Олександр Мартиненко: Виграти маємо ми всі

21 Листопада 2001
543
21 Листопада 2001
12:30

Олександр Мартиненко: Виграти маємо ми всі

543
20 листопада президент України Леонід Кучма представив новопризначеного керівника Національної телекомпанії Ігоря Сторожука, який до цього працював на посту речника президента.
Олександр Мартиненко: Виграти маємо ми всі
Як відзначає ТСН, Кучма не пояснював зміну керівництва політичними причинами, а лише людськими якостями Сторожука: "Він людина толерантна, несварлива. Він може входити у положення будь кого з вас".

Програма "Вікна-Опівночи" телеканалу СТБ намагалася дізнатися подробиці нового призначення в розмові із консультантом президента України Олександром Мартиненко.

- Звільнення з посади Вадима Долганова більше сприймають як символічний жест, - мовляв, тепер УТ буде зовсім іншим. Хоча досвід змушує не очікувати іншого, ніж зміни облич... Що змусило президента піти на це саме тепер?

- Ви знаєте, якби ще було раніше - тоді б виникло питання: а чому саме тоді, а не пізніше? Тому, я думаю, що тут не варто зараз шукати...

- Раніше було подання Ющенка, було подання Верховної Ради...

- Було дуже багато подань, але президент, ми всі знаємо, приймає рішення самостійно, і йому такі підказки, може і не потрібні. Чому саме тепер і саме в цей день - мені сказати важко, і я думаю, що це не суть важно. Важливо те, що буде зараз на державному телебаченні, як буде воно розвиватись. І мені здається, президент сьогодні дав вичерпну відповідь на це запитання. Він підкреслив, що телебачення має бути саме державним, не партійним, і мається на увазі, якоїсь партії однієї чи суб'єкту, якомога менш суб'єктивним, якомога більш об'єктивним, і саме власне цього треба державі. І висвітлювати діяльність всіх гілок державної влади, - оце головне. Я думаю, що Ігор Анатолійович це зможе.

- Але найбільше претензій до Нацкомпанії було саме з боку парламенту. Чи можна вважати це поступкою парламенту.

- Ні. Я думаю, що тут не можна говорити про поступки і взагалі про гру якусь, в якійсь хтось виграв, хтось програв. Насправді, я думаю, що виграти маємо ми всі.

Що стосується парламенту, - то Ви самі згадали, що і уряд Ющенка подавав різні подання, тому тут не можна сказати, що це саме депутати вплинули. Президент приймає рішення цілком самостійно, і якщо він зараз це зробив...

Так, є момент, що починається передвиборча кампанія, дійсно, і можливо, саме в цей час необхідно більш зважений і більш спокійний підхід, скажімо так, до подій.

- Тоді, чи можна очікувати якихось радикальних змін на державному телебаченні, принаймні, ну, найближчими місяцями?

- Знаєте, коли кажуть про радикальні зміни та реформи, то всі розуміють, що це необхідно, але нема загальної точки зору: а саме яких змін? Всі так знають, що вони мають бути. Тобто, ми всі розуміємо, що це телебачення, яке мусить дивитись якомога більше людей. Держава зацікавлена в тому, щоб телебачення дивилися, но просто...

-..Но [державне телебачення] посідає зараз останні щаблі у рейтингах. Щось треба робити...

- Дійсно, щось треба робити. Знаєте, я не ідеалізую досвід наших сусідів, але, все ж таки, є російське телебачення і досвід його реформування. Він дуже цікавий, але і складний. Він має і фінансову базу якусь, але і не тільки, але і базу менеджерську. Тобто, як тільки змінився менеджмент, керівництво компанії, прийшли інші люди, і - згадайте, РТР там два роки тому і сьогодні, - це різні, практично, телебачення. Зараз це телекомпанія, яка конкурує і з НТВ, і з ОРТ, і вже, фактично, випереджає. Особливо інформаційний блок. От приклад того, як в рамках державного телебачення, нічого докорінним чином не змінюючи, можна досягти успіху.

- Пане Олександре, все ж таки, чи може цього разу державне телебачення не бути знаряддям політичної боротьби певних сил? Як цього досягти?

- Ви знаєте, передвиборча кампанія - це є боротьба певних сил, за визначенням просто, тому я думаю, що чому...

- Окремих, я маю на увазі...

- А, окремих... Ну, я маю на увазі, що всіх. Я думаю, що державна компанія буде так чи інакше, полем, на якому всі політичні сили зможуть висловитися, тому що цього просто потребує закон.

Тут, до речі, по комерційним компаніям можуть бути питання, по розподілу часу чи по висвітленню в ефірі, а по державному телебаченню... Я не думаю, що це буде якимось знаряддям, тому що все ж таки увага буде дуже висока до державного телебачення, і з боку спостерігачів, і з боку всіх інших. Тому використовувати його, мені просто здається, не буде можливості, це по перше. А по друге, Ви ж самі казали про рейтинги.

- Чи здатний Сторожук витримати "політичний нейтралітет"?

- В нього виходу іншого не буде на цьому місці. Витримувати, дійсно, нейтралітет, хоча я не знаю, чи буде він вести програму, чи не буде вести програму... Тобто, там же не можна сказати, щоб людина виходила і просто говорила стандартні речі, крок наліво, крок направо неможливий. Якщо це буде програма, буде, певною мірою, його суб'єктивна точка зору, безумовно. Але головне, я от думаю, що вона буде спокійною і виваженою, так скажімо.

- Чи є перед Сторожуком завдання, принаймні, після виборів впритул вже приступитися до реформування державного телебачення?

- Знаєте, у нас створено дуже багато робочих груп, і всяких комісій, і в уряді, і в інших місцях. Тому, я думаю, що тут один Сторожук нічого не зробить, звичайно. Керівник компанії, яким би він не був геніальним, це йому не під силу. А люди, які поруч стоять, які входять в ці комісії вони мають допомогти йому, дійсно, реформувати. Але спочатку, мені здається, треба домовитись: все таки, що треба будувати, що перебудовувати і що мати на виході? От в цьому єдності поки що не має.

- Хто може тепер замінити Сторожка на посаді речника президента?

- Я не знаю. Я не знаю, це буде вибір президента, і він його, безумовно, зробить. Єдине, що я можу сказати, що безумовно, робота дуже важка, - це я по собі знаю.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
net, за матеріалами телеканалу СТБ 01:25 // 21 листопада 2001
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду