Нацкомісія: Досягнення у сфері свободи слова можуть бути нівельовані

16 Лютого 2009
22953
16 Лютого 2009
13:13

Нацкомісія: Досягнення у сфері свободи слова можуть бути нівельовані

22953
Заява Нацкомісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України.
Нацкомісія: Досягнення у сфері свободи слова можуть бути нівельовані
Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України висловлює занепокоєння ситуацією, яка склалася в українському інформаційному просторі.
 
На порозі президентської виборчої кампанії є загроза повернення до маніпулятивних технологій, інформаційних спецоперацій, обслуговування інтересів власників та наближених до них фінансово-політичних груп, а також до втягування журналістів у політичну боротьбу.
 
Результати моніторингу інформаційного та суспільно-політичного мовлення свідчать, що ситуація в деяких редакціях сягнула рівня несвободи, якого вітчизняні засоби масової інформації не знали з 2004 року. ЗМІ дедалі більше орієнтуються у своїй редакційній політиці на інтереси власників, зневажаючи принцип балансу думок та інші стандарти цивілізованої журналістики. Ситуація, у якій медіа не виконують своїх соціальних функцій та підмінюють інформацію пропагандою та дезінформацією, завдає шкоди громадянському суспільству, гальмуючи його розвиток і становить загрозу національній безпеці. Засобом політичної боротьби стають тенденційні випуски новин та сервільні інтерв’ю, як і спеціально зрежисовані політичні ток-шоу, в яких інструментами маніпуляції стають добір учасників, послідовність їхніх виступів та запитання ведучих.
 
Розвиток подій дозволяє прогнозувати подальше посилення нового виду цензури як прояву тиску з боку власників, а також і самоцензури журналістів. Важка ситуація на ринку праці медіа є додатковим чинником, що стримують журналістський протест та прагнення працювати згідно з професійними стандартами. Зокрема і з бажання уникнути політичного тиску в деяких редакційних колективах помітне прагнення не політизувати інформаційне мовлення, відмовитися від ґрунтовного аналізу та докладного висвітлення актуальних політичних подій або висвітлювати їх за допомогою інструментарію розважальної журналістики.Натомість непропорційно роздуваються кримінальні теми, створюється негативна, гнітюча картина навколишньої реальності, що дезорієнтує аудиторію і створює можливості для маніпуляції громадською думкою.
 
Національна комісія при Президентові України наголошує, що практика повернення цензури в українські медіа є неприпустимою. Ми нагадуємо усім гілкам влади та політикуму, що громадські організації, які працюють у сфері ЗМІ, пильно відстежують ситуацію в медійному просторі держави і будуть усіма доступними засобами інформувати громадськість про усі порушення принципів свободи слова, плюралізму думок та збалансованості новин.
 
Ситуація, що склалася нині в інформаційному просторі країни, також знову довела гостру необхідність запровадження в Україні системи незалежного суспільного мовлення, роздержавлення медіа та посилення ролі органів самоорганізації журналістів.
 
Закликаємо політичні сили країни до підтримки реформування інформаційного простору країни. Інакше, найбільші досягнення України у сфері демократизації – свобода слова та преси – вже ближчим часом можуть бути цілковито нівельованими.
 
Національна комісія з питань утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України
 
Національна   комісія   з утвердження свободи слова та розвитку    інформаційної    галузі є
консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Комісія   у   своїй   діяльності   керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України, а також Положенням про Нацкомісію. Основними завданнями Комісії є підготовка пропозицій щодо виконання зобов'язань України, які випливають з її членства в міжнародних організаціях; проведення моніторингу ефективності реалізації законів та інших нормативно-правових актів щодо свободи слова та розвитку інформаційної галузі, їх відповідності стандартам міжнародних організацій, підготовка проектів   відповідних   законодавчих, опрацювання пропозицій    щодо   запровадження   європейських стандартів в інформаційній галузі тощо. До складу комісії входять Олександр Богуцький, Тетяна Ворожко, Василь Гандабура, Віталій Докаленко, Валерій Іванов, Сергій Квіт, Костянтин Квурт, Дмитро Котляр, Андрій Куликов, Тетяна Лебедєва, Наталія Лигачова, Петро Лисенко, Олександр Литвиненко, Ігор Лубченко, Віктор Набруско, Наталія Петрова, Володимир Притула, Володимир Різун, Алі Сафаров, Дмитро Крикун, Вікторія Сюмар, Олександр Чекмишев, Андрій Шевченко, Віталій Шевченко та Тарас Шевченко. Голова комісії – Тарас Петрів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22953
Читайте також
02.03.2009 06:56
Ігор Радзієвський, Богдан Червак, для «Детектор медіа»
71 402
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кирило
5546 дн. тому
Колеги! ну про що ми говоримо - цей рік будетакий самий по всіх медіа-показниках, як 2004 - по свободі редакцій, журналістів, ринку реклами, тощо.. Зрозуміло що єдиним "закликом" проблеми не вирішити, але це такий собір червоний маркер! До праці!
Комбат
5546 дн. тому
Надо хоть пресу. чтоб оставили в покое спецы-сорванцы из ближнего зарубежья. Снова консультируют гадюки. И умненько так выпускающим шепчут за кофейом. И под сигаретку. И политику ненашенскую в шаровары заворачивают. да все поддакивают про развал страны. А там и нардепчик добежал да все за продаж зброї режимом, а треба языка побольше, шоб мі тоже смогли абхазов и осетин признать. А Крым тут не того порядка, только щоб не нато. Такую кашу месят и потчевать нас заставляют. А партийцы то как месаги гонят. Надо переболеть!
Кстати
5546 дн. тому
По поводу свободы слова. Удивлен, что никто на "Телекритике" не обратил внимания на сюжет о том, как афганцы освистали Еханурова с приветствием от президента. Этот сюжет я не видел нигде в наших новостях, кроме Шустера. И Россия, конечно, показала - в связи с приездом в Киев генерала Громова. А наши инфо, {CENSORED}, "ани пары з вуст", точнее - языки в {CENSORED}.
m
5547 дн. тому
А ХТОЙ-ТА НА ФОТЕ?????
Vopros
5547 дн. тому
Так Таня Ворожко вроде давно живет иработает в Америке?
Командир 22
5547 дн. тому
Засобом політичної боротьби стають тенденційні випуски новин та сервільні інтерв’ю, як і спеціально зрежисовані політичні ток-шоу, в яких інструментами маніпуляції стають добір учасників, послідовність їхніх виступів та запитання ведучих. Що кролик ігнорований про це не знаЄ! То вона по небу ширяє l Не всі ж барани! Добре б літо пережити...Преса потроху вмирає. Був такий журнал НОВИНАР
Читайте между строк
5547 дн. тому
Ага, "белые и пушистые" говноляпы на форумах опять появились в изобилии. Прям как вороньё в предвкушении падали! Значит, скоро "шось буде"! Оно, канешна, и правда: Ющ, прям как Тарас Бульба - чем Суспильне мовлення породил, тем и убил. И журналюги, ясен перец, за деньги продаются. Но заметьте, ведь что в основе ихнего меседжа: любое Общественное ТВ - г-но, а ВСЕ журналисты - б-ди. Значит, и свобода слова - фикция. Вот и представьте себе живенько, уважаемые читатели ТК, кому такую мысль втюхивать публике накануне выборов и в кризисное время выгодно?
Комбат
5547 дн. тому
Журналюги уже сейчас терпят подставы, а потом ищут как отмыться. На улицу их выбрасывают пачками и танцевать заставляют под музычку тех же ребят из темниковского прошлого. А штабы уже программы инфоподдержки с мая запускают. Будут выборы мы еще увидим желтухо-мочилово! Из журналистики как всегда сделают козла опущения. А хозяева все баблом пеняют! И народ все кормят пережованой пиарщиками партийной жратвой! ТВ попрыгунчики ЙО!
Удивленный, Белый и Пушистый
5547 дн. тому
Итак, главная мысль - бросайте все и создавайте Общественное вещание, потому что на Ющенко трусы горят - запущена в эфир. Теперь проследим, как на нее отреагирует общественность, как администрация президента будет эту тему раскручивать дальше и кто из "блатных" журналистов-лизоблюдов начнет зарабатывать себе баллы комментариями в стиле "это архиважно сейчас", чтобы получить хорошее место и оклад, например, на Общественном ТВ. Только вот интересно, за какой шиш они собираются таким образом "реформувати информацийный простир краины"?
Удивленный, Белый и Пушистый
5547 дн. тому
"Досягнення у сфери свободы слова можуть бути знивельовани", когда Ющенко раз в году по большим праздникам соглашается ответить на вопросы граждан страны, потом, под идиотским предлогом отказывается от своего обещания и устраивает "пресс-конференцию", превращая ее в монологи и игнорируя ключевые вопросы.
Удивленный, Белый и Пушистый
5547 дн. тому
Чего это вдруг вспомнили про Общественное вещание? В свое время, когда Ющенко был уверен в своих позициях, идею благополучно похоронили, а теперь вытаскивают на поверхность? Ющенко боится, что на выборах никто не поддержит? Лично я категорически против создания в Украине Общественного вещания, особенно накануне выборов. Это будет не профессиональное вещание, а проституирующий орган, который сожрет кучу бюджетных денег и будет кормить легион бездарного и беспринципного скота, который всегда "со связями" и тянет за собой подобных на теплые места. А честным профессионалам, не лижущим зад, места там не найдется. Знаем мы эти штучки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду