Гальма "барикадної" психології

27 Листопада 2001
421
27 Листопада 2001
09:11

Гальма "барикадної" психології

421
Сьогодні в “Дні” опубліковано редакційне інтерв’ю з секретарем РНБОУ Євгеном Марчуком. Ми публікуємо його фрагмент, в якому йдеться про інформаційну сферу взагалі, і Інтернет – зокрема. — Інформаційна сфера — один iз найголовніших об’єктів уваги Ради безпеки. Останнє засідання РНБОУ щодо інформаційної безпеки викликало досить бурхливу реакцію в суспільстві.
Гальма "барикадної" психології
В чому, на вашу думку, мусить полягати концепція державної політики щодо Інтернету і чи готова зараз держава збільшувати свою присутність у Інтернеті? У зв’язку з цим прокоментуйте, будь-ласка, дві версії, що вже прозвучали в ЗМІ. Перша, що Є. Марчук нібито «підставляє» Президента, який в результаті виглядає ворогом Інтернета. Друга, протилежна, що хтось підставляє Марчука...

— Нажаль, у суспільстві це не викликало бурхливої реакції. Думаю вона попереду. А відреагували Інтернет- ЗМІ, яких стривожило питання про можливе ліцензування цих видань. Хто не зрозумів, хто злякався, хто обурився, комусь дали команду обуритися. Природна реакція для наших передвиборних часів.

По-перше, хто знає, що таке Інтернет в дійсності (Інтернет-ЗМІ — це дуже маленька частка) той розуміє, що «закрити» Інтернет неможливо. Фізично.

По-друге, проблема якраз у протилежному. Ми, Україна, вкрай небезпечно відстаємо від світу у інформатизації держави і розвитку вітчизняного сегменту Інтернета. Саме так ставилось питання на засіданні РНБО.

По-третє, проблема інформаційної безпеки держави і суспільства вона ніким штучно не придумана. Це проблема не тільки України. Вона постала під тиском висококонкурентного міжнародного життя, під тиском політичних партій і громадських організацій, під тиском парламенту. Це один із елементів інформаційної політики кожної держави.

По-четверте, проблем інформаційної політики та інформаційної безпеки настільки багатогранні і складні і настільки актуальні для України, що парламент, переконавшись у бездіяльності колишнього Уряду у цьому напрямку, у вересні 2001 р. вніс зміни і доповнення до Закону України «Про державну програму інформатизації», доручивши координацію і контроль за її виконанням Раді національної безпеки і оборони України.

Це інформація для тих, хто розгляд такого важливого питання на засіданні РНБО називали «эсэнговскими посиделками», а проблеми національної безпеки — «введением чрезвычайщины».

Мені прикро спостерігати, як деякі журналісти, які непогано заявили про себе на першій хвилі боротьби за незалежність у 90-ті роки втрачають своє професійне обличчя, а деякі просто деградують.

Гострі події раннього періоду незалежності були водночас простішими для висвітлення. Барикадна психологія і звичка ділити всіх на своїх і чужих для багатьох серйозних політиків відійшла у минуле. Але для значної частини журналістики ще залишилося небажання попрацювати над вивченням складних проблем, яких у новому суспільстві не зменшується, а збільшується, призвело до того, що у нас практично не виросла експертна журналістика. Є одиниці. Звичайно у цьому винувата і влада.

А щодо того, що нібито Марчук «підставляє» Президента, то це «проект» одного молодого політика — депутата-мажоритарника, великого «любителя» нафтопродуктів і нiбито православ’я, митних конфіскатів, дипломів про вищу освіту і подiбне. Він знає, що ми вийшли на його таємні технології фантастичного збагачення імпульсами, пошуками та іншим. Він боїться і вигадує різні «страшилки» для Президента Кучми. А раптом злякається Президент заговору... А оскільки Президент не злякався, то прийом все повторюється і повторюється.

Тепер що ж до державної інформполітики і інформаційної безпеки, то проблема ось у чому. Три роки тому був прийнятий Закон «Про Державну програму інформатизації України», на яку з держбюджету тільки у 2001 р. виділили понад 200 млн. грн. І лише 8 млн. з цієї суми пішло безпосередньо на програму інформатизації, решта коштів була «розбазарена» по різних міністерствах та відомствах, які закупили собі комп’ютери і т. ін. Тобто для реалізації загальної програми інформатизації спочатку «пробили» закон, знайшли кошти, в бюджеті виділили окремим рядком, розширили функції державного Комітету зв’язку. А програма інформатизації — на нульовому рівні.

Водночас ця програма включає в себе перехід усіх державних інституцій на електронний документообіг, що тягне за собою величезну низку проблем: електронний підпис, авторизація тощо. До Інтернету це має досить опосередковане відношення, — держава при переході на електронну документацію буде користуватися в тому числі і Інтернетом. У нас же в державі навіть 60% проводового радіомовлення зникло, — розікрали. А для сіл, особливо віддалених, це було одне з головних джерел отримання важливої державної інформації в тому числі на випадок надзвичайних ситуацій.

І на це не потрібно реагувати? У нас відбувається агресивна, так звана ринкова русифікація ЗМІ. Регулятори ринку спрацювали не на користь української мови.

— Чому, на вашу думку, у влади немає партнерів серед ЗМІ, які кваліфіковано роз’яснювали б значення подібних речей? Чому можливе представлення «душителем» Інтернету того, хто, власне, був у нашій країні першим політиком, який відкрив свій сайт?

— У нас державну діяльність висвітлює десь 2—5% державних мас-медіа, всі інші — недержавні, й iнтереси у них приватнi, вони не завжди збiгаються з нацiональними. У нас сьогодні є лише недофінансовані Укрінформ і УТ-1. Розширювати кількість державних ЗМІ навряд чи вдасться, але забезпечити хоча б нормальне їхнє функціонування потрібно.

«День»,27листопада 2001 р., № 217
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
27 листопада 2001 р, № 217
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
421
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду