Телевізійники порушують авторські права

31 Січня 2002
662
31 Січня 2002
15:30

Телевізійники порушують авторські права

662
Агентство з авторських та суміжних прав України за допомогою Державного департаменту інтелектуальної власності з 1 січня запровадило систему моніторингу телерадіопростору, яка, відстежуючи (від англ. monitor — контролювати, перевіряти, вести радіоперехоплення) використання об’єктів авторського і суміжних прав, виявляє факти порушення.
Телевізійники порушують авторські права
Агентство з авторських та суміжних прав України за допомогою Державного департаменту інтелектуальної власності з 1 січня запровадило систему моніторингу телерадіопростору, яка, відстежуючи (від англ. monitor — контролювати, перевіряти, вести радіоперехоплення) використання об’єктів авторського і суміжних прав, виявляє факти порушення. Агентство з авторських та суміжних прав України за допомогою Державного департаменту інтелектуальної власності з 1 січня запровадило систему моніторингу телерадіопростору, яка, відстежуючи (від англ. monitor — контролювати, перевіряти, вести радіоперехоплення) використання об’єктів авторського і суміжних прав, виявляє факти порушення. За подробицями ми звернулися до заступника директора агентства Сергія ЗАГОРОДНЬОГО. — Сергію Вікторовичу, які результати перших спостережень? — Ми неодноразово зверталися до телеканалів з роз’ясненнями положень Закону України “Про авторське право і суміжні права”, відповідно до якого використання об’єктів авторського права допускається виключно на основі відповідного договору. Надсилали пропозиції укласти ліцензійні угоди. У відповідь отримували лише запевнення від “1+1”, “Інтера” чи СТБ, що вони нічого не порушують. Проте результати моніторингу свідчать про інше: переважна більшість телекомпаній, які працюють у Києві, порушують авторські права на музичні та літературні твори. — Чи дозволяють технічні можливості відслідковувати весь телепростір? — Ми одночасно фіксуємо програми лише трьох теле- і трьох радіоканалів, хоча паралельно відстежуємо ефір практично всіх студій. Отже, маємо повне уявлення про правопорушення. Агентство планує запровадити моніторинг і в обласних центрах, розширити власні технічні можливості в столиці. Це дозволить цілодобово фіксувати всі теле- і радіопередачі. Зібраний матеріал зберігатиметься протягом трьох років. — Чи багато авторів звернулося до вас із проханням відслідковувати використання їх прав? — Агентству передали свої права для управління на колективній основі більше п’яти тисяч українських авторів. Відповідно до укладених договорів УААСП представляє інтереси близько 50 тисяч закордонних правовласників. До нас щодня (!) надходять заяви про неправомірне використання авторських прав у телерадіопросторі України. Натомість лише близько десяти телерадіоорганізацій уклали з агентством угоди про виплату авторської винагороди. — У разі виявлення порушень які ваші дії? — Варто ще раз зазначити, що ми неодноразово направляли листи на адреси телерадіокомпаній з пропозиціями налагодження цивілізованих договірних стосунків. Якщо вони й надалі ігноруватимуть Закон, то доведеться готувати позови до суду за місцем їхньої реєстрації. Результати моніторингу ми відправляємо до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка має свої важелі регулювання правовідносин у цій сфері.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду