Юрій Стець: «Верховна Рада – не клуб, в якому тобі довічно гарантують клубну картку»

18 Жовтня 2008
43275
18 Жовтня 2008
20:27

Юрій Стець: «Верховна Рада – не клуб, в якому тобі довічно гарантують клубну картку»

43275
Юрій Стець: «Верховна Рада – не клуб, в якому тобі довічно гарантують клубну картку»
…що немає сенсу думати про переоснащення армії, доки відкриті інформаційні тили країни. Про те, як оберігати інформаційні кордони, а також взаємозв’язок між відповідальністю ЗМІ та фінансовою кризою, - в інтерв’ю «Главреду».
 
- Як бачиться стан української журналістики з позиції парламентарія, що працює у профільному комітеті?
- Чесно скажу: не так красиво і райдужно, як з позиції керівника одного з українських провідних телеканалів. Можливо, тому що володієш більше інформацією, апелюєш більш достовірними фактами, а потім дивуєшся, чому це не є очевидним для журналістів, які роблять не завжди ретельно і якісно аналітичні матеріали, що так чи інакше, зрештою спотворює істину. А можливо, тому що ми, отримавши свободу слова поки що не навчилися нею користуватися, прикриваючи часто за нею непрофесіоналізм, упередженість або ж власні політичні уподобання. Взагалі, я вважаю, що сьогоднішній Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації в цьому контексті є дещо застарілим і неактуальним. Нагадаю, створювався він ще тоді, коли свободи слова не було і її треба було відстоювати, і подібний парламентських комітет мав стати ще одним важелем вплив тодішньої опозиції на тодішню владу. Можливо зараз актуальніше було б назвати його Комітетом з питань інформаційної політики й безпеки.  Оскільки фактор зовнішнього впливу і спроби маніпулювати українським інформаційним простором зараз мені видаються набагато більшими загрозами, ніж можливі конфлікти на ґрунті недотримання стандартів свободи слова всередині країни.
 
- А що не так з інформаційною політикою та інформаційною безпекою більш конкретно?
- Тут я можу перелічувати дуже багато: і спроби маніпуляції іноземними ЗМІ щодо ситуації в Криму, і відсутність навіть натяку на баланс медіа сусідньої нам держави в питання, які є на цей момент болючими для нашої молодої країни, як-то мова, визнання чи невизнання УПА, підтримка ідей федералізму, роздмухування і без того важкої теми конфліктів на національному ґрунті. Конкретний приклад відбувається зараз на наших з вами очах зі світовою фінансовою кризою. Очевидно, що її наслідки торкнуться і України, але які, як і коли – розібратись в цьому і донести цю інформацію до людей є завданням професійного журналіста - витративши немало часу на спілкування з експертами, почувши безліч різних точок зору всередині і ззовні країни, проаналізувавши достатню кількість економічної аналітики дати чітку відповідь звичайній українській людині, якою є загроза від цієї фінансової кризи для неї особисто. Замість цього ми маємо двотижневу інформаційну атаку, яка спотворює факти і провокує паніку у більшості громадян стосовно позиції гривні, в кінцевому результаті абсолютно штучно створюється ситуація, при якій люди масово забирають з банків свої депозитні внески, тим самим порушуючи баланс банківської системи, ставлячи під загрозу і саму банківську систему, і національну валюту, і, зрештою, фінансову стабільність країни. А спробуй почни говорити нашому журналісту про те, що той чи інший матеріал на цю тему не є до кінця професійним… Перша реакція – тиск, спроба втручання в редакційну політику, хоча, як мені здається, першою реакцією має бути спроба замислитись, обміркувати і розібратись, а можливо, дійсно, у палиці є два кінці.
 
- В цьому контексті як виглядає «5 канал»?
- Знову ж таки, чесно кажучи, не краще і не гірше від інших. Очевидно, що вони, в першу чергу, громадяни країни і їх так само турбує, що буде з їхніми грошима. А було б важливо, щоб на першому місці були стандарти професії. Всі ми люди, незалежно від професії, і всім нам притаманні певні сумніви та побоювання, але ж в той час, коли міліціонер зобов’язаний захищати його від бандитів, а хлібороб зобов’язаний для нього збирати хліб, журналіст так само зобов’язаний перед хліборобом і міліціонером давати правдиву, професійну, неупереджену інформацію і, головне, в решті решт, навчитись нести за це відповідальність.
 
- Ви так говорите, ніби не турбуєтесь про свої заощадження. Зізнайтесь, чи консультувались з цього питання з головою Наглядової Ради Нацбанку Петром Порошенком?
- З цього питання – ні. Вертаючись до початку нашої розмови, ще раз наголошую на тому, що , можливо, дійсно, політики більше володіють інформацією, аніж журналісти, але ж основним завданням журналіста є знайти цю інформацію. А щодо порад від засновника 5 каналу, то мені вистачає його публічних коментарів, які кожен має можливість сприймати, як поради експерта. Принаймні, не пам’ятаю жодного випадку, коли б сказане Петром Порошенком у вузькому колі різнилось від того, що він говорить засобам масової інформації.
 
- Від журналістики до політики. Світова фінансова криза використовується політиками. А наскільки вона вплине на політичний перерозподіл в Україні?
- Я не думаю, що є прямий зв'язок між перерозподілом в політичних колах і світовою фінансовою кризою. Міграція і мутація української політичної еліти відбувається за своїми незрозумілими звичайним людям законами, а от конкретні політики можуть достатньо суттєво постраждати, оскільки бізнес, який ототожнюють з ними тісно зав’язаний на процесах, які зараз відбуваються у світовій економіці. Хоча, чесно кажучи, я мало вірю в те, що будь-яка фінансова криза може зробити з українського мільярдера звичайного міліонера. Точно знаю, що на те, чи будуть чи не будуть в Україні дострокові вибори ніяка криза вплинути не може, окрім однієї – бажання одноосібно володіти владою.
 
- Якщо ж дострокові вибори будуть…
- Не будуть.
 
- І все ж таки. Припустимо, вони будуть. Чи правда, що Луценко домовився з Тимошенко, що він, Жванія і ще декілька представників «Народної Самооборони» увійдуть в список БЮТ, а решта «самбістів» залишається поза парламентом?
- Якщо такі домовленості є, то я про це нічого не знаю, але чітко розумію, що Верховна Рада – це не клуб, в якому тобі пожиттєво гарантують клубну картку, відповідно Луценко так само нікому з «Народної Самооборони» в день, коли ми стали народними депутатами не обіцяв постійну прописку в українському парламенті. Незалежно від того, чи Самооборона піде окремо чи з БЮТом, абсолютно природньою буде поява нових облич і зникнення старих. Важливо, щоб ті люди, які разом в 2007 році зайшли у Верховну Раду під брендом «Народної Самооборони» не акцентуючись на власних амбіціях могли і далі, будучи єдиною силою відстоювати свої принципи по очищенню України від природніх помилок, як-то «морозівщина», «добкіно-кернесівщина» та «рибаково-бутівщина».
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43275
Читайте також
23.12.2008 15:52
Олексій Шалайський, «proUA.com»
25 991
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
peres
5667 дн. тому
Стець малехо забрехался. Везде видит руку Кремля, и тут же сам признает что 5анал просто тупо неможет найти информацию у политиков. Сам политик и журналист - так расскажи коллегам как на самом деле все происходит. А то такие умные кругом, а как запахнет говном - так это из Россиии обсирают...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду