координатор прес-центру Коаліції, Владімір Дубинський, заступник директора американської організації Campaign for Tobacco-Free Kids, Юрій Шевченко, заступник головного редактора журналу «Детектор медіа».

 

tk_00776_0183_o_novoselova_y.jpg

Владімір Дубинський, Ігор Розкладай 

 

«Не дивлячись на те, що тютюнова реклама із друкованих ЗМІ повинна зникнути, можемо очікувати, що тютюн з'являтиметься в масмедіа іншим чином, непрямою рекламою. Через це Ганна Герман запропонувала непряму рекламу якимось чином почати регламентувати в українському законодавчому полі. А щодо того, чи можуть українські ЗМІ існувати без тютюнових грошей, ми прийшли до двох рішень цієї проблеми. По-перше, потрібен механізм певних відшкодувань можливих збитків від зникнення тютюнової реклами. Наприклад, шляхом проведення кампаній проти куріння за акцизні гроші. По-друге, і це вже відповідальність не тільки ЗМІ, а й цілого суспільства, пропагувати здоровий спосіб життя на противагу курінню» - резюмував зустріч Євген Мінко, головний редактор журналу «Детектор медіа» і модератор круглого столу.

 

tk_00776_0404_o_novoselova_y.jpg

Владімір Дубинський, Катерина Котенко 

 

Матеріали круглого столу будуть опубліковані у травневому числі журналу «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12021
Читайте також
18.06.2009 11:35
Александра Ходонова, BFM.ru
9 031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду