"Killing the Story" – що нового?

25 Березня 2002
440
25 Березня 2002
16:14

"Killing the Story" – що нового?

440
Фільм англійських журналістів "Знищити новину" (Killing the Story) містить нові деталі розвитку подій довкола загибелі Георгія Гонгадзе Фільм англійських журналістів "Знищити новину" (Killing the Story) містить нові деталі розвитку подій довкола загибелі Георгія Гонгадзе і оприлюднення плівок колишнього майора президентської охорони Миколи Мельниченка. Зокрема до фільму включено нове інтерв'ю з самим Мельниченком, де той звинувачує вище керівництво країни у корупції.
"Killing the Story" – що нового?
Також у відео згадано нову експертизу автентичності плівок Мельниченка. Прем'єра документального фільму виробництва корпорації ВВС "Знищити новину" відбулася в неділю в лондонському кінотеатрі "Рітз" в рамках фестивалю правозахисної організації "Human Rights Watch". Фільм ставиться до питання аутентичності плівок майора Мельниченка, як до доведеного факту, зокрема посилаючись на результати експертизи, зроблені американською фірмою, що працює у галузі безпеки електронних систем "Ріптек" (Riptech). Водночас, самій темі справжності плівок у фільмі присвячено небагато часу. Зокрема наголошено, що монтаж був потрібний, аби вибрати 25 хвилин опублікованих матеріалів з тисячі годин записів майора Мельниченка. Не опублікованими досі лишаються 99,9 відсотків записаних розмов.

В інтерв'ю авторам фільму колишній майор служби охорони президента Кучми Микола Мельниченко заявив, що у його розпорядженні є аудіоматеріали, що свідчать про можливу причетність Леоніда Кучми до нелегальних поставок зброї на Балкани і до Іраку. Зокрема у фільмі ідеться про зафіксовану на плівках Мельниченка зустріч президента Кучми і громадянина Британії Олександра Жукова, затриманого італійською поліцією в місті Турині за підозрою в контрабанді великої кількості автоматів Калашникова і гранатометів на Балкани. Про поставки зброї до Іраку у фільмі згадано побіжно і конкретних доказів автори фільму не наводять.

Микола Мельниченко, інтерв'ю з яким було знято у Нью-Йорку, заявив, що гроші від контрабанди зброї переказувалися на рахунки президента Кучми, вкладалися у власність на території Британії та Сполучених Штатах, а також використовувались на підкуп американських політиків.

Микола Мельниченко повідомив, що за його плівки і мовчання невідомими особами йому було запропоновано шість мільйонів доларів, однак він не пішов на пропозицію. У фільмі сказано, що Мельниченко побоюється за своє життя і змушений ховатися по різних помешканнях. Наприкінці інтерв'ю автор фільму журналіст Том Манголд (Tom Mangold) запитав у Миколи Мельниченка, чи переконаний він, що буде живий через рік – Мельниченко відповів, що ні.

У роботі журналістів ВВС вміщено інтерв'ю з президентом Кучмою, де він заперечив свою причетність до загибелі Георгія Гонгадзе. Крім того Леонід Кучма наголосив, що його голос могло бути тим чи іншим чином підроблено. Він сказав, що слухав лише невеличку частину плівок Мельниченка. На питання про тиск на журналістів і про 13 загиблих журналістів в Україні за один рік Леонід Кучма відповів, що не давав наказів про закриття опозиційних ЗМІ. Крім того, на його думку, журналістів убивають не тільки в Україні, але уваги до цього привертається значно менше. Президент додав, що зацікавлений у розслідуванні справи Гонгадзе, як ніхто інший. Про доведену генпрокуратурою непричетність вищого українського керівництва до загибелі журналіста у фільмі говорить і заступник генпрокурора Олексій Баганець. Водночас він не подає конкретних ознак просування слідства.

У фільмі бере участь американський приватний детектив Боб Левінсон, якого найняли приватні американські фірми з метою вивчення ситуації в Україні після загибелі Гонгадзе і публікації плівок Мельниченка. Боб Левінсон сказав, що він порадив інвесторам бути обережними при інвестуванні в Україну. Він також зазначив в інтерв'ю, що правди про те, що трапилося, не знає ніхто.

Крім того, до фільму увійшли інтерв'ю Ігоря Воротинцева, Мирослави Гонгадзе, Олександра Єльяшкевича, Олексія Подольського, Олени Притули, Олега Єльцова.

На перегляді 44-хвилинного документального фільму, при вщент заповненому залі (квитки було розпродано ще до показу), були присутні його автори, журналіст Том Манголд і продюсер фільму Ева Еварт (Eva Ewart), а також дружина загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе. Після прем'єри автори фільму відповіли на питання присутніх глядачів. Зокрема вони повідомили, що у відповідності із запитом Міністерства юстиції США плівки майора Мельниченка мають бути передані до рук ФБР до 28 березня. Автори фільму також подали свою думку, що у слідстві у справі екс-прем'єра Павла Лазаренка ФБР вивчає причетність до нелегальних махінацій вищого керівництва України. На питання, чи буде фільм показано на українському телебаченні до виборів, автори відповіли, що фільм зроблено не для впливу на вибори, а щодо показу, то це має вирішити саме українське телебачення.

Ця невеличка рецензія УП не претендує на повний і докладний опис фільму, в ній подано лише ключові моменти. Для сприйняття будь-якої відеороботи, її треба бачити. Плівки із записами фільму у продаж поки не надходили. Загальнонаціональна англійська прем'єра фільму "Знищити новину" (Killing the Story) запланована на 21 квітня в рамках програми "Кореспондент" на каналі ВВС2.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/?20325-5-new">"Українська правда"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду